Джордж Сорос

Милиардерът и синовете му са в управата на фондацията

Сорос дари на "Отворено общество" 18 млрд. долара

5419 | 18 окт. 2017 | 15:07

Така фондацията му става втората най-богата неправителствена организация в света след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която разполага с 40 милиарда долара


Известният американски финансист Джордж Сорос дари голяма част от богатството си на своята фондация, създадена през 1984 г. в подкрепа на демокрацията, човешките права и свободата на печата, предаде Франс прес.

"Отворено общество" получи 18 милиарда долара от 87-годишния Сорос, голям донор на Демократическата партия в САЩ, заяви говорителка на фондацията пред АФП.

Сумата е свързана с "текущия трансфер на активи" от страна на Сорос, "който планира да остави най-съществения дял от богатството си на фондациите "Отворено общество", изтъкна тя.

Дарението превръща "Отворено общество" във втората най-богата неправителствена организация в САЩ след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която разполага с 40 милиарда долара, за да подпомага решаването на проблемите в общественото здравеопазване и развитието навсякъде по света, сочат данни на "Нешънъл филантропик тръст".

"Отворено общество" представлява мрежа от 39 организации, работещи в цял свят. Първата започна да действа през 1984 г. в Унгария, родната страна на Сорос. Последната до момента бе открита през 2016 г. в Мианма.

Джордж Сорос е президент на "Отворено общество", а синовете му Александър и Джонатан - членове на управителния съвет. В дейността на фондацията участват и други от децата му.

Известен с рисковите си финансови операции, американският милиардер от унгарско потекло е дарил досега 12 милиарда долара от състоянието си за благотворителни цели.

Първото му дарение е от 1979 г., когато финансистът осигури стипендии на чернокожи ученици от Южна Африка в разгара на апартейда, напомня фондацията му на своя сайт.

Сорос, който направи огромни печалби, залагайки срещу британския паунд, когато той се срина през 1992 г., е гласовит поддръжник на либерални каузи. Той беше голям дарител на неуспешната президентска кампания на Хилари Клинтън през миналата година и прави последното си дарение на фона на нарастващото напрежение с правителството на Унгария в спор заради академичната и медийната свобода.

Проправителственият сайт 888.hu, управляван от съюзник на десния унгарски премиер Виктор Орбан, беше масово критикуван, след като публикува списък с журналисти, за които твърди, че били "агенти" на Сорос, който е родом от Будапеща.

Вчера шарже д'афер на САЩ в Будапеща Дейвид Костеланчик изтъкна: "Това е опасно за хората, а също така за принципите на свободните, независими медии."

Орбан обвини Сорос, че представлявал опасност за националната сигурност и "общесвен враг" заради подкрепата си за опасната масова имиграция на мюсюлмани в Европа.

Правителството на Орбан също така се въвлече в съдебна битка с базирания в Будапеща Централноевропейски университет, който е основан от Сорос.

 


От категорията

Тръмп на прощаване: Бях първият US президент от десетилетия, който не започна нито една война

Тръмп на прощаване: Бях първият US президент от десетилетия, който не започна нито една война -1611097750.jpg

"Сега, докато се подготвям да предам властта на новата администрация по ...

20 ян. 2021 | 01:07

Директорът на ЦРУ Джина Хаспел подаде оставка

Директорът на ЦРУ Джина Хаспел подаде оставка -1611097028.jpg

Преди седмица стана известно, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън, ...

20 ян. 2021 | 00:55

Клетвата на президента на САЩ: 35-те думи, с които той се врича да служи вярно

Байдън полага клетва с ръка върху Библията-1611061103.jpg

На 20 януари 2009 г. Барак Обама стана първият американски президент, който се ...

19 ян. 2021 | 14:28

Норвегия: Ваксината на "Пфайзер" не е причина за смъртта на хора в страната

-1576146484.png

Сред 13-те случая, които проучихме по-отблизо – това са хора, които са на ...

19 ян. 2021 | 14:24