Дали пробивът на унгарската опозиция ще вдъхнови и българската?

След местния вот в Унгария: Гледайте Будапеща, мислете за София!

6934 | 15 окт. 2019 | 12:16

Мая Манолова прилага своя формула, която не е нито римейк на президентските избори от 2016-а, нито съвпада с тактиката на Имамоглу и Карачони. Шансът на Фандъкова е да елиминира балотажа


Очаквано или не, монополът на „Фидес“ беше пробит, а опозицията в Унгария има основателна причина да ликува и да отваря шампанското.

 

След десетилетие на пълна доминация и серия от съкрушителни изборни победи Виктор Орбан трябва да преглътне загубата на Будапеща. Така, както наскоро Ердоган и Партията на справедливостта и развитието трябваше да се разделят с управлението на Истанбул.

 

И в двата случая става дума не просто за едни регионални избори, а за политическо позициониране на опозицията, което ще оказва влияние върху националните процеси.

И в двата случая става дума за стратегическо обединение на опозицията срещу кандидата на управляваща партия, отчитала години наред единствено и само възход, съпроводен с овладяване на нови властови ресурси.

В Истанбул си стигна даже до втори дубъл на вота, толкова не им се вярваше на управляващите в Анкара, че Екрем Имамоглу ги е надвил. В Будапеща Виктор Орбан призна резултатите и повторение очевидно няма да има. Няма да има ново гласуване и в Сегед, Печ, Миклош, Егер, все големи градове, чиито ключ „Фидес“ трябва да предаде на обединената опозиция.
В унгарската столица Гергей Карачони победи дългогодишния кмет Ищван Тарлош с малко над 50 на сто, но психологическото значение на случилото се е много голямо. Още повече, че опозицията победи и в над половината от районите в Будапеща.

Дали разногласията между Западна и Източна Европа, в частност Вишеградската четворка, ще се задълбочат след случилото се на 13 октомври, предстои да се види. Засега е видно, че в западноевропейския мейнстрийм преобладава доброто настроение от реализирания пробив на местно ниво на проевропейския кандидат: „Формално това бяха само местни избори. На практика се превърнаха в референдум за системата „Орбан“ и тест за способността на опозицията да постигне изборна победа над доминиращата в последните десет години партия „Фидес“ („Шпигел“).
 
Отбелязва се още, че преди старта на кампанията опозиционното обединение е дало силен сигнал за управляващите, които безпогрешно са разпознали опасността. В резултат на това, посткомунистическа Унгария преживява най-мръсната кампания в новата си история - притискане на кандидати, заплахи за спиране на финансовите средства на „непокорни“ общини, тиражиране на напудрени допитвания и прочее.
Би Би Си определя загубата на Орбан като „шокова“.

За опозицията в Унгария ключовата дума очевидно бе „последен шанс“. Шанс за постигане на известна ерозия на политическата и административна хемемония на управляващата партия или поне за нейния старт.

Формулата, която донесе успеха, не е измислена от унгарците, но бе решително приложена от тях – издигане на общ кандидат, зад който се обединиха и леви, и зелени, и либерали. В друг, по-мек вариант на обединението, кандидатите на опозицията не излизаха един срещу друг. В Будапеща зад Карачони, който тръгва от либерална екопартия, не застана само крайнодясната Йоббик, но тя пък не излъчи претендент. Резултатите, съответно, бяха отпразнувани като победа на демокрацията, макар и само на регионално ниво.

Засега на регионално? На този етап хоризонт за предсрочни избори в Унгария не се очертава. Нещо повече – дори и наблюдатели, които не симпатизират на Орбан, реалистично отбелязват, че на редовните парламентарни избори през 2022 година е повече от спорно дали опозицията може да реализира отново подобен успех. Като причина за подобен скептицизъм се сочат законодателните поправки, които облагодетелстват разполагащата със смазващо мнозинство партия „Фидес“.

Но от изборната нощ не е минало много време, политическите процеси ще се отключват тепърва, а на този етап е безспорно едно: пробивът има огромно значение и оттук нататък ще амбицира и вдъхновява унгарската опозиция.

А българската? Въпросът, с фокус върху София, възниква неизбежно на фона на предизборната кампания за местния вот, която тече.

