Роднините на репресирани изпращат техни снимки в "Безсмъртната барака".

Без шествия по улиците, а само в интернет

След "Безсмъртния полк" идва "Безсмъртната барака"

6859 | 14 май 2016 | 14:37

Руски сайт събира база данни за репресираните в сталинските лагери


След „Безсмъртния полк“ идва и „Безсмъртната барака“, пише руското издание „Новая газета”. И разказва, че проектът е посветен на репресираните през годините на сталинизма. Негов автор е активистът Андрей Шалаев. Засега не предвижда да има масови шествия на „бараката” по улиците на руските градове, проектът се развива предимно в интернет. Името идва от дървените бараките за затворниците в сталинските лагери.

 

Хората могат да поместват информация за своите репресирани близки на сайта bessmertnybarak.ru, съобщава „Новая газета”.

 

Акцията на „Безсмъртната барака” е насочена към младата аудитория и целта и е да разкаже истината за репресиите на достъпен език. "Целта на проекта е да заинтересува младежите и децата, които виждат в мрежата едни хубави картинки от времето на Съветския съюз и си мислят, че всичко е било безоблачно и прекрасно. „Расте поколение, което няма да знае нищо за репресиите. А във всеки областен център е имало полигон за разстрел”, разказва авторът на идеята Андрей Шалаев.

 

Шалаев не е историк, нито специалист по съхранение на архиви, а лингвист преводач с незавършено висше образование. Той е родом от Нижни Новгород, където учил в кадетския корпус. Опитал се да пробие в политиката, през 2013 г. бил шеф на щаба на кандидата на партия „Парнас” за местните избори в град Ковров. Политиката обаче го разочаровала. „Когато на хората им е все едно, е невъзможно да направиш каквото и да било за тях”, изповядва горчилката, останала от политическите му занимания Шалаев. Той смята, че „бараката” не е политическо занимание, а начин да променим отношението на хората към реалността. „Историите на някои семейства могат да бъдат разказани с две думи: братът е разстрелят, съпругата е разстреляна, майката умира в лагер… Но аз съм сигурен, че дори тези, които се отвръщат от нас, като прочетат поне една такава история, вътрешно се променят. Виждат как са били убити напълно реални хора."

 

Затова решил да се захване със създаването на сайта – база данни за репресираните.

 

В интервю за „Новая газета” Андрей Шалаев разказва как се е родила идеята за „Безсмъртната барака”.

„Преди една година известният филолог Андрей Десницкий хвана една фраза, която летеше във въздуха: какво излиза - че ние помним доброто, а лошото – не. Благодарение на него на 10 май 2015 г. се появи това словосъчетание „безсмъртната барака”. Хората започнаха да разказват своите семейни истории в интернет с такъв хаш-таг. Ние решихме, че трябва да запазим всичко това, което публикуват хората”, казва Шалаев.

 

Инициаторите създали група в популярната руска социална мрежа „Вконтакте”, както и във „Фейсбук”. Но след като само за два дена се събрали повече от две хиляди и петстотин истории, решили да направят специален сайт.

На Шалаев му се наложило да „разбие монопола” върху правото да се разказва истината за сталинските репресии, който с годините си създали общества като „Мемориал” и „Последният адрес”.

 

„Най-близкият до нас проект е на „Безсмъртният полк” те също така съхраняват семейни истории, записки, документи. Нали всичко това може да се загуби, да изгори. Трябва да има онлайн база, за да може всеки човек да сподели това, което сам притежава”, смята Андрей Шалаев.

 

Андрей Шалаев е категоричен, че проектът му не се противопоставя на „Безсмъртния полк”. И обяснява защо: „Има много такива случаи: един човек първо е бил в сталински лазер, а после е загинал във войната или обратното – първо е воювал, а след това се е оказал в ГУЛАГ. За тези хора също трябва да се разказва.”

Затова Шалаев се срещнал със създателя на „Безсмъртния болк” Сергей Лапенков и двамата решили да направят обща търсачка. „Ние правим едно и също, нали репресията и войната са двете страни на една монета”, аргументира се той.

 

Шалаев не крие, че темата за репресиите е неговата лична история. „Баба ми и дядо ми разказваха малко за това. Аз въобще не познавам роднините си по линия на своя дядо и когато започнах да търся информация, разбрах, че в семейството има много репресирани по линия на духовенството. Защото били свещеници, за контрареволюционна агитация… Това беше един тласък за мен.”

 

В сайта bessmertnybarak.ru може да се проследи историята на тази идея.

„Проектът е от май 2015 г., нашата цел е да запазим паметта и спомените, разказите и фотографиите, документите и свидетелствата за този страшен период от нашата обща история. През ноември ние създадохме сайт, на който вече може да бъдат прочетени хиляди истории. Главната страница на сайта се казва „Паметник” и под всяка фотография има кратки данни за човека и спомени  на близките му за него”, пише там.

 

В годините на перестройката в Съветския съюз излезе, че по време на сталинизма едва ли не всяко семейство е било засегнато от репресиите.

 

Превод "Епицентър.бг"


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47