Лъчезар Борисов

Министърът на икономиката вече е подал сигнал до ДАНС за проверка

Лъчезар Борисов: Консултанти изнудват бизнеса с 60% "такса успех" за антикризисни проекти с европари

6123 | 31 юли 2020 | 13:27

Затова след разговор с премиера още утре министерство на икономиката пуска платформа с виртуално попълнени документи, за да се скъса изцяло възможността консултанти да прибират пари от еврофондовете


Недопустимо кожодерство над бизнеса насред криза от страна на консултантски фирми са установили от Министерство на икономиката, предава Дарикнюз.

Консултантите изнудвали бизнеса с до 60% "такса успех" за помощта, която им оказват при кандидатстването по различните държавни мерки срещу икономическата криза, възникнала заради епидемията от коронавирус.

Имаме получен сигнал, който вече сме изпратили в ДАНС за проверка, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Има подадени сигнали от фирми през различни народни представители, уточни той.

Министерството иска да пресече подобни злоупотреби и разкрива от понеделник гореща телефонна линия в кабинета на главния секретар на икономическото ведомство и предоставя имейл за сигнали, а с контрола се заема работна група от ведомството. Към инспектората на Министерство на икономиката ще бъдат включени и работодателите, добави министърът. Нашето желание е тази връзка между консултанти, които искат такива суми, и кандидатстващите фирми за подпомагане, да бъде пресечена, мотивира се Лъчезар Борисов.

Така излиза, че един консултант, за да упъти за попълването на документите дадена фирма, може да вземе от цялата ѝ отпусната сума за подпомагане срещу кризата, например 10 хил. лв., половината пари за себе си.

Затова след разговор с премиера още утре министерство на икономиката ще създаде платформа с виртуално попълнени документи, за да се скъса изцяло възможността консултантите да прибират пари от еврофондовете, отпуснати за спасяването на икономиката.

"Таксата е между 40-50 и стига дори до 60 процента, което е неприемливо, нереално и недопустимо", възмути се икономическият министър.

До момента са отворени мерките на държавата, които финансират компаниите от 3 до 10 хил. лв., но предстоят още мерки с по-големи суми и именно затова държавата ще затегне контрола.

 


ОЗК

От категорията

КЕВР не видя нарушения във високите сметки на „Топлофикация София“

Снимка: БГНЕС-1610724269.jpg

Предоставените данни и документи показват, че дружеството е изпълнило ...

15 ян. 2021 | 17:23

НАП: Електронни касови бележки ще заместят хартиените

-1551104105.jpg

Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките ...

14 ян. 2021 | 14:51

Теменужка Петкова: България да има диверсификация на своя газ е мечта от години

Снимка БНТ-1610785627.png

"Булгаргаз" има договор за 25 години с азербайджанската газова ...

16 ян. 2021 | 10:24

Инж.Желев: Наш основен приоритет е опазване на околната среда и екологичното производство на енергия

-1427713691.jpg

Паралелно през 2021 г. продължаваме по план работата по проекта ни за поетапно ...

14 ян. 2021 | 14:42