В този парламент съществува един базов въпрос – дали ще успее да сформира правителство и управление, смята той

Смилов: Мнозинство, което разчита на ДПС, няма как да се интерпретира като мнозинство на промяната

5336 | 23 юли 2021 | 11:28

Има една основна неяснота – доколко тези разговори, които ИТН се гласи да провежда ще бъдат наистина с добра воля или просто ще се проведат едни проформа дискусии колкото хората на Слави да не бъдат обвинявани, че не са приказвали с останалите, поясни той


"В този парламент съществува един базов въпрос – дали ще успее да сформира правителство и управление. Той най-вече виси пред „Има такъв народ“. Последните сигнали, които те дават, са в посока, че този път ще направят сериозен опит за сформиране на правителство. Но въпреки тези сигнали, те дадоха и сигнали и в другата посока – още на първия ден да речем отказаха да се снимат, да направят тази снимка с всички депутати, което най-малкото издава някакви съмнения, колко време ще просъществува това Народно събрание". Това заяви политологът Даниел Смилов пред "Фокус".

"Има една основна неяснота – доколко тези разговори, които „Има такъв народ“ се гласи да провежда ще бъдат наистина с добра воля и желание да се конструира здраво мнозинство, или просто ще се проведат едни проформа дискусии колкото хората на Слави Трифонов да не бъдат обвинявани, че не са приказвали с останалите. Ако второто се случи, пак може да се окажем изправени пред хипотеза на нови предсрочни избори през есента. И третият въпрос, по който всички предполагам се опитваме да четем сигналите на отделните партии, е как „Има такъв народ“ изобщо си представят управляващото мнозинство, което би могло да бъде създадено в парламента. Един въпрос е, дали например те виждат по-скоро мнозинство с БСП или друго с ДПС? Пращат сигнали за момента и в двете посоки. Но би трябвало да кажем, че едно мнозинство, което разчита на ДПС, няма как да се интерпретира като мнозинство на промяната, защото ДПС беше достатъчно интегрирано и в самото управление на Борисов, и изобщо със скандалите „Магнитски“ трудно можем да очакваме от ДПС истинска воля за дълбоки реформи в сектори да кажем като съдебна власт, корупция или нещо от този род", каза още Смилов.

"Ако това правителство разчита на ДПС, то няма как да разчита на „Демократична България“. Това е изключено, просто избирателите на тази партия няма да допуснат такъв тип отстъпление. Сега, могат да се правят някакви първоначални камуфлажи на някакъв тип подкрепа от страна на ДПС, но дори и да се правят някакви хватки с кворума и прочие, и прочие, сега, този тип парламентарни взаимоотношения не могат да останат скрити, много бързо всичко ще лъсне, и подобен модел би се разпаднал. Така че от моя гледна точка единственият възможен вариант в този парламент е парламентарно управляващо мнозинство, конструирано около „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ“, плюс подкрепа на базата на някакъв вид споразумение с БСП. Ако това не се реализира, вероятността за стигнем до предсрочни избори отново е много голяма. Аз неслучайно казах, че това ще бъде една от интригите: всъщност как ще развие тоя опит на „Има такъв народ“ да търси партньор за управляващо мнозинство. Естествено, ако се приобщи ДПС да речем към „Има такъв народ“, това ще отчужди фатално „Демократична България“, а предполагам и обратното. Затова по тази линия тече напрежение и ще виждаме струва ми се и повече парламентарни сблъсъци между „Демократична България“ и ДПС", коментира политологът.


От категорията

Всеки ден е скъп и незаменим

Владимир Костов: България търси ли своя независима национална политика?

-1618210330.jpg

Никой не напомни за редуването на десетилетия на ограничаване до фактически ...

23 септ. 2021 | 08:31

Проф. Дюлгерова: "Продължаваме промяната” ще понесат щети заради двойното гражданство на Петков

-1454432923.jpg

В историята ни има две самостоятелни събития, които бележат пътя на ...

22 септ. 2021 | 17:55

Огнян Минчев: Само Радев е на предизборния терен за президент. Това е болна ситуация

-1546070674.jpg

Напоследък го спрягат за "американски човек". Не си представям какви ...

23 септ. 2021 | 16:39

Проф. Ивайло Христов, УНСС: Учебниците по история ще нарекат днешните събития у нас разруха

Проф. Ивайло Христов, УНСС: Учебниците по история ще нарекат днешните събития у нас разруха-1632398269.png

Актът на независимостта не идва случайно, той е закономерен и подготвен, ...

23 септ. 2021 | 14:57