Сашо Миялков Снимка: Агенция "Фокус"

Сашо Миялков е в неизвестност от неделя на обед

Синът на избягалия бивш шеф на македонското контраразузнаване бе разпитван над седем часа

2245 | 23 февр. 2021 | 10:57

Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване е един от обвиняемите за незаконно подслушване на над 20 хиляди граждани в периода от 2008 до 2015 година


Повече от седем часа един от синовете на Сашо Миялков – Йордан – прекара в полицейското управление „Пролет" в Кисела вода, а въпросът, на който се търси отговор, е един: "Къде е баща му?", съобщават македонската ТВ21 и Агенция "Фокус".

Александър и Йордан Миялкови бяха привикани в полицейския участък в понеделник, след като МВР им изпрати съобщение, че трябва да дойдат за информативен разговор относно бягството на баща им. Не само те, но и майка им, чичо им и хората, които часове наред са пазели Сашо Миялков, отговаряха на въпросите, зададени от инспекторите в полицейското управление.

Полицията издирва бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УКБ) от неделя, след като съдът разпореди той да остане под домашен арест като предпазна мярка преди обявяването на присъдите по делото „Таргет-Твърдина“, планирано за петък.

Миялков бе поставен под домашен арест по искане на Прокуратурата. Обвинението настоя за максимална присъда за него. Той е един от обвиняемите за незаконно подслушване на над 20 хиляди граждани в периода от 2008 до 2015 година.

Местоположението на Миялков не е известно от обедните часове на неделя. Той е бил видян за последно около 14:00 часа в бара на хотел в центъра на Скопие, а след това полицията не е успяла да го намери. Той е обявен за издирване и чрез Интерпол.

Министерството на вътрешните работи издаде национална заповед за арест на Миялков, след като вчера следобед полицията не успя да го намери за връчване на решение за домашен арест поради основателно подозрение, че е извършил три престъпления, злоупотреба със служебно положение и власт, престъпно сдружаване и приемане на награда за незаконно въздействие.

Държавният департамент на САЩ следи отблизо ситуацията със Сашо Миялков, съобщава Voice of America в македонската си редакция.

„Наясно сме с докладите и наблюдаваме внимателно ситуацията", заяви говорител на Държавния департамент пред VOA по повод бягството на бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване.

 


От категорията

Forbes: Морски дуел – НАТО и Русия демонстрираха един на друг на какво са способни в Крайния Север

Изстрелване на ракети от руския крайцер "Маршал Устинов"-1614711309.jpg

Докато пактът задейства мощни въздушни и морски сили на западното крайбрежие на ...

2 март 2021 | 20:54

САЩ ще наложат санкции срещу 7 руски представители заради Навални

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен-1606241809.jpg

Междувременно държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон търси ...

2 март 2021 | 17:40

Зам.-председателят на ЕК: Да сме наясно – ваксинационният паспорт няма да е пожелателен

-1457962501.jpg

Документът ще бъде задължителен за пътуване, подчертава Маргаритис Схинас

2 март 2021 | 17:44

Според Бучковски възгледите на Любчо Георгиевски заслужават обсъждане и внимание

Владо Бучковски-1606915248.jpg

"Трябва да подготвим местната общественост за темите, които ще бъдат ...

2 март 2021 | 12:34