Очаква се драматичен пленум на соцпартията на 13 юни

Симов и Гергов подпалиха парламентарната група на БСП

34670 | 4 юни 2020 | 13:33

Поводът за разпрата са медийни изяви на говорителя на групата Александър Симов, в които той критикува интервю лидера на пловдивската организация Георги Гергов, който пък хвали правителството за дейността му по време на коронавируса.


Силно напрежение има в парламентарната група на левицата, след като 41 социалисти поискаха промени в правилата на работата ѝ. Народните представители, които застават зад подписката, искат да имат право и глас при определянето на ръководството на групата.
Поводът за разпрата са медийни изяви на говорителя на групата Александър Симов, в които той критикува интервю лидера на пловдивската организация Георги Гергов, който пък хвали правителството за дейността му по време на коронавируса.

Подписката е инициирана от Валери Жаблянов и Георги Търновалийски, а сред подписалите се са Драгомир Стойнев, Весела Лечева, които са и част от ръководството на ПГ. Подписи са сложили и Дора Янкова, Красимир Янков, Теодора Халачева, Надя Клисурска, Виолета Желева, Иван Иванов, Антон Кутев и други до 41.
Те настояват Александър Симов да бъде отстранен като говорител на парламентарната група.

Сред останалите 38, които не са се изправили срещу Корнелия Нинова, са твърдо Георги Свиленски, Филип Попов, Христо Проданов, Димитър Данчев, Кристиан Вигенин и Александър Симов. Сред подписалите се има хора, които предпочитат да не ги числят към този или онзи лагер, а смятат, че е въпрос на принципи депутатите да решават кой ще ръководи парламентарната група.

Въпросът е хем морален, хем принципен.

От една страна е недопустимо другари и колеги да се обиждат по медиите на "подлоги", да сипят злъч и омраза един срещу друг.

"Настояваме Симов да бъде освободен от функциите на говорител, защото депутат с такава агресивно-кръчмарска лексика към другарите си социалисти е срам и позор за 130-годишната социалистическа партия", написаха пловдивските социалисти до ИБ на БСП.


Симов отговори, че няма да подаде оставка, защото "определени социалисти могат да обикалят по студията и да си казват позицията, а когато аз обясня какво мисля и кажа, че тяхната позиция не е правилна, ми се търси отговорност все едно съм първолак и трябва да се обяснявам за своите думи". Пред БТВ Симов нападна и "опозицията в БСП - няма един лидер, но към момента към върховете на тази опозиция се е изтласкал Георги Гергов и смятам, че това е възможно най-лошото".

Така личната разпра и другарският огън подпалиха соцгрупата в парламента, която се разцепи в отношението си към медийно напористия Симов.


Проблемът е, че по устав и решение на конгреса на партията ръководството на групата се определя от Коалиционния съвет на "БСП за България" - така е било по времето и на Миков, и на Станишев. Затова заедно с Нинова решението кои депутати да влязат в ръководството на ПГ взимат още Красимир Премянов от ПК "Тракия", "Нова зора" на Минчо Минчев, ПК "Екогласност", Комунистическата партия на България на Александър Паунов.

Сегашните депутати обаче настояват за промяна на тези правила и те да определят състава на ръководството, за да могат бързо да остранят устатия си колега.

На драматично заседание Нинова отстоявала уставния принцип и обяснила, че коалиционната рамка се определя от конгреса и не може друг орган да я променя. Това не успокоило червените депутати. Нинова поела ангажимент въпросът с искането на депутатите да бъде отнесен пред Коалиционния съвет на "БСП за България", който ще заседава заедно с Изпълнителното бюро на БСП.

Напрежението в групата обаче остава. То вероятно ще ескалира на предстоящия на 13 юни пленум, който ще бъде първото заседание на ръководството на партията след обявяането на извънредното положение заради коронавируса.


От категорията

Борисов: Записи, чекмеджета - това са компромати. Иде тежка криза, трябва ни единение! (Видео)

-1593499740.jpg

Мъчно ми е много за разединението на нацията, което е толкова силно, че не знам ...

15 юли 2020 | 10:13

Нинова: Няма да влизаме в сговор с ГЕРБ за общ план за излизане от кризата

-1594810538.png

Единственият начин за стабилизация е да си подадат оставката, категорична е ...

15 юли 2020 | 13:49

МВР: Провокатори са хвърлили две бомби сред протестиращите при снощните сблъсъщи в София

МВР: Протестиращи са хвърлили две бомби сред множеството при снощните сблъсъщи в София-1594787089.jpg

Стигна се до ексцесии, въпреки многократните предупреждения на полицията - това ...

15 юли 2020 | 07:21

Изтече нов запис с гласа на Борисов, този път разговаря с председателя на КС Борис Велчев

-1594810888.jpg

От разговора става ясно, че бившият главен прокурор звъни на премиера в ролята ...

15 юли 2020 | 14:00