Установен е опасен за здравето на хората антибактериален дезинфектант

Софийска градска прокуратура проверява предлаганите в търговската мрежа дезинфектанти

1573 | 25 март 2020 | 18:56

Възложената е проверка е с цел реализиране на генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други


Софийска градска прокуратура е възложила извършване на проверка с цел реализиране на генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

Поводът за това са станали материали, постъпили от сектор „Икономическа полиция“ на СДВР. В хода на осъществена служебна проверка от органите на МВР бил установен опасен за здравето на хората антибактериален дезинфектант. Посоченото на етикета на въпросния продукт не отговаряло на неговото съдържание. Веществото било изготвено от фирма в гр. София, като смесването на различни активни съставки било в произволно избрани съчетания и без спазване на каквито и да било технологични норми за концентрация на такива. Това го прави опасно, както за живота, така и за здравето на хората, които биха го употребили.

Сложната епидемична ситуация и въведеното извънредно положение на територията на Република България, с решение на Министерския съвет от 13 март 2020 г., са довели до изчерпване на дезинфектанти от пазара, а също така и на средства за защита – предпазни маски, ръкавици, очила.

 

Наложилото се затваряне на националните граници, както и външни и вътрешни такива на Европейския съюз, затруднило тяхното внасяне от други страни. На свой ред, повишеното търсене на такива средства от страна на гражданите не само е затруднило снабдяването с тях в търговската мрежа, но и станало предпоставка за некоректни практики от страна на някои търговци.

Постъпилата в Софийска градска прокуратура информация налага необходимостта от разширяване на възложената проверка, която ще обхване и нискобюджетни магазини от типа „Магазин за един лев“ на територията на гр. София.

През последните седмици се наблюдава предлагане и на предпазни маски без обозначен производител, срок на годност, степен на биологическа активна защита, указание за еднократна или многократна употреба, страна на произход, технически характеристики на продукта, сертификати за стандартизация. Същото се отнася и за предлаганите на пазара ръкавици, като често на кутиите липсва маркировка за срока на годност, предназначение – за технически, медицински или за други специализирани дейности.

 

Проверката следва да бъде извършена на случаен принцип по предварително съставен списък на търговски обекти на територията на град София от съответните контролни органи - Комисия за защита на потребителите, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – Главна дирекция „Надзор на пазара“ - Регионален отдел НП Югозападна България.


От категорията

МВР: Български интернет потребители са обект на СПАМ-атака

-1564430749.jpg

По данни на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП потребителите получават имейли, в ...

27 март 2020 | 21:13

48 дела за нарушаване на извънредните мерки заради COVID-19 в Пловдивско и нови 5 във Варненско

-1584973042.jpg

От делата 45 са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под ...

27 март 2020 | 18:48

Комисар Николов: 531 доброволци записани само за денонощие, общо са 21 731

-1565849943.png

Кандидатите за доброволци ще бъдат проверявани за чисто минало, за да не се ...

30 март 2020 | 09:39

Главсекът на МВР: Петима полицаи са заразени с COVID-19

Кадър Нова телевизия-1585548152.png

Ако всички мерки се контролират само от МВР, то тогава нашата кауза е обречена ...

30 март 2020 | 08:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.