Страната ни все пак се прибра с две специални отличия - композиторската награда и награда за най-добро заснемане на сценична изява

След Евровизия: България с 4 „награди” от антикласация на британски вестник

7670 | 15 май 2018 | 10:30

Според изданието на Острова визията на Жана Бергендорф е взаимствана от американската изпълнителка на пънк и поп-рок Деби Хари, освен това певицата е представена като „една от най-спорните български изпълнителки през последните години”


Израел ще посрещне участниците в конкурса Евровизия през 2019 г. след като именно тяхната представителка триумфира в Лисабон преди дни. Учудващо, макар предварително сочена за фаворит и сигурен победител, широката подкрепа, която срещаше сред анализатори и букмейкъри, след обявяването на победата на Нета и песента й „Toy” заваляха негативни коментари - както за парчето, така и за личността на изпълнителката, пише Дарик.
 
Въпреки това 25-годишната израелка Нета Барзилай не спря да се усмихва и да благодари. Многократно повтори, че е доволна, че е даден шанс на „различното”. „Песента й разчупи традициите откъм визия и звучене”, отбелязаха световните агенции след триумфа й.

Разочарована от конкурса се оказа България. Група Equinox - певицата Жана Бегендорф и музикантите Джей Джей, Владимир Михайлов, Джони Мануел и Трей Кембъл, беше събрана специално за конкурса. На песента им „Bones” беше предричан бляскав успех, добро класиране, дори победа.

На финала обаче никой от конкурентите ни не гласува с максималните 12 точки за нас, вотът на публиката също не беше достатъчен за повече от 14-ото място.

Самите Equinox опитаха да премълчат за разочарованието след гласуването. Благодариха за подкрепата на публиката, споделиха, че са доволни от себе си. Единствен композиторът на песента Борислав Миланов си позволи да коментира вота на журито, маркирайки някои разминавания в гласуването между полуфинала и финала на конкурса.

 

Именно с песни на Миланов България достигна до четвърто и до второ място в конкурса през 2016 и 2017 г. - с "If Love Was a Crime" на Поли Генова и "Beautiful Mess" на Кристиан Костов.

Тази година страната ни все пак също се прибра от Лисабон с две специални отличия - композиторската награда „Марсел Безансон” за най-добра песен и награда за най-добро заснемане на сценичната изява на „Equinox”.
 
След финалните ноти на конкурса обаче коментаторът на британския вестник „Дейли мейл” Джим Шели се изказа изключително остро за Евровизия: „Единственото нещо, с което всички ние можем да се съгласим, е, че никой не може да каже: „Истинският победител тази вечер беше музиката”. Той представи и своя антикласация, в която щедро „награди” България с цели четири приза.
 
Първата „награда” за нашата страна в тазгодишния конкурс е в категорията „Най-лоши плагиати”. Шели смята, че визията на Жана Бергендорф е взаимствана от американската изпълнителка на пънк и поп-рок Деби Хари, вокал на една от първите ню уейв групи - „Блонди”

В категорията „Най-лоша похвала” България е единствен „победител” с представянето на Бергендорф като „една от най-спорните български изпълнителки през последните години”.
 
Третата „награда” за страната ни е в категорията „Най-мрачно въведение” за началото на песента „Bones“, която започва с думите „Love is like a black hole/everything is dark” (Любовта е като черна дупка, всичко е тъмно).
 
Последното „отличие”, което получаваме от британеца, е за най-лош текст на песента. Тук Шели дава за пример следната част: „I wanna be the fire/Even if it burns/Offer up my fibre” (Искам да бъда огънят, дори и да гори, жертвам живота си).


От категорията

Вежди Рашидов: Правилно е къщата на Яворов в София да стане собственост на общината

-1539087929.jpg

Според председателя на парламентарната комисия по култура и медии държавата ...

20 окт. 2018 | 13:37

Синът на Пеньо Пенев сред голи красавици в Нирвана
(Галерия)

Владимир Пенев и Николай Младжов пред двете платна, които се продадоха в първите минути на вернисажа в галерия Нирвана-1539936056.jpg

Скулпторите Валентин Старчев и Кунка Димитрова и колекционерът Боян Радев ...

19 окт. 2018 | 10:53

Американски писател съпричастен с проблемите на българите в нужда
(Видео)

Сцена от "Комедиантката"-1539872316.jpg

Джон Кларк льо Хереу създава вълнуващ разказ за децата инвалиди и предоставя ...

18 окт. 2018 | 17:12

ОТ ЖЕНЕВА ДО СОФИЯ:

Миглена Савова-Оклер показва лица в галерията на Арена ди Сердика
(Видео)

Миглена Савова-Оклер показва лица в галерията на Арена ди Сердика-1539875811.jpg

18 окт. 2018 | 18:15

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.