Слави Бинев: Не приемам политиката, в която само хулиш някого и го сочиш с пръст

Прагматизъм и държавничество в политиката, Държавност – това е моята цел!

Слави Бинев: Не приемам политиката, в която само хулиш някого и го сочиш с пръст

8801 | 2 март 2017 | 18:43

В последните години имах пълната възможност да се убедя, че празнодумието на тема патриотизъм е като, че ли повече от реалните действия. Разбрах, че независимо дали аз се занимавам с политика, политиката винаги ще се занимава с мен.


- Изненадахте много хора, г-н Бинев, с решението си да станете водач на листа на ДПС в 23 МИР в София. Защо вие, патриотът, който е имал доста резки изказвания срещу ДПС, решихте, че това е партията, за която можете да се борите сега?
- Всяко време изисква своите реплики, своите анонси и, разбира се, тяхното допълване с конкретни действия. Бях на страната на патриотите или на националистите, тогава, когато те бяха на „електрическия стол” - най-охулвани и най-критикувани. Тогава аз наистина смятах, че трябва да върнем българския дух, българското достойнство, защото много от политиците по онова време бяха повече европейци, отколкото защитници на българския интерес. Но дойде едно ново време, в което се оказа, че много хора не успяха да развият тази идея в прагматичен план.

- Как така в прагматичен план да се развие идеята за българския дух?
- Хората не трябва да бъдат само против някого или против някакъв измислен враг, очаквайки това да им носи гласове - да им гарантира, че те ще бъдат отново в политиката. Едно от най-важните достойнства на един политик е да прави реални действия, с които да направи хората щастливи, да ги накара да виждат своята цел и да усетят, че тези политици работят за тях. Не приемам политиката да е основана единствено на това да хулиш някого и да го сочиш с пръст. И аз съм бил увлечен от тази критика, но трябва да се знае, че в 10-годишния си период аз съм имал само няколко изказвания по тази тема. А тъй, като моят политически живот започна от Европа, по презумпция трябва да се предполага, че аз съм захранен с толерантност и приемане на опонента, а не неговото „убиване“. Смятам, че човек с достойнство и сила, който вярва в себе си, какъвто би трябвало да бъде всеки българин, трябва да може да направи такъв рязък ход, показвайки, че управлението на държавата има нужда от всеки. В момента всички българи, които не се държат като фенове на футболни клубове и които не обичат или мразят по презумция, са на страната на този, който им дава шанс да се реализират в полза на държавата ни. Смятам, че през последните години имах пълната възможност да се убедя, че празнодумието на тема патриотизъм е като, че ли повече от реалните действия.

- Как се вписва ДПС във вашия патриотизъм?
- Индийците казват: „С две ръце се пляска”. Моята доблест е нищожна в сравнение с тази на ДПС, които приемат в редиците си един отявлен, преди това наречен „националист”, а сега наричан „патриот“, защото това е смел ход и от тяхна страна. Това отваря вратата към ДПС, за да се разбере, че това не е тясно-етническа религиозна партия, а става дума за партия на всички българи, които имат реално изражение на своя успех. Такъв е и заветът на Апостола, че всички ние – и българи, и турци, арменци и гърци да бъдем заедно в една единна България. Ние се отделихме от тези завети и създадохме основания да се смята, че има сегрегация на общества, които си мислят, че могат да разцепват или да разделят България. Това трябва да бъде лекувано от двете страни, не само от едната.

- Разбрах, че поканата е дошла на шега от Нихат Кабил, който е председател на столичната организация на ДПС.
- Понякога хората във вид на закачки си казват много истини.

- От кого дойде сериозното предложение?
- Сериозното предложение дойде от целия актив на ДПС. Поне от това, което виждам, разбирам е, че става дума, наистина за една демократично основана политическа партия.

