Джордж Сорос

Милиардерът и синовете му са в управата на фондацията

Сорос дари на "Отворено общество" 18 млрд. долара

5331 | 18 окт. 2017 | 15:07

Така фондацията му става втората най-богата неправителствена организация в света след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която разполага с 40 милиарда долара


Известният американски финансист Джордж Сорос дари голяма част от богатството си на своята фондация, създадена през 1984 г. в подкрепа на демокрацията, човешките права и свободата на печата, предаде Франс прес.

"Отворено общество" получи 18 милиарда долара от 87-годишния Сорос, голям донор на Демократическата партия в САЩ, заяви говорителка на фондацията пред АФП.

Сумата е свързана с "текущия трансфер на активи" от страна на Сорос, "който планира да остави най-съществения дял от богатството си на фондациите "Отворено общество", изтъкна тя.

Дарението превръща "Отворено общество" във втората най-богата неправителствена организация в САЩ след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която разполага с 40 милиарда долара, за да подпомага решаването на проблемите в общественото здравеопазване и развитието навсякъде по света, сочат данни на "Нешънъл филантропик тръст".

"Отворено общество" представлява мрежа от 39 организации, работещи в цял свят. Първата започна да действа през 1984 г. в Унгария, родната страна на Сорос. Последната до момента бе открита през 2016 г. в Мианма.

Джордж Сорос е президент на "Отворено общество", а синовете му Александър и Джонатан - членове на управителния съвет. В дейността на фондацията участват и други от децата му.

Известен с рисковите си финансови операции, американският милиардер от унгарско потекло е дарил досега 12 милиарда долара от състоянието си за благотворителни цели.

Първото му дарение е от 1979 г., когато финансистът осигури стипендии на чернокожи ученици от Южна Африка в разгара на апартейда, напомня фондацията му на своя сайт.

Сорос, който направи огромни печалби, залагайки срещу британския паунд, когато той се срина през 1992 г., е гласовит поддръжник на либерални каузи. Той беше голям дарител на неуспешната президентска кампания на Хилари Клинтън през миналата година и прави последното си дарение на фона на нарастващото напрежение с правителството на Унгария в спор заради академичната и медийната свобода.

Проправителственият сайт 888.hu, управляван от съюзник на десния унгарски премиер Виктор Орбан, беше масово критикуван, след като публикува списък с журналисти, за които твърди, че били "агенти" на Сорос, който е родом от Будапеща.

Вчера шарже д'афер на САЩ в Будапеща Дейвид Костеланчик изтъкна: "Това е опасно за хората, а също така за принципите на свободните, независими медии."

Орбан обвини Сорос, че представлявал опасност за националната сигурност и "общесвен враг" заради подкрепата си за опасната масова имиграция на мюсюлмани в Европа.

Правителството на Орбан също така се въвлече в съдебна битка с базирания в Будапеща Централноевропейски университет, който е основан от Сорос.

 


От категорията

Последен дебат. Байдън:Тръмп е расист. Президентът: Байдън прави бизнес с Украйна и Китай

Последен дебат. Байдън: Тръмп е расист. Президентът: Байдън прави бизнес с Украйна и Китай-1603431050.jpg

От щаба на Тръмп се оплакаха, че този дебат е трябвало да бъде фокусиран върху ...

23 окт. 2020 | 08:30

Европа затяга осезаемо мерките срещу коронавируса

-1596972344.jpg

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията над 5,3 ...

23 окт. 2020 | 07:59

СЗО: Намираме се на критичен кръстопът в пандемията, а все още сме октомври

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус-1596274573.jpg

„Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни и някои страни са поели по ...

23 окт. 2020 | 22:15

Строги мерки в Европа срещу разпространението на COVID-19

-1603475216.png

Гърция, Италия и Франция станаха поредните държави, които наложиха вечерен час

23 окт. 2020 | 20:45