Ту Сюесон - директорът на новооткрития в края на 2017 г. Китайски културен център в София

Ту Сюесон - директорът на новооткрития в края на 2017 г. Китайски културен център в София

Скъсява се разстоянието между Китай и България

2863 | 27 юни 2018 | 22:45

„Еднаквост и различност в симбиоза” е предстояща в София изложба на съвременното изкуство на Китай и държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в навечерието на срещата „16+1”


Интервю на Ивета Балевска за сайта на СБЖ

 

„Еднаквост и различност в симбиоза” е предстояща в София изложба на съвременното изкуство на Китай и държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в навечерието на срещата „16+1”. 

Ту Сюесон - директорът на новооткрития в края на 2017 г. Китайски културен център в София, който е единствен на територията на  страните от ЦИЕ - споделя пред СБЖ за изложбата на 27 известни  автори от Китай.

Освен нея посетителите на културния център ще могат да  разгледат и закупят най-новите продукти на китайската  културна  индустрия, да послушат китайска музика или да се запишат в курсове по калиграфия, бойно изкуство и китайски език.  Откриване на събитието е на 2 юли, 19.00 ч,, в сградата на Културния център, бул. „Раковски” 77.

Г-н Ту, какви културни събития  е предвидил Китайският културен център  във връзка с визитата на  китайския премиер Ли Къциян в България, както и провеждането на срещата „16+1”? 

Дни  преди началото на срещата Китайският културен център в София е планирал 4 основни събития, които трябва да се случат: 2 изложби и 2  курса.

Първата изложба е под надслов „Еднаквост и различност в симбиоза” и е с избрани художествени творби от 16-те държави от ЦИЕ, както и, разбира се, от Китай. Ще участват произведения на общо 27 творци, сред които художници, скулптори, автори на художествени инсталации, на късометражни филми...общо над 100 оригинални творби.

Тези творци са доста известни в държавите, в които живеят и работят.  Има седем автора  от българска страна и четирима от Китай. Ще има и специализирана лекция при откриването на изложението.

По време на втората изложба ще бъде показани продукти, свързани с културната индустрия и главно - с работата на художниците. Посетителите ще се запознаят с  продукцията на 7 големи китайски фирми от град Нинбо. Идеята ни е да представим както произведения на изкуството, така и продукти, с помощта на които те се създават.

Фирмите ще представят свои мостри и каталози, за да запознаят българската общественост с дейността си. Така че очакваме проявата да е интересна и за хората, които се интересуват от култура, и за бизнеса.

Освен изложбите какви са курсовете, които центърът предвижда да организира, бихте ли разказали нещо повече и за тях? 

Двата курса ще бъдат съответно по калиграфия и традиционна китайска живопис. Ще ги водят двама китайски преподаватели от град Нинбо, които имат сериозен опит в представянето на традиционната китайска култура, особено сред чужденци.

„Изкуство с мастило и вода”, така наричат още китайската  живопис, която е традиционна форма на  изобразителното изкуство в нашата страна. Нужни са само калиграфска четка, боя и мастило – и, разбира се,  някои други специфични за  китайската живопис умения – и започвате да рисувате върху фина  хартия или върху коприна.

Участниците ще се научат да  рисуват с калиграфска четка различни предмети, да изписват калиграфски йероглифи. Не е необходимо да се знае  китайски език, за да  рисувате. Китайски педагози ще ви научат само за 2 часа  да  рисувате божури. Калиграфията, от своя страна, представлява  традиционно китайско изкуство, което  разкрива уникалната красота на китайските йероглифи.

Ще има и курс за деца до 14 години, както и курс за възрастни. Курсовете ще започнат на25 юни и ще продължат до 15 юли.   Преди дни започнахме и друг курс, който ще продължи и през следващите месеци, макар и с малки прекъсвания – по традиционно китайско бойно изкуство Тай дзи. Той стартира от съвсем базово ниво, за начинаещи, и продължава да се развива. Курсове по това бойно изкуство също ще има в края на м. юни и в  началото на юли.

Какви са перспективите на проекта „Един пояс един път“, по-специално в контекста на културното сътрудничество между България и Китай? 

И в двете ни важни инициативи – „Един пояс, един път” и „16+1” – това, което Китай се опитва да изрази пред света, е, че няма малки и големи държави, че всички имат еднаква важност, че няма етноси, които доминират над други – всички са равнопоставени. Позицията на китайското правителство по тези инициативи е положителна и подкрепяща останалия свят в неговото многообразие.

През последните 2 години българското правителство също изразява силна подкрепа за тези инициативи. Стъпвайки върху благоприятната основа, смятам, че могат да бъдат постигнати много неща, хоризонтите пред нас са наистина безкрайни.

