Сотир Цацаров: Няма съмнение, че Росен Ангелов е убиецът и че смъртта му се дължи на самоубийство.

Убийството на Петър Христов е изключително нагло престъпление, коментира главният прокурор

Сотир Цацаров: Няма съмнение, че Росен Ангелов е убиецът и че смъртта му се дължи на самоубийство

1869 | 11 ян. 2018 | 15:04

Вътрешната комисия изслушва главния прокурор във връзка с последните криминални инциденти. Криминогенната обстановка не смятам, че е съзнателно насочвана така, че да съвпадне с европредседателството


Вътрешната комисия изслушва главния прокурор във връзка с последните криминални инциденти. „На първо място налице е изключително добра координация с органите на МВР“, заяви Сотир Цацаров.

По повод убийството на Петър Христов той коментира, че се работи по всички версии, а това е изключително нагло престъпление.

Във връзка с тежкото престъпление в Нови Искър главният прокурор уточни, че за прокуратурата не съществува каквото и да е съмнение, че Росен Ангелов е извършителят и че смъртта му се дължи на самоубийство.

 

Депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред изслушват ръководствота на МВР, главния прокурор Сотир Цацаров и градския прокурор за разстрелите през последния месец и за сигурността на гражданите и гостите по време на европредседателството на България. Вътрешният министър Валентин Радев отсъства заради ангажимент в Брюксел.

За прокуратурата не съществува нито едно съмнение за това, че смъртта на Росен Ангелов се дължи на самоубийство, подчерта Цацаров. Съпоставката на фактите и на материала до момента не опровергават това. Каквито и спекулации да бъдат правени, каквито и въпроси да бъдат задавани, няма съмнение, че авторът на убийството е Росен Ангелов - това показват анализите на проектили, гилзи, ДНК-анализи. Тези престъпления поставьят два въпроса, чието разрешаване предстои.

 

Едното от тях е ефективността на системата на разкриваемост. Вторият момент е свързан с ефективността, бързината и обезпечеността на експертната дейност в МВР. Изключвам въпроса как за 24 часа се прави ДНК-експертиза - прави се в частна лаборатория срещу солидно заплащане за изключително тежки престъпления. Утре ще имаме среща с главния секретар за обезпечаване на средствата за института, посочи Цацаров.

Не мога да изнеса каквито и да е данни за другото престъпление. Мога да кажа, че се работи изключително интензивно и по всички версии. Работи се по цялостния спектър на бизнеса на убития Петър Христов. Вчера бе последното общо съвещание в присъствието на професионалното ръководство на МВР в моя кабинет.

 

Искам да изразя благодарност към полицаите за работата им, макар че част от нея бе оплюта по едни или други причини. те си свършиха работата. Огромната въпросителна сега е проверка, анализ и изчистване на всички доказателства по убийството на Петър Христов. Това е изключително нагло посегателство в центъра на София, коментира обвинител № 1.

Депутатът от "Воля" Веселин Марешки посочи, че такова убийство, като това на Христов, говори за чувство на безнаказаност у определени хора. Питат ме дали се страхувам и аз искам да попитам службите работят ли и има ли застрашени други български граждани. Имат ли службите такива данни, че някой застрашава други хора, може ли българските граждани а са спокойни, че такива престъпления ще бъдат пресичани преди да са извършени, попита Марешки.

Към момента в МВР има оперативна информация и се работи. Независимо по какъв път е дошла информацията, работи се, отговори главният секретар на МВР Младен Маринов.

Под защитата на бюрото се намират свидетели по наказателни производства и членове на техните семейства, чиято степен на застрашеност е висока. До момента няма посегателства срещу такъв човек. Съдия или наблюдаващ прокурор може да поиска защита, ако делото е в такава фаза, поясни главният прокурор. Не са изключения случаите, в които защитени свидетели са изведени, имат друга самоличност и имат нов живот не на територията на нашата страна, а в други страни, с които имаме споразумения за релокиране, допълни обвинител № 1. Очевидно не е съществувала степен на застрашеност на убития Петър Христов. Но на практика има и заплаха дори срещу всяка жена, жертва на насилие, допълни той. Грижата към пострадалия е далеч по -първостепенна от грижата за извършителя и за пострадалия трябва да се мисли далеч повече, каза още Цацаров.

Преди броени дни имаше степен на застрашеност на съдии и прокурори от една фигура, която бе освободена преди дни. Случват се неща, които са скрити от общественото пространство, но в малък град в североизточна България се случи в семейство на служител на полицията и съдия - автомобилът им бе запален в гаража. Понякога възникват и непосредствени заплахи, посочи още обвинител № 1.