- Как точно се случи вашето взаимно припознаване като идейни съмишленици?
- По единствения възможен начин – от шеги и закачки преминахме към технология. Разбира се, трябваше да се видя с Мустафа Карадайъ, който каза: „Това наистина е доста смел ход от Ваша страна. Ние също правим изключително рязък ход, приемайки човек, който в някаква степен е осъждал нашите действия. Но смятам, че заедно правим наистина нещо смело, което трябва да послужи за пример на другите хора да разберат, че само, когато сме обединени, може да решим проблемите на страната. И че проблемите не са, за да се бием помежду си, а да напрегнем всички сили, да ангажираме всички качествени хора да решим тези именно проблеми в името на България.

- Извинихте ли им се за това, че сте „осъждал“ техните действия, както е казал Карадайъ?
- Времето, в което съм казал тези неща, е било подходящо за тях. Истинската критика не винаги е убийствена, тя трябва да гради. Когато съм критикувал министри, те го приемат в личен аспект, без да разбират, че аз съм опората, която им дава възможност да станат по-взискателни към себе си и екипите си. За жалост, в България опонентът се счита за враг, който на всяка цена трябва да бъде унищожен. Аз дълбоко не смятам така. С него трябва да израстваш.

- Но вие искахте ДПС да бъде забранено, защото е антиконституционно?
- Не си спомням да съм искал такова нещо. Или ако е имало такъв момент, то е било в началото, когато съм използвал копи-пействана фразеология. Защото каквото и да си говорим, аз влязох ат ход в политиката. Това беше тежък момент за мен. Разделих се с огромен успешен бизнес, който политиците се опитваха да потопят. По тази причина разбрах, че независимо дали аз се занимавам с политика, политиката винаги ще се занимава с мен. Днес вече съм политик с опит и реални наблюдения, както в България, така и в Европа и съм преосмислил много неща.

- Добре, но тук става дума за морални категории. Ако така лесно се отмятате от думите си, това означава, че политикът не носи отговорност за действията си!.
- Древните мислители са казали: „Единствената грешка на този свят е да не признаваш допуснатите такива” Няма по-силно нещо от извинението, когато е от сърце. То е повече от важно, защото човек показва, че има развитие, показва, че е носител на отговорноста, която всички очакват от него, показва, че той наистина осъзнава процесите около себе си. Моята политическа неграмотност в началото може да ми е дала жар да последвам тези, които са най-ярки като политически фактори, в които съм припознавал своите идеи и принципни, които са били и най-кресливи, най-агресивни. Но има един момент на узряване, в който съм си задавал въпроса: „Аджеба, за какво?”. За мен най-важно е политиката да носи ползотворни резултати, а не само празни фрази и лозунги, които са си чиста демагогия.

- Какво ще спечели ДПС от вас? Казвате, че политиката трябва да носи резултати. Какви ще са резултатите за ДПС от факта, че Слави Бинев е водач на тяхна листа?
- Това е един момент, в който ние трябва да докажем, че ДПС е отворена за хората, които дълбоко вярват, че либералите могат да се обединят, че хората трябва да бъдат етикетирани на базата на техните действия, а не на базата на политически послания. Смятам, че съм качествен и успешен като човек, защото никога не съм ползвал външни упори. Напротив! Аз цял живот съм бил под атака, независимо дали е било от криминалитета, от медиите, от политици, които са смятали, че не трябва да се показва, че има живот извън държавните поръчки. Аз винаги съм показвал, че мога да живея сам, извън тези упори –и то успешно! Именно тази моя независимост, никога не се е харесвала,особенно от хора който не знаят как да я постигнат. А либералите са точно такива хора – независими, силни, достойни, които могат да се опълчат срещу клишетата, срещу тази омраза, издълбана в мозъците на хората. Обикновено там където повечето влизат под вратата или през задните входове, аз влизам с ритник - независимо дали е в църквата, независимо дали е в културата, в спорта, в бизнеса или политиката. Смятам, че това е нещото, което истинският българин трябва оценява, особено когато това са качествата който непрестанно изтъкваме като достойнтства на героите от миналото ни.
Само един крепостен селянин, може да си помисли, че кресливото му и арогантно поведение е предпоставка да резервира думата „патриотизъм“. Това е недопустимо, защото не трябва да бъде крепостен селянин или рая, той трябва да бъде личност. За жалост, много хора страдат от това, когато ти си личност, тъй като тя може да засенчи техния така оспорван образ.

