Синът на Ален Делон на София Филм Фест

Извън състезателната програма ще бъде показан трилър за убийството на словашкия журналист Ян Куцияк

Синът на Ален Делон на София Филм Фест

3349 | 23 февр. 2021 | 13:42

Наградата ще бъде определена от авторитетно жури в състав Теодор Ушев, Иля Хржановски (режисьор, Русия), Светла Цоцоркова (режисьор, България), Наташа Петрович (актриса, Северна Македония) и Саболч Хайду (режисьор, актьор, продуцент, Унгария)


София Филм Фест обяви 12-те филма от международната си конкурсна програма, които ще се състезават за Голямата награда „София – град на киното“. Тя ще бъде определена от авторитетно жури в състав Теодор Ушев (мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер, Канада-България), Иля Хржановски (режисьор, Русия), Светла Цоцоркова (режисьор, България), Наташа Петрович (актриса, Северна Македония) и Саболч Хайду (режисьор, актьор, продуцент, Унгария) и ще се връчи по традиция от патрона на фестивала – Столична община. В едно от заглавията с главна роля се изявява младият актьор Ален-Фабиен Делон, сина на легендата Ален Делон от модела Розали ван Бремен. 

 

Ето и заглавията в конкурса:

* „Вухай“ (Wuhai) – Китай, режисьор Джоу Дзъян;

* „Диви дни“ (Savage Days) – Франция, режисьор Давид Ланзман;

* „Луцу“ (Luzzu) – Малта, режисьор Алекс Камилери;

* „Неподвижен“ (Bedridden) – Монголия, режисьор Бямба Сахя;

* „Петя на моята Петя“ (Petya of My Petya) – България, режисьор Александър Косев;

* „Работна смяна“ (The Shift) – Латвия, режисьор Рейнис Калвинш;

* „Разлом“ (Ravine) – Унгария, режисьор Балаш Краснахоркай;

* „Розовият облак“ (The Pink Cloud) – Бразилия, режисьор Юли Жербасе;

* „Уроци по немски“ (German Lessons) – България-Германия, режисьор Павел Веснаков;

* „Черната котка“ (The Black Cat) – Иран, режисьор Карим Мохамад-Амини;
* „Шоуто на Джемил“ (The Cemil Show) – Турция, режисьор Баръш Сархан;

* „Шпагат“ (Grand Écart/Spagat) – Швейцария, режисьор Кристиан Йоханес Кох.

 

Ето и повече информация за четирите филма, които не бяха обявени досега.

 

Стартирал като проект от София Мийтингс, филмът на Бямба Сахя „Неподвижен“ (Bedridden) има световната си премиера в Талин, където печели овации от киноспециалистите. За първи път в конкурсната програма на СФФ влиза филм от Монголия, а режисьорът му е завършил операторско майсторство през 1996 г. във ВГИК, Москва. Сахя има опит в международни продукции („Държава на кучетата“ и „Хадак“ на Петер Бросенс), режисьор е на няколко документални филми, а в игралното кино дебютира през 2013 г. „Неподвижен“ е вторият му пълнометражен филм, а историята е за млад писател, който решава да не става от леглото си, докато не завърши своята книга. Творбата му теоретично би могла да издигне „славата“ му от неясните онлайн-пространства на по-високо ниво, пък и в момента не съществува нещо, което да го очаква във „външния“ свят – нито екзалтираща любов, нито друга силна мотивация. Разбира се, никой от близките не е във възторг от това егоцентрично решение и писателят трябва да се изправи пред последиците...

 

„Диви дни“ (Savage Days) на френския режисьор Давид Ланзман отвежда публиката в Париж, по стъпките на парите, удоволствието и амбицията. А техните образи изпълват със съдържание студент, който проституира, първокурсник наркодилър (в ролята е по-малкият син на Ален Делон - Ален-Фабиен Делон) и търговец, който прави тонове пари. Съдбите им се преплитат, раждат се чувства, а историята запечатва част от реалността на днешните млади поколения. С „Диви дни“ Давид Ланзман се завръща в Международния конкурс в София, след като през 2006 г. представи дебюта си „Ду-ууп“.

 

Вторият игрален филм на китайския режисьор Джоу Дзъян „Вухай“ (Wuhai) е история, която смесва драма и трилър. След наградата на ФИПРЕССИ на кинофестивала в Сан Себастиан, филмът ще бъде представен пред българската публика в Международния конкурс през март. Във фокуса на историята е семейна млада двойка, живееща в град Вухай. След продължителни разправии и неразбирателство, двамата решават да търсят отговори на проблемите в деня на годишнината от сватбата си, без да подозират за надвисналата смъртоносна буря.

 

Най-добрият латвийски дебют за 2020 г. „Работна смяна“ (The Shift) на режисьора Рейнис Калвинш ще срещне фестивалната публика в София с млад шофьор и неговия отчаян опит да успее да изкара изчезналите пари, които дължи на все по-нетърпеливия си шеф, като навърта километри в сложните таксиметрови войни. Скоро кражбата, която го е поставила в безизходица без негова вина, ще се окаже най-малкият му проблем… Режисьорът е възпитаник на Балтийското училище за кино и медии в Талин, с магистърска степен от школата на легендарния Бела Тар в университета в Сараево.

 

Извън конкурсната програма ще бъде показан словашкият филм на известния продуцент Рудолф Бирман („Служих на английския крал“) и Мариана Ченгел Солчанска „Боклуци“ (Scumbag/Sviňa). Историята е конструирана като трилър, в основата й е бестселърът на словашкия журналист и политически анализатор Арпад Золтеш, а в сюжета има отзвук от убийството на журналиста Ян Куцияк, който разследва корупцията във върховете на политическите кръгове. Филмът не е документален, но фактът, че е вдъхновен от реални събития, прави картината на съвремието – изтъкана от престъпни връзки между политици, мафия, полиция, правосъдие и крупни бизнесмени – още по-плашеща.


От категорията

Мария Бакалова не успя да спечели „Златен глобус“

-1614273649.jpg

"Борат 2" обаче получи "Златен глобус" в категорията за ...

1 март 2021 | 08:24

Васко Василев свири по върховете на Пирин за Световната купа по ски и Световното младежко първенство
(Видео)

Снимки: Иван Обрейков

-1614337575.jpg

Няма по-безценен спомен от изгрева в Пирин, под връх Тодорка, когато малко след ...

26 февр. 2021 | 13:05

"Като за последно" с Мария Бакалова е част от „София Филм Фест“ (Видео)
(Видео)

"Като за последно" с Мария Бакалова е част от „София Филм Фест“ (Видео)-1614262004.png

Режсьорът Ивайло Пенчев споделя, че работата ѝ по продукцията е преди да ...

25 февр. 2021 | 16:04

Васко Василев става професор в Полша
(Видео)

Васко Василев става професор в Полша-1614334572.jpg

Майсторът на тънката струна ще свири за почитателите си в зала 1 на НДК на 20 ...

26 февр. 2021 | 11:26