Ска Келер

Иска ми се България да спазва собствените си закони и правните стандарти на ЕС, твърди евродепутатът

Ска Келер: Много българи ми се извиниха лично заради Валери Симеонов

8372 | 21 февр. 2018 | 14:04

Това, че само часове след декларацията на НФСБ българското правителство публикува своя позиция, показва, че премиерът следи зорко реакциите при подобни атаки, казва тя


Самите българи са потресени от езика и съдържанието на декларацията, подписана от вицепремиера Валери Симеонов, казва евродепутатката Ска Келер пред Дойче Веле. До днес тя не е получила официално извинение от София.

- От декларацията на НФСБ, подписана от вицепремиера Валери Симеонов, изминаха вече почти две седмици. Малко след нейната поява кабинетът публикува своя позиция, с която се разграничи от нея. Но имаше ли и извинение от българското правителство?

- Ска Келер: Не, българското правителство не ми е поднасяло извинения. Много българи обаче ми се извиниха лично. Те самите са потресени от езика и съдържанието на изказването на вицепремиера. Благодарна съм на българите, които ме подкрепят и които се обърнаха лично към мен.

- Според някои български медии, лично Жан-Клод Юнкер е настоял пред българския кабинет да излезе с позиция по въпроса. Така случаят вече бил приключен. За Вас приключи ли? Вие не очаквахте ли повече критика от ЕК или по-твърда позиция от София?

- Ска Келер: Агресивният тон на Валери Симеонов, който е недостоен за един вицепремиер, показва много ясно колко са опънати нервите. А това, че само часове след декларацията българското правителство публикува своя позиция, показва, че премиерът следи зорко реакциите при подобни атаки. Той знае, че особено по време на своето европредседателство българското правителство е под силно наблюдение. Аз лично се концентрирам най-вече над това да подкрепям гражданите при техните протести в защита на правовата държава.

- Не само Валери Симеонов използва обидни реплики по Ваш адрес, наричайки Ви например "зелена джихадистка". И евродепутатът Ангел Джамбазки се изказва агресивно. Според него, Вие сте подкрепяли "ислямска инвазия в Европа". Как ще коментирате думите му? Или как ще успокоите привържениците на Джамбазки, които му вярват?

- Ска Келер: Тези изказвания много ме изненадаха. Той обижда и българските природозащитници и българите, които застават срещу комерсиалната експлоатация на Национален парк "Пирин“, след като вижда някаква връзка между тях и тероризма. Вместо да отправя абсурдни упреци, по-добре да се насочи към съдържателна дискусия.

- Разговаряла ли сте някога лично с Ангел Джамбазки в Европейския парламент?

- Ска Келер: Не, не съм.

- Ще предприемете ли правни стъпки във връзка с декларацията на НФСБ?

- Ска Келер: Ще продължавам да се боря срещу подобно тесногръдие и агресия.

- Помрачи ли декларацията на НФСБ българското европредседателство, както писа "Политико“?

- Ска Келер: Във всеки случай българското правителство беше доста притеснено от изказванията на вицепремиера. В противен случай нямаше и да се дистанцира от тях. Българският премиер знае много добре, че неговият вице отиде твърде далеч, както и че много хора наблюдават внимателно стъпките, които София предприема по време на европредседателството.

- Какво Ви се иска да направи България по време на своето европредседателство?

- Ска Келер: Иска ми се кабинетът да оттегли плановете си за доизграждане на ски инфраструктурата в Национален парк "Пирин“. Иска ми се да чуе притесненията на гражданите, свързани с изграждането на отсечка от магистрала в Кресненското дефиле, и да ги вземе предвид. Иска ми се България да спазва собствените си закони и правните стандарти на ЕС, както и да положи повече усилия в борбата срещу корупцията.

- Някои българи критикуват участието Ви в българските протести в защита на Пирин. Те казват: "Това е нашата страна, не Вашата. По-добре обърнете внимание на проблемите на Германия". Какво ще кажете на тези хора?

- Ска Келер: Бих им казала, че всички българи са също и европейци и имат същите права, както и всички останали в целия ЕС. И повярвайте ми, аз отправям критики и към германското правителство.

- Защо се ангажирате за България?

- Ска Келер: За мен е важно в ЕС да няма двойни стандарти. Всички трябва да имат правото да изказват свободно мнението си, да критикуват правителството и да разкриват онова, което не върви както трябва. Това важи както за България, така и за Германия и за всички други страни-членки на ЕС.

Въпросите бяха изпратени на Ска Келер по електронната поща. Евродепутатката отказа телефонно интервю, тъй като по време на запитването на Дойче Веле се намираше на работно посещение в Мексико.

 


От категорията

Валерия Велева: А Цветанов кога? Задава ли се война в държавата?

-1448546816.jpg

Може да си направил много за една партия, може да си крепил лидера й в тежки ...

24 март 2019 | 13:27

Валерия Велева: Как минава световната слава...

Валерия Велева: Как минава световната слава-1553353911.jpg

Да ти се размине за Истанбулската конвенция, втори път да ти се размине за ...

23 март 2019 | 17:04

Кеворкян: Оглозгване 2: ГЕРБ

-1520884212.jpg

Неприличието на Цветанов извира още от езика, който използва. Управлява ...

25 март 2019 | 15:05

Как Цветанов направи невъзможното – „обедини“ леви и десни

-1542800136.png

Зам.-шефът на управляващата партия постепенно усъвършенства умението да гради ...

25 март 2019 | 14:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mariella


22 февр. 2018 | 22:46Другарката Ска трябва да се извини на българите за безпардонната намеса във вътрешно политическия живот на страната ни. Не е нейна работа, какви магистрали ще се строят тук, а тази точно е важна. Да си гледа нейната държава и да не се меси в чуждите работи!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мария Качулева


21 февр. 2018 | 18:57Не харесвам грубия език на Валери Симеонов,но той беше абсолютно прав,когато реагира ,макар и невъздържано,публично.Става дума за България и за живота на българите в собствената им страна.Европейският съюз не е тяхната родина,а само средство за постигане на определени цели,за които отдавна и все по често си мисля колко всъщност са кухи,лишени от просперитет. И съм съгласна,че много голяма част от природозащитниците са си най обикновени екотерористи на нечия финансова издръжка.Днес заклеймяват туризма в България,за да пренасочат потока му към Алпите или Апенините,маршируват в подкрепа на Инстанбулската конвенция и превръщат държавата ни в разграден двор.И на всичкото отгоре трябва да се съобразяваме с някаква си куха кратуна,дошла отнякъде си ,че и да й се извиняваме.Да не сме изпаднали в третия свят след като ще въвеждаме и трети пол?!И ако наистина има българи,които са писалии на г жа Келер извинителни писма смятам,че незабавно трябва д


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мария Качулева


21 февр. 2018 | 19:02....смятам,че незабавно трябва да посетят специалист по психически отклонения.Не са нормални за мен техните действия.А Ска Келер да си гледа собствената родина,да не се грижи за нашата.И да не говори глупости и общи приказки.


Васил Здравков


21 февр. 2018 | 16:22Поне 10 % от българите искаме да стигнем до плажа в Аспровалта не за 5, а за 3 часа. И някоя се Ска няма право да ни спира.Магистралата до Гърция трябва да бъде изградена на всяка цена. Не Ска, а ние си рискуваме живота в Кресненското дефиле. Тя вероятно си прекарва ваканцията на Ибиса, където хиляди млади жребци предлагат вниманието си.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.