- Срещнахте ли се с Ахмед Доган?
- Имахме среща, няма какво да крия. Тя е между хора, които се познават от години, между хора, които се уважават, хора, които си имат взаимен респект и смятам, че тези срещи в бъдеще ще зачестяват.

- Какво ви заръча той?
- Каза ми, че изключително много държи да си бъда аз, да ползвам моята сила и в никакъв случай да не се опитвам да се харесвам на някого, който не може да ме оцени.Аз съм наистина един особен елемент в обществото, който кара хората да разсъждават, да мислят, кара ги да си задават определени въпроси и да търсят отговорите. Доган ми каза по никакъв начин да не се опитвам да се правя на такъв, какъвто не съм. Аз съм един самобитен образ, който има своите силни и слаби страни, а истинският лидер знае как да използва само силните и как да избягва слабите. За Доган патриотизмът е нещо изключително важно. За него обединителният патриотизъм е много важен. Той вижда в мен този, който обединява, този, който кара хората да се гордеят със знамето си, който кара хората да влагат усилия в тази посока. Всъщност това е разликата между политика и държавника. Доган е истински държавник, защото е готов да приеме тези предизвикателства. Само един държавник със стратегическа мисъл може да предприеме такъв ход.

- Знаете, че и на него, и на Карадайъ ще им е трудно да обясняват на избирателите си защо са ви приели.
- Ще ви кажа следното нещо, което за мен е пътеводна звезда – аз винаги съм смятал, че има 2 народа – на добрите и на лошите хора, на успешните и неуспешните, на демагози и на такива, които с действията си показват какво могат да направят. Всичко друго е „панаир на суетата”.
Аз имам намерение да бъда с хора, които искат да направят нещо добро за страната, нещо стойностно и са потентни да го направят. Хора, които са благодарни и знаят как да наградят някой, който умее да постига целите си. Хора чиито взаимоотношения се базират на коректността, които не ползват просташки език. Българинът не е простак и аз не възнамерявам да бъда асоцииран с подобни. Българинът е изключително културен човек, който уважава другите хора или поне такъв трябва да е. Моят живот така се е стекъл, че ме е накарал да гледам малко по-широкомащабно. Най-горд съм се чувствал, когато съм издигал българското знаме на високо, горд съм с това, че в цяла Европа съм уважаван и ценен българин. Като Европейски и житейски шампион, мисля, че мога да бъда шампион и във всичко с което се захвана.

- Ще станете ли член на ДПС?
- Тази тема никога не е била обсъждана и не седи пред мен. Аз казах – аз съм член на тази държава и мога да бъда от полза за тези, които оценяват моите качества.

- Вие сте човек реалист. Знаете, че нямате шансове да влезете в парламента. Защо правите този ход?
- Винаги съм обичал хората, които ме окуражават! Шансовете, сега ще прозвучи странно, зависят от Божия промисъл, но в края на краищата трябва да се уверим, дали е възможно или не е. Аз смятам, че шансът и съдбата са на страната на силните, смелите и подготвените и на тези, които искат нещо да се случи. Дали ще вляза или не - това е нищо в сравнение с възможността да променя нещо в чиповете на някои хора, които не се опитват дори и да мислят. Които са сложили ДПС, братята мюсюлмани или каквото и да било друго, в едно етикетирано шкафче на лошите. Аз смятам, че истинският вярващ, уважава и чуждата вяра. Само неверниците, не уважават тези, които вярват в нещо друго. Вярвам в това, тъй като съм бил дълго част от екоменизма, който приема другата вяра, който не се съревновава с нея, защото вярата сама по себе си е сила, вярата сама по себе си е доброта, вярата сама по себе си е любов. Всички останали интерпретации са интерпретации на политиците, които са ги използвали като военна или политическа доктрина.

