Няма нарушения в работата на Районна прокуратура - Шумен по сигнала за документно престъпление от член на БСП

Сотир Цацаров: Събирането на информацията за БСП е било по инициатива на ОДМВР - Шумен

5026 | 14 февр. 2018 | 13:53

Събирането на тази информация (за БСП), освен че е неотносимо към предмета на извършваната проверка, не е възлагано по никакъв начин от прокурора и е предприето по инициатива на ОДМВР - Шумен.


Поисканата от БСП информация и партийна документация е повече от тази, която е разпоредила за целите на проверката Районна прокуратура-Шумен. Това гласи отговорът на главния прокурор Сотир Цацаров, който е изпратил доклад от разпоредената проверка по сигнала на Корнелия Нинова, както до социалистите, така и до министъра на вътрешните работи.

 

Няма нарушения в работата на Районна прокуратура - Шумен по сигнала за документно престъпление от член на БСП.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с изявление на председателя на БСП Корнелия Нинова от 8 февруари 2018 г. на брифинг в Народното събрание и отправено искане (сигнал) за проверка на работата на Районна прокуратура - Шумен по повод предприети действия по сигнал срещу член на БСП,  съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

 

Оказа се обаче, че нарушения са извършени от ръководителя на областната дирекция на МВР в града.

 

Проверката беше извършена, след като на 8 февруари председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че шуменската прокуратура изпълнява политически поръчки.

Резултатите от проверката показват, че действията на Районна прокуратура - Шумен, по образуване на преписката, разпределението ѝ и разпореждането за възлагане на проверка са в съответствие с функционалните задължения на прокурорите и са извършени при спазване изискванията на Закона за съдебната власт, каза Цацаров.

 

Констатирано е, че дирекцията на МВР в града е изискала от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП в София информация, която няма отношение към предмета на извършваната проверка. Това не било възложено от прокурора, а е предприето по инициатива на директора на местната полиция.

 

Главният прокурор разпоредил извършване на проверка.


Резултатите от проверката са:
- Действията на Районна прокуратура - Шумен по образуване на преписката, разпределението й и разпореждането за възлагане на проверка, с оглед данни за престъпление по чл. 313 НК, са в съответствие с функционалните задължения на прокурорите и са извършени при спазване изискванията на чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт.
- Значителна част от информацията, изискана с писмото на директора на ОДМВР - Шумен рег. № 372000-1541/23.01.2018г. от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП, гр. София, излиза извън рамките на предмета на възложената проверка от РП – Шумен и необходимите документи за изясняване на наличието на данни за престъпление по чл. 313 НК.

 

Събирането на тази информация, освен че е неотносимо към предмета на извършваната проверка, не е възлагано по никакъв начин от прокурора и е предприето по инициатива на ОДМВР - Шумен.

 

Главният прокурор изпратил копия от изготвения доклад от проверката на подателя на сигнала и на министъра на вътрешните работи.

 

 


От категорията

Борисов в Загреб: Това са нашите Балкани, нашата Европа, да пазим мира и сигурността! (ВИДЕО)

Снимка: Правителствена информационна служба-1527323653.jpg

Нека на всеки 24 май България да има привилегията да посещава папата в Рим. ...

26 май 2018 | 11:13

Йотова: В Русия Румен Радев построи отново един мост, който в последните 5 г. бе разрушен (ВИДЕО)

Илияна Йотова-1508479045.jpg

„Нашата задача е да опазим кирилицата, защото има тенденции в обратната посока. ...

26 май 2018 | 10:29

Проф. Валери Стефанов: Отиде си Светлин Русев. Вчера до 18.30 бяхме заедно...

Проф. Валери Стефанов-1447242704.jpg

"Говорихме си дълго, чертахме планове за работа. Беше в настроение, ...

26 май 2018 | 16:16

Президентът: Светлин Русев беляза своето време с таланта и творчеството си

-1525447281.jpg

Те остават жалон в естетическата еволюция на родното изкуство, написа ...

26 май 2018 | 15:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


14 февр. 2018 | 15:33а директора на ОДМВР Шумен кой го назначи?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018