Скандалът се разраства! Брюксел няма да плаща водките на Софийския младежки форум

ЕК ще плаща само за кафетата и закуските по време на младежката конференция в НДК

Скандалът се разраства! Брюксел няма да плаща водките на Софийския младежки форум

43603 | 25 апр. 2018 | 10:06

ЕК ще плаща само за кафетата и закуските по време на младежката конференция в София. Няма да се плаща за твърдия алкохол и сметката за нощния клуб с полуголите танцьорки, които ще бъдат покрити от българските данъкоплатци.


Скандалът се разраства!

Брюксел няма да плаща водките на Софийския младежки форум.

Под това заглавие излезе нова статия в позиционирания в Брюскел сайт Еуроактив, който се финансира по програми на Европейската комисия и се смята за нещо като официално издание на Комисията.

Статията е на първа страница на изданието и отново се фокусира върху излагащите България моменти от провеждането на Младежкия форум в София.

 

Европейската комисия ще плаща само за кафетата и закуските по време на младежката конференция в София, провела се преди седмица. Няма да се плаща за твърдия алкохол и сметката за нощния клуб с полуголите танцьорки, които ще бъдат покрити от българските данъкоплатци".

Това става ясно от информацията на Еуроактив, който се позовава на свои източници в Европейската комисия. 


Младежката конференция в София (17-19 април) е платена предварително с пари на ЕС. Еврокомисията обаче си резервира правото да направи одит на разходите и да не покрие част от сумите, включени във финалния финансов доклад.

ЕК твърди, че младежите са били представени на конференцията и във всички дискусии. “Вижте, младите хора са имали възможност да представят своята работа пред хората, които взимат решенията. Младежите са присъствали в публиката, макар да не са били на сцената“, коментират от ЕК.
“Комисията не е замесена (в историята с полуголите танцьорки) и отпуснатите европейски пари не покриват нощните партита, които са се провели между сесиите на младежката конференция“, заявява представителят на ЕК.

Няма да бъдат платени и водките, защото европейските пари покриват само закуските и кафетата на конференцията. Според източника от ЕК на официалната част от конференцията не е била сервирана водка, а само умерени количества трапезно вино.

Скандалът с конференцията избухна след разкритията на президента на Европейския младежки форум Луис Алварадо. Пред европейския  Еуроактив той разказа, че Младежката конференция под егидата на Българското председателство е "унищожила труда на няколко генерации европейски младежи и е показало пълно пренебрежение към младите хора изобщо".

Алварадо обяснява, че за първи път не са били платени билетите на участниците в конференцията, а те ще си чакат парите после. Той напомня, че България е взела пари от ЕС за нейното организиране. Неплатените билети са създали големи проблеми за хората в неравностойно социално положение, които са се чудили как да дойдат изобщо в София.

Младежите не са били допуснати като говорители в нито един панел от дискусиите, допълва Алварадо. За сметка на това е имало твърд алкохол, сервиран още по време на конференцията, което е елиминирало част от по-неустойчивите участници от ранните дискусии на следващия ден. Българското председателство е организирало посещение в клуб с "полуголи" танцьорки за участниците след дискусията за равенството на половете.

Вицепредседателят на Българския младежки съвет Райчо Райчев потвърди твърденията на Алварадо. Той допълни, че българските организатори на конференцията са докарали доброволци, които да стават и аплодират премиера Борисов по време на речта му, пише отново Еуроактив.

Българските институции не отричат за водките, нощния клуб и самолетните билиети. Те твърдят, че конференцията е била много успешна и младите хора са били включени във всички дискусии.

 

Втората статия на изданието за младежката конференция слага акцент и върху реакциите в България на скандала, който предизвика сервирането на алкохол и полуголите момичета в дискотека.
„Управляващата партия ГЕРБ също нагази в аферата”, пише Euractiv. И още: „Тома Биков, политик от ГЕРБ, каза пред националната телевизия БНТ, че Луис Алварадо дори не е присъствал на събитието, което критикува. Биков допълва, че информацията му е от „много добри източници”, правейки алюзия със специалните служби. Трудно е да се обясни защо Биков предлага подобно обяснение, след като присъствието на Алварадо е документирано във видеокадри и социалните мрежи.”

 

Епицентър.бг ви предлага какво заяви вчера тома Биков в „Още от деня” на БНТ. На въпрос на водещата за скандала около форума Биков казва:  „Нито съм присъствал, нито съм бил ангажиран с този форум, нито съм се занимавал с младежки политики. Това, което знам е, че този младеж, който е най-възмутен, изобщо не е присъствал на този форум."
Водеща: Кой не е присъствал?
Биков: Този, чужденецът.
Водеща: Г-н Алварадо?
Биков: Така ми казаха днес. Ако са ме излъгали, но не вярвам, защото ми го казаха от доста високо място.
По-нататък в разговора Биков уточнява, че подобни младежки форуми са място за срещи, за обмен на контакти и че посещението на дискотека не е било задължително. Той отново заявява, че „не мисля, че това е мнение на всички (б.ред. – негативните реакции). Пак казвам, това е мнение на човек, който не е присъствал”. А за целия скандал твърди, че „за мен това не е някакъв свръхпроблем на страната”.

Euractiv цитира и лидера на опозицията Корнелия Нинова, която заяви вчера, че най-лошото е, че случилото се на конференцията е заличило работата на поколения млади лидери.
Изданието описва и реакцията на заместник министъра на външните работи Георг Георгиев, който е и политик от младежката организация на управляващата партия ГЕРБ. Той упреква Алварадо, че провежда атаката си с егоистични мотиви.  
По думите на Георгиев очевидно Алварадо стартирал кампанията си за следващ мандат, като срещу атаката е получил обещание от националната си структура за подкрепа. Георгиев е цитиран от БиТиВи. Пред телевизията самият Алварадо казва, че демократичната структура на организацията не му позволява да се кандидатира отново: „Аз няма да бъда преизбран. Говорих, защото беше истина”.  

По отношение на инструкциите към доброволци, работещи за Българското Председателство, да аплодират премиера, БиТиВи потвърждава, че те наистина са получили SMS-и с такива указания. Според самите доброволци това не било проблем, тъй като те така или иначе щели да го аплодират. 

 


От категорията

Борисов: Даваме по 50 лв. на пенсионер месечно до края на мандата, ще осъвременим пенсиите!

-1600153582.jpg

"Докато другите говорят, ние действаме и няма да допуснем компромис с ...

1 окт. 2020 | 10:28

Корнелия Нинова: Само преизчислението на всички пенсии ще осигури достойни доходи

Снимка Пресцентър на БСП-1601537407.jpg

Бъдете здрави, уважавани в обществото и обичани от близките си хора. България ...

1 окт. 2020 | 10:23

ЕБВР влоши икономическата си прогноза за България, БВП ще се свие с 5,5%

ЕБВР влоши икономическата си прогноза за България, БВП ще се свие с 5,5% -1601564523.jpg

Cпopeд нaй-пecимиcтичния cцeнapий нa БHБ cpивът мoжe дa дocтигнe 13.1%, дoĸaтo ...

1 окт. 2020 | 17:59

Десислава Танева: Изпратените до ЕП видеозаписи от Отровното трио са политически провокации

-1596122596.png

"Всеки навсякъде греши. Няма друг мандат министър, който да е проверявал ...

1 окт. 2020 | 17:54