Соленки с извара

18262 | 11 февр. 2015 | 17:23

НЕЛИ КОЛЕВА: Впечатляваме чужденците със семпли рецепти

-1423668264.jpgНели Колева-1423668283.jpg

Автор:


Днес в рубриката „Гурме“ гостува Нели Колева, създател и автор на блога „Храна за душата“ hranatazadushata.blogspot. com. Кулинарното й любопитство я отвежда на различни места по света. Преди да създаде блога си, тя е била почитател на готварските книги с рецепти от Италия, Китай, арабския свят и различните култури на хранене. Пред „Преса“ тя сподели, че в основата на всичко и в „Храна за душата“ стоят любовта и любопитството. Нели Колева обича интернационалните рецепти, но уважава и експериментира с българската кухня.

 

„Смятам, че можем да впечатлим и най-претенциозния вкус на чужденеца най-вече със семплите ни рецепти, базирани на пресни продукти. Няма по-вкусни от нашите зеленчуци и плодове. А за мен няма по-вкусни домати и чушки от тези, отгледани в градината на мама.“

 

Соленки с извара

 

Необходими продукти

 

250 г извара

250 г брашно

150 г масло

1 голямо яйце

1ч.л. сол

ким, мак, сусам, ленено семе за поръсване

 

Начин на приготвяне

 

1. Отделя се жълтъкът от белтъка, след което жълтъкът се смесва с изварата. Разбърква се добре и се посолява. По желание сместа може да се пасира до гладкост.

2. Пресятото брашно се намачква с мазнината до получаване на трохи.

3. Двете смеси се събират и се омесва меко тесто, което се разделя на 4 топки.

4. Всяка топка се оформя на руло, което се нарязва на 8 еднакви парчета.

5. От всяко парченце се прави фитилче, което се поставя върху хартия за печене под формата на подкова. Може да се оформят и като кифлички и вътре да се сложи пълнеж по избор - например пасирани маслини.

6. От това количество се приготвят две тави със соленки. Не се надуват много, но трябва да се остави разстояние между тях при печене.

7. Белтъкът се разбива и с помощта на четчица се намазва всяка соленка. Поръсва се със семена по избор. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.

8. Изваждат се и се охлаждат върху решетка.


Още по темата

Равиоли с тиква, рикота и сос от кафяво масло с орехи

-1422895865.jpg

2 февр. 2015 | 18:48

Питка с лимонада

-1419951782.jpg

30 дек. 2014 | 09:05

Италиански диетолози защитават тестените изделия

-italiq.jpg

Съветват да се комбинират с гарнитура от зеленчуци

23 юли 2012 | 12:03