Най-красивите кътчета по река Дунав ще бъдат показани на специална изложба

3D-проектът ще пресъздаде храма в неговия блясък

Синагогата и Калето във Видин ще станат част от нов туристически маршрут по Дунав

1763 | 4 май 2018 | 07:50

Най-красивите кътчета по река Дунав ще бъдат показани на специална изложба, която министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие на 29 юни в Русе по повод Международния ден на река Дунав.


                              euro2018_btnNew

 

Някогашната защитна крепост на Видин – Калето, и Синагогата в града ще бъдат включени в пътуваща фотоизложба, която цели да популяризира малко познати културно-исторически обекти по поречието на Дунав.

В експозицията ще бъдат включени и архитектурни забележителности от Австрия, Германия, Румъния, Сърбия, Унгария и Словения, с които страната ни е партньор в проекта „Дунавска културна платформа – креативни места на 21 век”.

Той се изпълнява по Транснационална програма „Дунав“ 2014-2020 г. и е подкрепен от Дунавската стратегия, на която България е ротационен председател. Общият бюджет на проекта е близо 3,3 млн. лв.

Синагогата във Видин не се ползва като молитвен дом от 1950 г. и в момента е в лошо състояние. 3D-проектът ще пресъздаде храма в неговия блясък.


Калето е някогашната градската крепост за защита на Видин, обявена за архитектурен и строителен паметник с национално значение. Според историческите сведения крепостта никога не е била превземана при военни действия. За широката публика ще бъдат показани различни части от съоръжението, което се е простирало на площ от 7 кв. км.

Идеята е обектите да станат част от нов туристически маршрут по поречието на реката. Очаква се той да бъде особено атрактивен за туристи от далечни дестинации като Китай, Япония, Америка и Австралия, за които е по-интересно и икономически оправдано да посетят региона вместо само една от дунавските държави.

„Дунавска културна платформа – креативни места на 21 век” е сред деветте стратегически проекта по Дунавската стратегия като България е партньор в 8 от тях. Те са за над 40 млн. евро и целят да превърнат региона по поречието на река Дунав в притегателен център за иновации, инвестиции и туризъм. Инвестициите са в областта на водния транспорт, инфраструктурата, енергетиката, образованието и иновациите. Най-мащабната - „FAIRway Дунав“, е за 24 млн. евро и цели подобряване на корабоплаването и навигацията по р. Дунав и нейните плавателни притоци. Важни за подобряване свързаността и икономиките на дунавските държави са и проектите „Дунавски поток“, „Дунавски пристанищни мрежи – Дафне“, „Данте“.

С цел популяризиране на българското поречие на река Дунав като атрактивно място за туристически посещения, отдих и възможности за развитие, е и фотоконкурсът, обявен от МРРБ на тема „Една река – десетки райски кътчета“. Той е пряко свързан с основния фокус на Българското председателство на Дунавската стратегия – регионалният туризъм като генератор на икономически растеж и ключов фактор за справяне секологичните, социално-икономическите и демографските предизвикателства. Важна тема в дневния ни ред е и културното наследство в политиките на ЕС като ресурс за устойчиво развитие - в контекста и на това, че 2018 е Европейска година за културно наследство.

В надпреварата, за която има атрактивни награди, може да се включи всеки, запечатал красива гледка по поречието на реката или по нейното крайбрежие. Изискванията са снимките да са направени през последната година и половина и да представят река Дунав. Големината им трябва да е между 2 MB и 6 MB. Задължително е при изпращането да бъдат посочени име и адрес на автора, телефон, възраст, както и описание на мястото, където е направена снимката. МРРБ очаква снимките до 15 юни на емайл fotodanube@mrrb.governement.bg.

Най-красивите кътчета по река Дунав ще бъдат показани на специална изложба, която министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие на 29 юни в Русе по повод Международния ден на река Дунав. България е председател на Дунавската стратегия за срок от една година – до октомври 2018 г. Успешно бяха проведени две от събитията в календара, а на 25 май в София ще бъде следващата съвместна работна среща на Националните координатори и Координатори на приоритетни области, която ще обсъжда оптималните възможности за успешно изпълнение на макрорегионалната стратегия.

 

В рамките на председателството страната ни ще е домакин на Седмия годишен форум на Дунавската стратегия, който ще се проведе на 18 и 19 октомври в София в сътрудничество с Европейската комисия. Сред официалните му гости ще бъдат над 600 участници, сред които трима еврокомисари, министри, представители на различни институции от региона, бизнеса и неправителствения сектор.


От категорията

Вижте триминутния клип

Новото видео за Българското председателство – „Какво постигнахме“

Снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-1531493389.jpg

Като едно от най-големите постижения във филма е представена Срещата на върха ...

13 юли 2018 | 17:11

Лиляна Павлова: Председателството сплоти администрацията и институциите

Снимка: Кирил Константинов, министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС-1530814887.jpg

Министър Павлова, заедно посланика на Австрия в България Н.Пр. Роланд Хаузер ...

5 юли 2018 | 21:20

Министърът за Българското председателство благодари на служителите на „Летище София“

Снимка: Министерство за българското председателство на ЕС-1533213438.jpg

Тя поднесе благодарствени грамоти на ръководителите на отделите, осигурили ...

2 авг. 2018 | 15:36

Тя подписа споразумение с БЧК

Министър Павлова благодари на БЧК за подготовката на доброволците на председателството

Снимка: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС-1533200735.jpg

Организацията на Червения кръст предостави своя база и експерти, които обучиха ...

2 авг. 2018 | 12:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.