Европейска културна столица не е да ударим барабаните веднъж, а е цяла година събития

Славчо Атанасов:За два часа от Пловдив ще излетят 3 млн.лв! А можеха да се вложат наистина в култура

6248 | 11 ян. 2019 | 12:55

Измерението на културата не е в това да стоплиш зрителите с одеалца и шалчета само в един, макар и грандиозен спектакъл. А после? За откриването бяха наети специалисти от Германия. Защо? Нима българските творци не можеха да направят това?


Славчо Атанасов

кмет на Пловдив в мандат 2007-2011:


Европейска културна столица не е да ударим барабаните веднъж, а е цяла година събития
Парите за откриването можеха да бъдат дадени наистина за култура: за по-ниски цени на книги, театрални и оперни постановки – така, както направиха в Истанбул през 2010 г., казва днешният народен представител

Каквото и да се каже за Пловдив – едно е неизменно: градът ни винаги е осмислял същността си като духовната и културна столица на България. Това не може и няма да се промени. Заради Античността. Заради Възраждането. Заради Съединението. Ако щете – и заради великата и неповторима артистична бохема под тепетата, която направи Пловдив не само духовен, но и свободен град, дори в едни несвободни времена. Да си пловдивчанин означава да усещаш със сетивата си точно това.

Ще ми простите това отклонение, но такива емоции ме вълнуваха преди 7 години, когато с екипа ми изготвихме и подадохме документите за кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата.
Личностите в сдружението, което се нае с тази задача, достойно представяха Анастас Бадев, Александър Секулов, Марияна Чолакова, Кирил Търпов, Пенка Калинкова, Манол Пейков, Божана Апостолова и други изтъкнати дейци на изкуството, културата, обществеността.
И те наистина бяха „Заедно“ в името на духа, а не на политическата ситуация.


Между тях имаше хора, които трудно бих могъл да нарека свои симпатизанти, но всички се обединихме в името на Пловдив.
За разлика от двама министри, единият от които Симеон Дянков, които отидоха в чужда държава да агитират столица на културата да бъде София. Тогава разговарях с премиера Борисов, който се дистанцира от тези изказвания Защото тези двама души не бяха министри на София, а на България.
А Пловдив за пореден път доказа, че може да бъде обединител за каузи.

Точно в тези времена, през 2010 година по покана на кмета на Истанбул присъствах на тяхното откриване на Европейска столица на културата.
Европейска столица на културата Истанбул, Константинопол, Цариград, Византион – всеки да прецени как да нарече този велик град за световната култура. Истанбул, при все че има 70 милиарда долара годишен бюджет и е посещаван от 35 милиона души туристи, направи откриването в Концертната си зала. Тя е малко по-голяма от НДК. Без да блокира града. И без да раздава одеалца и шалчета, за да стопли зрителите. Общината там направи друго – намали голяма част от стойността на книгите. Сериозна част от театралните, оперни и балетни постановки от Календара на Европейската столица на културата бяха на символични цени. Общината дотира разликата и така вложи парите наистина в култура!

Затова отново ще повторя – вместо да излетят във въздуха за 2 часа – тези 3 милиона лева можеха да бъдат вложени наистина в култура.

Защото измерението на културата не е в това да стоплиш зрителите с одеалца и шалчета само в един, макар и грандиозен спектакъл. А после? Ние сме Европейска столица на културата цяла година, а не за 2 часа. Едва ли дори богата държава като Кувейт би дала такива средства за толкова кратко време. Европейска столица на културата не е само да ударим барабаните. Веднъж.

За откриването бяха наети специалисти от Германия. Защо? Нима българските творци не можеха да направят това? България не е известна със своята икономика,нито с добрите си пътища. България е известна със своята духовност. И е обида за българските творци да докараме хора от Германия /с цялото ми уважение към тази държава/, които на всичкото отгоре да вземат и безумни хонорари. Убеден съм, - България има достатъчно специалисти, които щяха да се справят.
Ще завърша само с едно – моля се на Бог да се представим достойно през тази една година, защото това е едно от най-хубавите събития, които са се случвали на България в годините на прехода.


От категорията

Атанасовден е! Зимата си отива

Св. Атанас-1579330383.jpg

Според народните вярвания Св. Атанас господства над зимните студове. Облечен с ...

18 ян. 2020 | 08:52

В Русе 11 дни са дишали мръсен въздух

В Русе 11 дни са дишали мръсен въздух-1579330539.jpg

Мъглите се появяват най-често през месеците декември и януари, като ...

18 ян. 2020 | 08:52

Жълт код за мъгла е в сила за 9 области на страната

Снимка "Канал 3"-1579332366.jpg

Предупреждението е за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София област, София ...

18 ян. 2020 | 09:24

Борисов събра трима министри и двама кметове - решават окончателно за водната криза в Перник

-1576062714.png

Емил Димитров, Емил Караниколов, Теменужка Петкова, Йорданка Фандъкова и ...

18 ян. 2020 | 08:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


11 ян. 2019 | 17:21Дали ще има смелост някой в годината на Пловдив европейска столица на културата да обяви,че кмета на Пловдив е най бездуховната личност.Крадец,интересчия,който отдавна трябваше да е в затвора ,заради окрадените пари от зоологическата градина на която Пловдив още не може да се радва ,заради парите за колодрума нараснали незнайно как двойно,заради нереализирания по европейска програма градси транспорт,нито един от 11те изисквания за Европейска столица на културата проекти,заради разровения градски център,хаоса и проблемите на гражданите,мръсния възух и още ,още...Кмета ще усвои коло мероприятието още едни пари.Фирмите на майка му вече правят това.Кога прокуратурата ще потърси сметка не е ясно.Но Тотев ще се бие в гърдите че е бил кмет на европейската столица на културата.Да живее културата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


11 ян. 2019 | 13:19И така най лесното обяснение за туй що става в Пловдив, София, Варна и де са кметове на ГЕРБ пък и не само техни това е, старото правило, че най лесно се харчат народни пари! На където и да погледнем ще видим с ужас, че това е така и ако някой го отрече, явно е с розови очила! На времето като бях дете баща ми, бог да го прости, ми подари една книга "Машината". По наследство премина при големият ми син. Та там имаше една статия за пестене на материалите. Интересното там беше две картинки едната, стругар с една огромна заготовка върти струга и хвърчат стружки навсякъде, а на другата същия тоя стругар забива един пирон направен от заготовката и на него окачва плакат "Пести материала"! Нашата работа тук на територията е същата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.