Скандал в ИТН. Депутати заплашили Трифонов с напускане заради Николай Василев

Това е причината тази вечер шоуменът изненадващо да обяви, че оттегля номинацията на Василев

Скандал в ИТН! Депутати заплашили Трифонов с напускане заради Николай Василев

114066 | 15 юли 2021 | 18:21

Името на Василев буквално е взривило хора като Ива Митева, Мика Зайкова, проф. Чорбанов, които категорично са отказали да го подкрепят като министър-председател.


Огромен скандал тресе спечелилата изборите партия "Има такъв народ".

Изявени депутати с име в публичното пространство са заплашили Слави Трифонов с напускане на парламента, ако той внесе кандидатурата на Николай Василев за премиер, научи Епицентър.бг. 

 

Това е причината тази вечер Трифонов изненадващо да обяви, че оттегля номинацията на Василев с мотива, че "Само за три дена върху него се изля огромна помия".  Трифонов обяснява, че "медии и политици са нарочили Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината". 

 

Истината е, че икономическите зависимости на Василев и негативната оценка за него са причината за недоволството в ИТН срещу кандидатурата му.

 

Скандалът в ИТН се вихри от понеделник, когато Трифонов обяви от кабеларката си проекто-правителство, начело с Василев, и за което не е уведомил депутатите си.

Името на Василев буквално е взривило хора като Ива Митева, Мика Зайкова, проф. Чорбанов, които категорично са отказали да го подкрепят в парламента. За тях Василев е пример на задкусилие и търгашество в политиката.

"От понеделник не мога да гледам хората в очите. Нали говорим за нещо ново, а изваждаме Николай Василев за премиер, заедно с любовницата  секретарката му като министри, барабар с фирмите му, които са с наказателни глоби. Ако знаех, че това ще ни е премиерът, нямаше да участвам в кампанията", заявява категорично един от избраните вече депутати, скочили срещу избора на Трифонов. 

 

"Не ми е минавало през ума, че точно ние ще предложим Николай Василев за премиер", казва друг парламентарист от ИТН и подчертава: "Аз заставам с името си пред хората. Ако други имат бизнес, който трябва да защитават чрез нас, отказвам се!" .

 

Няколко депутати разказват, че не са могли да се порадват на победата си, заради това, което им е сервирал Трифонов в понеделник.

 

Авторитарните методи на лидера на ИТН буквално са изкарали от равновесие смислени хора, които са научили от партийната кабеларка за кого трябва да гласуват като премиер и днес те са обявили готовите си заявления пред ЦИК за напускане на парламента. И тъй като в неделя ЦИК трябва окончателно да обяви поименно състава на 46-ото Народно събрание, това принудило Трифонов бързо да вземе решение за оттегляне на Василев. 

 

Кой ще е новият номиниран от него премиер, никой не знае. Както и не се знае какви рокади ще прави Трифонов в проекто-кабинета си и защо.

"Какви са тези таблети, какъв е този космос - това го няма в програмата ни, за която се скъсахме да обясняваме на хората", негодуват в групата на ИТН.  Икономисти на ИТН обясняват, че никой от тях не си е и помислял за приватизация на ББР, какъвто приоритет обяви Трифонов.

 

Групата е сащисана от действията на партийния лидер. Никой не знае с кого той обсъжда политиката и кадровия подбор за властта. Около Трифонов са само сценаристите му, на които той е работодател и които имат мислене и поведение като неговото.

 

Някои политици от други партии се надяваха, че отказът от номинацията на Василев е знак за промяна в курса на поведението на Трифонов, продиктуван от осмисляне на политиката като територия за диалог, но това не е така.  Страхът от разпад на групата и опасност от раздяла с публично известните имена като бъдещи депутати е причината Трифонов да се раздели с Василев.

 

Лидерът на ИТН не е водил разговори с никой от лидерите на т.нар. партии на протеста за бъдещите си намерения като мандатоносител.

 

Явно тепърва ще научаваме за задкулисните зависимости на Трифонов и тепърва ще ставаме свидетели на политиката му, стъпила на бизнес интереси.

 


От категорията

Нинова скастри кабинета за неадекватните мерки срещу високите цени, предлага четири решения

Нинова скастри кабинета за неадекватните мерки срещу високите цени, предлага четири решения -1630301280.jpg

Според нея могат да се вземат бързи и адекватни решения за хората, ...

28 септ. 2021 | 14:00

Ева Майдел: Има свирепа криза, а правителството е заето да гони ГЕРБ от НДК

-1604663570.png

Докато все повече европейски държави отменят ограничения за КОВИД, ние говорим ...

28 септ. 2021 | 12:02

Държавният глава Румен Радев ще участва в Деветия европейски форум за социално предприемачество

-1625579162.jpg

Президентът ще произнесе приветствие пред участниците във Форума и ще връчи ...

28 септ. 2021 | 18:20

Адвокат по морско право за заседналия кораб: Капитанът е трябвало да бъде задържан веднага
(Видео)

Адвокат Владимир Владимиров Снимка: бТВ-1632842358.jpg

Още от сега трябва да се помисли за задържане и арестуване на кораба и товара, ...

28 септ. 2021 | 18:18