Радостен е фактът, че китайското и българското правителство работят много добре по културното сътрудничество. Пример за това са създаването на културните центрове на двете страни. Китайският културен център заработи преди няколко месеца в София. Стартът на Българския културен център в Пекин също е в подготвителен процес и съвсем скоро ще бъде открит в сградата на посолството ви там.

Отделно от това е много важен и социалният момент – с развитието на различните интернет платформи, както и с усъвършенстването на самолетните полети и на пътната инфраструктура – разстоянието между Китай и България се смалява и контактите ни стават още по-интензивни. Българите опознават все по-добре Китай, а китайците идват по-лесно в България.

Една от притегателните сили на Китай е пазарът – желанието на български фирми за контакти там е напълно възможно и се реализира  много по-лесно отпреди.

Другият момент е туристическият – Китай също има богата култура, древна история, множество интересни артефакти, които предизвикват интереса на българите. От друга страна, България става все по-интересна като туристическа дестинация за китайските граждани. Смятам, че тенденциите са доста положителни.

Бихте ли ни запознали с някои от предстоящите инициативи, които Културно-информационният център на Китай предвижда в  следващите месеци? 

През август ще дойдат около 30 музиканти от Китай, за които ще организираме съвместни изпълнения с музиканти от България. Все още не сме се спрели на конкретното място, но предполагаме, че ще е някоя от големите музикални зали на столицата.

Сътрудничеството в областта на музиката между Китай и България датира от много години, постоянно има български и китайски делегации, които пътуват в двете посоки. Така че това е вече утвърдена традиция между нашите страни и  очакваме да се получи доста интересно за българската публика събитие.

През септември също планираме две музикални събития, които са посветени на празника „Средата на есента” по Китайския лунен календар и се характеризират със събирането на семейството в дома. Тъй като точно тогава ще има пълнолуние и представленията  ще бъдат вечер, акцентът ще е върху медитативното съзерцанието на луната.

Пак през септември планираме прожекции на китайски филми – на открито и закрито, както и представяне на китайска храна – това е един от най-непосредствените начини за опознаване на китайската култура.

За октомври се подготвяме да направим съвместна изложба с Националната художествена галерия. Тя ще бъде на съвременното китайско изкуство. Експонатите ще могат да се видят в залата на галерията. Ще бъдат представени творбите на Пекинската академия за изкуства на общо 3 поколения – най-младите, на средна възраст и по-възрастните: преподаватели, дипломирали се студенти и др. Техните творби са много интересни и очакаме българската публика да остане доволна.

Ще имаме обща инициатива и с Националната библиотека, където ще направим изложба, свързана с китайските книги. Въпреки удобствата на четенето в интернет на множеството електронни книги, печатните издания продължават да са актуални.  Уникален остава допирът до хартията, уникалните истории, които се крият зад издаването на всяка книга – всичко това не спира да буди интерес. Китай, страната, в която е изобретена хартията, има много дълга история и традиции в тази област.

И накрая – през октомври ще имаме и спортно събитие под логото „Опознай София”. Участниците ще бъдат разпределени в групи от по 5  човека, като единият от тях задължително трябва да бъде различен от другите по пол, по националност или други критерии – например един чужденец българин сред четирима китайци, както и обратното. Задачата им ще бъде да се разхождат из София и да намират определени обекти, предварително зададени от организаторите и свързани с Китай, като се придвижват задължително пеш или само с градски транспорт. Смятаме, че ще се  получи доста интересно.

Предвиждате ли, г-н Ту, курсове по китайски език, както беше обещано при откриването на Китайския културен център? 

Курсовете по китайски ще започнат в края на ноември и началото на декември. За целта в центъра имаме 5 учебни зали. В момента се подготвят материалите, учителите и останалата логистика, дооборудва се и самият културен център.


От категорията

Татяна Лолова с награда за цялостен принос на името на Калоянчев

Сн. БГНЕС-1550843856.jpg

С извънредна награда за индивидуално театрално постижение ще бъде отличена ...

22 февр. 2019 | 15:57

Хотел Marinela Sofia представи първата самостоятелна изложба на 14-годишния художник Сарп Испир
(Галерия)

Хотел Marinela Sofia представи първата самостоятелна изложба на 14- годишния художник Сарп Испир -1550780799.jpg

21 февр. 2019 | 22:25

Световноизвестният художник Албино Пити - в Нирвана
(Галерия)

Световноизвестният художник  Албино Пити - в Нирвана-1550863102.jpg

Прочутият абстракционист нареди 27 платна в галерията на Ники Младжов

22 февр. 2019 | 21:16

"Невидимият град" от Хари Салман - духовна биография на руския народ
(Галерия)

"Невидимият град" от Хари Салман - духовна биография на руския народ-1550752192.jpg

21 февр. 2019 | 14:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.