- Как го приеха приятелите ви този ваш политически ход?
- Първо, моите приятели са с огромно чувство за хумор, второ, са интелигентни, успешни хора. Няма да крия, че в момента съм част от тяхното забавление. Но истината е, че истинските приятели те обичат, истинските приятели дори когато се закачат, го правят по начин, по който ти да се засмееш повече от тях. При това живота ми е давал възможноста да махам нечистата кръв. Правил съм винаги странни, смели или безумни ходове , така, че фалшивите приятели са имали много възможности да си отидат. Затова не се притеснявам да вляза във всяка битка, защото има хора, които са зад мен в много тежки моменти. Те не са от тези, дето ще удрят по масата и ще кажат – аз, заради тебе, пръста, живота и т.н. - те никога нищо не казват, просто са до мен, когато съм в поредната опрвдана лудост.

- Каква цел си си поставяте?
- Основната ми цел е веднъж завинаги в политиката да има прагматизъм, защото това е, което хората очакват, те искат реални действия, достойнство в поведението на българина в чужбина като политик, а не простащина, която да бъде оправдавана, като защита на българския интерес. Аз съм усвоил европейския сленг и знам кое върви и кое не, знам какви са трелите, с които трябва да поставиш определен въпрос, докъде трябва да стигнеш и как трябва да го направиш.
И там много неща се решават на маса.
Прагматизъм в политиката, държавничество в политиката, държавност – това е моята цел. Защото политиканството е най-ниското стъпало на което политикът може да стъпи. Истинският политик в един момент се превръща в държавник. Той не слуша обиди, хули и т.н. Той е готов да пренебрегне политическия си интерес в името на това да направи стъпки, които да развият неговата държава. Аз смятам, че трябва да покажем съвсем друг модел на поведение преди председателството на съвета, което чука на вратата. Ако ли не –ние ще влезем с един огрухан, неясен профил – дали той ще бъде служебно правителство, дали ще бъде правителство под натиск, аз не знам. Знам само че тези 18 месеца, когато ще имаме възможността да диктуваме европейската политика, ще бъдем под угрозата ние да покажем цялата си балканщина вместо да покажем най-силните си страни. Не само, че няма да се възползваме от това,което ни очаква, а ако не ни дойде акълът – ще берем горчивите плодове на нашето противопоставяне.


От категорията

Валерия Велева: Когато Радев срещна Путин... И какво си говориха 40 минути на 4 очи

-1448546816.jpg

Сянката на миналото, на отровните думи, на „недалновидното говорене”, на ...

23 май 2018 | 05:20

Валентин Вацев: Започва геополитическа зима в нашата част на света, нашият елит не e готов за това!

Валентин Вацев-1476192431.jpg

Ако тази нощ Израел обстреля някоя сирийска база или случайно улучи Хмеймим, на ...

23 май 2018 | 00:10

Честит 24 май, Народе възродени!

Честит 24 май, Народе възродени!-1527081547.jpg

Празникът на буквите е специална дата за всички нас. И без значение къде се ...

24 май 2018 | 00:05

Проф. Искра Баева: 24 май – българският народен празник

-1459603970.jpg

Българите винаги чакат с най-светли чувства Деня на българската просвета и ...

23 май 2018 | 23:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


tibia


3 март 2017 | 11:56Изобщо не ме изненадва решението на Бинев, ама хич. Единственото, което не знам е какъв процент от заплатата от 6 000 лв., бъдещият депутат от ДПС ще дава на Дилов син, който му шепне в ухото какво да говори. Хора, които са чували как и какво говори Слави Бинев без санкциията на Любчо, имат тикове!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стойчо Стойчев


3 март 2017 | 07:06малко му беше шамара от Васил Илиев.на този мръсен еничарин


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018