 

Може ли като някакъв вид политическа зараза чуждият пример да прехвърли границите и да дойде у нас? Предизборните щабове в столицата и в големите градове би трябвало да правят вече спешен анализ на възможните последствия от подобен развой.

Дотук основният конкурент на Йорданка Фандъкова – Мая Манолова, прилага своя формула, която не е нито римейк на президентските избори от 2016-а, нито съвпада с тактиката в Истанбул и Будапеща. Манолова се стреми да привлече протестния вот от целия спектър, но в паралелни на нейната писта се състезават и други кандидати със сходни нагласи като арх. Борислав Игнатов, младият Борис Бонев. Зад нея стоят и леви партии (БСП, АБВ, Движение 21), и десноцентристки сили (ДБГ, Път на младите), но между тях личат пукнатини. Някак не мелят заедно брашно, като имаме предвид публичните им декларации. Самата Манолова влага огромна енергия за привличане на десния вот и по-малко старание за левия, който, смята се, я припознава по дефолт заради партийното й минало. Но Георги Кадиев се саморекламира като „левият кандидат“ в същото време...

Тактиката на Манолова може да се окаже сполучлив пиар ход, а може и да не оправдае поетия риск. Тя се движи на ръба. Реверансите към електората на арх. Игнатов и Борис Бонев (декларира, че при евентуален балотаж на някой от двамата срещу Фандъкова, ще подкрепи опонента на сегашния кмет) може да дадат плодове, но чак на втория тур. Няма индикации, че симпатизантите на двамата ще се отрекат от избора си и на 27 октомври ще предпочетат Манолова, за да загуби Фандъкова.

Различна ще бъде ситуацията обаче, ако Манолова и Фандъкова постигнат реми и не излъчат победител на първия тур. Едва при този вариант може да се търси обединение по унгарски образец. Въпреки че се налага да направим уговорката, че българската политическа и обществена среда е далеч по-разпокъсана и враждуваща, за да разпознае навреме своя „последен шанс“.

Вместо „последен шанс“ като ключова дума тук се наложи „промяна“. Но готовност за „още по-ускорена промяна“ декларира и самата Фандъкова.

Сега Будапеща може да ускори и изостри кампанията в България, но поне дотук мащабната политическа реторика все още е в дефицит. Опозицията се подхлъзва по тактиката на ГЕРБ да наддава за зелени площи, места в детските градини, паметници, пейки и транспорт. Част от проблемите, които ударно излязоха на дневен ред, са безспорно сериозни. Като замърсяването, например, което ни убива всеки ден. Като качеството на живот, вследствие на презастрояването. Като обществените поръчки. Като модела на управление. Като явлението „ремонт на ремонтите“. Но нито чистотата на въздуха, нито пейките, нито ремонтите са въпроси над и извън политиката.

 

Всичко е политика, а до края на кампанията остават по-малко от две седмици при липсваща отчетлива опозиционна вълна на публично ниво. Резултатите са несигурни и на кантар. Недоволството в София е голямо, но и кандидатите не са малко, което предполага неговото разпиляване в различни посоки.  

Две седмици, през които партията на Борисов ще хвърли всичко за победа още на първия тур в София, за да елиминира риска от „всички срещу ГЕРБ“. Това е сигурно след победата на опозицията в Будапеща.   От категорията

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя пребивава в целия политически спектър

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя  пребивава в целия политически спектър-1582485588.jpg

Той подчерта, че българският приватизационен модел е възпроизвел съветския и е ...

23 февр. 2020 | 21:18

Димитър Недков: "Приватизираният" Левски

-1546534547.jpg

Капитализирането на “търговската марка” Левски прозира зад високопарните ...

23 февр. 2020 | 09:15

„Супер вторникът“ e най-важният ден в предварителните избори на Демократическата партия

Кадър: MSNBC, YouTube-1582625291.jpg

Надпреварата при демократите привлича цялото внимание тази година, защото ...

25 февр. 2020 | 12:07

Сградата "Златен век" е законна, заповед за събарянето няма да бъде издадена

Сградата "Златен век" е законна, заповед за събарянето няма да бъде издадена -1582549522.jpg

Арх. Мирянова заявява, че искането за служебно изменение на ПУП с оглед ...

25 февр. 2020 | 11:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.