„Македонският клуб за етническа толерантност в България“ обжалва отказа на българските власти за регистрация

Скопско издание: Европейският съд в Страсбург отсъди в полза на македонците в България

8377 | 28 май 2020 | 15:50

Спечелихме голяма победа срещу българската държава в Страсбургския съд по правата на човека, пише близкото до ВМРО-ДМНЕ скопско издание “Курир“


Македонците от България спечелиха голяма победа срещу българската държава в Страсбургския съд по правата на човека, пише близкото до ВМРО-ДМНЕ скопско издание “Курир“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

С днешната присъда на Съда по правата на човека в Страсбург македонците в България спечелиха голяма победа срещу Република България в спора, който се води пред Съда в Страсбург от 2013 г. Присъдата идва само десет дни преди заявеното вето на България срещу Македония в процеса на започване на преговори за членство на Македония в ЕС.

„Македонският клуб за етническа толерантност в България“, сдружение със седалище в Благоевград и неговият председател Ангел Кирилов Радонов, гражданин на Република България, подадоха молба срещу Европейския съд по правата на човека в Страсбург на 10 октомври 2013 г. чрез адвокат Тони Менкиноски срещу България за нарушаване на правото на сдружаване, защото България отказва да регистрира сдружението, което според дейността си тя трябва да подхранва и утвърждава македонските етнически характеристики и традиции, различни от българските.

„Македонски клуб за етническа толерантност в България“ е сдружение, което в своя устав утвърждава правата на македонците като отделна етническа група в България.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург днес осъди България, като постанови, че правото на сдружаване съгласно член 11 от Европейската конвенция за правата на човека на македонците в България е нарушено. Сега България е длъжна в съответствие с настоящото решение да регистрира „Македонски клуб за етническа толерантност в България“ и да им изплати обезщетение от 7500,00 евро в рамките на 3 месеца.

С тази голяма победа в Страсбург македонците в България помагат на Македония много да се справи с политическите условия от официална София срещу македонското национално малцинство в Република България. С тази присъда сега в България ще има сдружение на македонци в условия, когато официална София иска съществуването на македонския език да бъде премахнато.

 


От категорията

Жан Кастекс е новият премиер на Франция

Снимка Twitter-1593774906.png

Кастекс беше назначен за координатор на излизането на Франция от изолационния ...

3 юли 2020 | 14:03

Кремъл: Русия няма намерение да взима под внимание т.нар. опасения на други страни за Конституцията

-1514301450.jpg

Русия остава и ще остане преди всичко ангажирана със своя собствен суверенитет, ...

3 юли 2020 | 13:40

Ковид-19 подпали отново Западните Балкани

-1585130219.jpg

Броят на заразените на Балканите отново се покачва, след като месец по-рано се ...

3 юли 2020 | 16:51

Президентът подписа указа

Путин: Конституционните промени в Русия влизат в сила от 4 юли

-1571648199.jpg

Руското законодателство трябва да бъде приведено напълно в съответствие с ...

3 юли 2020 | 16:42