Предложението бе направено между първо и второ четене от Менда Стоянова

Собствениците на апартаменти и стаи за гости вече ще плащат патентен и туристически данък

2512 | 19 февр. 2020 | 15:12

Туристическият данък ще се определя с наредба на общинския съвет в дадената община, гласи приетият текст


За 2020 г. за местата за настаняване, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на туристическия данък за места за настаняване, категоризирани с една звезда, реши парламентът. От това решение следва, че собствениците на апартаментите и стаи за гости, които се отдават краткосрочно под наем чрез онлайн платформи като AirBnB и Booking, ще плащат ще плащат освен патентен, и туристически данък.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за независимия финансов одит, с чиито преходни и заключителни разпоредби измениха Закона за местните данъци и такси. Предложението за туристическия данък бе направено между първо и второ четене на Закона за независимия финансов одит от председателя на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Туристическият данък ще се определя с наредба на общинския съвет в дадената община, гласи приетият текст. В момента в различните общини той варира средно между 40 до 80 ст. на нощувка на човек. За София например той е 40 стотинки, а за община Бургас 60 стотинки. Собствениците на еднозвездни места за настаняване в община Банско пък плащат туристически данък в размер на 80 стотинки на човек, показва справка в регистъра на съответните общини.

„Измененията в Закона за независимия финансов одит са изготвени с оглед на необходимостта от по-голяма яснота по отношение на някои текстове в закона при транспониране на изискванията на европейското законодателство“, се казва в мотивите на вече приетия закон.

В края на миналата година управляващите решиха, че собствениците на имоти, които се отдават за краткосрочно чрез онлайн платформи, ще трябва да плащат патентен данък. Тази промяна отново беше вкарана между първо и второ четене на Закона за местните данъци и такси, но този път през преходните и заключителни разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Патентният данък, който трябва да плащат собствениците на тези места за настаняване е между 25 и 250 лв. в зависимост от общината, в която се намира апартаментът.

Със законопроекта се въвежда изискване за уведомяване на компетентните органи на съответните държави по произход за всеки вписан в регистъра регистриран одитор. Въвежда се още изрична норма относно изискването за поддържане на професионален скептицизъм от регистрираните одитори. Със законопроекта се регламентира и задължение при изпълнение на ангажименти за задължителен финансов одит в предприятие от обществен интерес одиторските дружества да извършват специална проверка относно правоспособността на отговорните за одита одитори и други.

 

За пореден път промените са прокарани тихомълком чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за независимия финансов одит, отбелязва пред Investor.bg Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на компанията Flat Manager: „Обсъдихме тези промени с Менда Стоянова още на срещата ни през декември миналата година. По принцип е редно да се плаща туристически данък, когато става въпрос за туристически престой“, каза той. По думите му в момента обаче няма ясно разграничение между туристически престой и наемни отношения.


ОЗК

От категорията

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Снимка БНР-1626934779.jpg

Свършеното от икономическия екип на служебното правителство е стабилна основа ...

22 юли 2021 | 09:18

Виолета Комитова: В 15.00 часа вчера уволних и новия шеф на АПИ Апостол Минчев, мислим за друг

-1623768767.jpg

Писмото на Апостол Минчев за спиране на ремонтите можем да приемем като ...

20 юли 2021 | 11:38

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг-1627050758.png

Имам сигнали за комерсиални щения по дружествата, които не са били изпълнени и ...

23 юли 2021 | 17:32

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 12 август

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 12 август-1627037550.jpg

23 юли 2021 | 13:52