Шеф Ради Стамболов

Латино барбекю с въртящи се шишове

Сладки и лепкави пилешки бутчета, печени по бразилски

1342 | 18 февр. 2017 | 13:47

Истинска самба-фиестачрез азотна молекулярна технология, която действа при минус 196 градуса по Целзий направи шеф Ради Стамболов

Шеф Ради Стамболов-1487418628.jpgШеф Ради СТамболов-1487418606.jpgКайпириня-1487418581.jpgбразилските подправки-1487418564.jpg

 

Мария Донева, специлано за Епицентър.бг

 

Единственият по рода си у нас латино клуб “La Cubanita” ни принесе за часове в страната на самбата и футбола Бразилия като част от поредицата латиноамерикански кулинарни вечери в които най-популярните готвачи у нас представят традициите и вкусовете на кухнята на страните от Южна Америка.

 

Този път се вихрихме не в ритъма на танца, а на кулинарията. За бразилците танцът е всичко, а кулинарията е танц.

 

Шеф Ради Стамболов направи истинска вкусна фиеста като ни запозна с автентичния вкус на бразилското „Churrasco” или с други думи латино барбекю с въртящи се шишове.

 

В акцент на вечерта се превърнаха класическите бразилски коктейли, трансформирани в десерти чрез азотна молекулярна технология, която действа при минус 196 градуса по Целзий.

 

Шеф Стамболов ни приготви печено телешко в марината с ананас, канела и медена вода и поднесено с бразилския национален коктейл кайпириня.

 

По време на фиестата гостите успяха да се насладят и на специално вино от горски плодове с дъх на дъбова бъчва, спечелило сребърен медал на престижен конкурс в Лондон.

 

На бразилското гурме шоу се наслади и Нейно превъзходителство посланикът на Федеративна република Бразилия г-жа Ана Мария Сампайо Фернандеш.

 

А сега, ви оставяме да се потопите в бразилския вкус със следните рецепти и ритми.

Добър апетит!

 

Sweet and Sticky baked Chicken Drumstick

 

4 порции

 

Продукти:

 

150 г балсамов оцет

150 г мед

120 г кафява захар нерафинирана

90 г светъл соев сос

4-5 склидки чесън

 

1-2 пилешкo бутче долна част(охладено)

Сол и млян черен пипер

20 г зехтин

 

30 г сусам

50 г пресен магданоз

 

Извадете бутчетата един час на стайна температура.

В купа разбъркайте балсамов оцет, мед, кафява захар, соев сос и склидките чесън ситно нарязани.

Сложете бутчетата в торбичка и прибавете маринатата и оставете в хладилника за 2 часа.

Покрийте тава с хартия за печене. Извадете бутчетата от маринатата, поръсете с щипка сол и черен пипер и 1 супена лъжица зехтин. Наредете ги в тавата и печете 20 мин. в предварително загрята фурна 180 градуса.

 

Останалата марината сложете в малка тенджера и редуцирайте до получаване на гъст сироп.

След 20 мин намажете бутчетета със сиропа и поръсете със сусам. Печете за 10-15 мин. докато са напълно готови.

Поръсете с пресен магданоз.

 

Кайпириня (Caipirinha)

 

Продукти:

 

75 мл бял ром

1 лайм

2 с.л. захар

5 с.л. натрошен лед

 

Един лайм се нарязва на 8 кубчета - първо се разполовява, после половинките се нарязват на 4 парченца.

В чаша се поставят 2 с.л. захар, после кубчетата лайм и се намачкват с мъдлър, за да пуснат сока си.

Отгоре се слага натрошен лед и се полива с 75 мл бял ром.

Разбърква се добре и се сервира с бъркалка.

 

 


От категорията

Проф. Байкова съветва какво да хапваме по време на Коледните пости

-1471001764.jpg

За да се използват постите за редуциране на определени килограми, трябва човек ...

16 ноем. 2017 | 11:24

Какво да хапваме по време на Коледните пости - вкусни рецепти

-1479187802.jpg

15 ноем. 2017 | 16:25

Утре започват коледните пости: Как да се храним здравословно?

Сн. БГНЕС-1510656957.jpg

14 ноем. 2017 | 12:48

Мусака от карфиол

Мусака от карфиол-1510576219.jpg

13 ноем. 2017 | 14:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.