В публичното пространство излязоха версии за връзки с делата "Килърите" и "Наглите", чиито членове бяха осъдени на последни инстанции. Надявам се, че всичко това се следи и се наблюдава и се взимат адекватни мерки, които могат да ограничат посегателства срещу лица от държавния апарат, коментира председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов.

Депутатът от БСП Иван Иванов попита каква е оценката за цялостната криминогенна обстановка, защото фактите показват, че има напрежение. Дали това е умишлен опит да се дискредитира страната, защото европредседателството е много важно, а ние го посрещаме по притеснителен начин. Има ли МВР основание за притеснения или това са единични случаи, защото механичното струпване на неприятни тежки престъпления в кратък период е повече от притеснително. Това трябва да бъде изяснено днес. Нещата ще бъдат доста по-сложни, ако имаме такива инциденти за в бъдеще. Стана ясно, че има над 600 лица с присъди, които не са на местата за излежаване на присъди. Вземате ли някакви мерки и в тази посока, попита народният избраник.

По отношение на акцията във вилната зона, забави ни факта, че къщите са чужда собственост и ние не можем да влезем направо. Обезпечихме горския масив с всички налични средства и се радвам на резултата, защото лицето не е в състояние да навреди на други хора, посочи Младен Маринов.

На въпроса за престъпните деяния, особено тези, свързани с насилие и смърт са притеснителни. Но не виждаме връзка и логика между отделните случаи, и не са в последователност, в която да доведат до паника и нагнетяване на обстановката, което да доведе до дискредитиране по време на европредседателството. За нас фонът изглежда по един начин, за гражданите по друг, особено когато е представен по определен начин от медиите. Не можем да видим заговор и опит да се всее паника. Но при всяка информация за свързаност, ще се работи и в тази посока, посочи Маринов.

14 категории лица се издирват от МВР. През 2017 г. лицата с мярка "задържане под стража" са 317, като са били 393. Обявените за издирване с присъда са били 511, през предходната година са били с около 50 повече. Това каза пред комисията по вътрешна сигурност главен комисар Христо Терзийски, шеф на ГД Национална полиция.

Много събития във и вън от тази сграда определено са свързани с европредседателството. Но специално криминогенната обстановка не смятам, че е съзнателно насочвана така, че да съвпадне с европредседателството. Може да ви прозвучи оправдателно, но няма такава столица без криминогенна обстановка. Но нека не свързваме тежките престъпления с европредседателството, каза Цацаров.

Депутатът Красимир Янков от БСП направи коментар по работата на полицията. Ако вие се поздравявате, че имате синхрон, аз лично няма да поздравя пресцентъра на МВР. Обръщам внимание да разгледате работата на пресцентъра по информиране на гражданското общество. Няма да ви питам колко души работят там и кой ги ръководи. Вие бяхте там, г-н Маринов, коментира Янков.

Питам колко се следи изпълнението на териториално обслужване на населението. Няма да спра да повтарям, че превенцията на престъпността е най-важна при работата на Министерството на вътрещните работи, каза още народният избраник от БСП. Запознахте ли се с последния адрес на лицето, на който е било и с работата на районния инспектор. Колегата Иванов пропусна да ви напомни за недокомплекта. Този недокомплект в МВР със сигурност създава затруднение на професионалното и политическото ръководство, каза още Янков. Ще бъдем по-активни във връзка с обществения интерес, отсече той.

Когато у обществото има усещане, че има хаос в МВР и се активизира криминалния контингент, тогава ние, като избрани и представляващи народа, трябва да бъдем по-активни, каза той.

Цацаров посочи, че работата на пресцентъра на МВР зависи от това, което те задават като рамки, с което отговори на въпроса на Янков. За районните инспектори главният прокурор посочи, че те са останки от миналото. Сегашното време предполага много по-голяма мобилност на районния инспектор, който отговаря за 3-4 села и се придвижва със собствен транспорт. Ние струпваме върху районните инспектори огромен брой задачи и после питаме защо не работят те, посочи още обвинител № 1.

Моето мнение е, че институтът на районния инспектор е отживял във времето. На хората им трябват на три-четири села и жандармерийски участък. Вижте Испания и Турция. Населението има доверие на тази жандармерия, която работи в малките населени места, посочи Цацаров.

 

„В публичното пространство бяха изнесени множество версии. Продължават да се изнасят версии от хора, експерти и от хора, които твърдят, че са експерти. Задават се много въпроси, но съпоставката на фактите и на целия доказателствен материал не опровергава тези два извода“, заяви главният прокурор. 


"Каквито и спекулации да бъдат правени, каквито и въпроси да бъдат задавани, няма съмнение, че авторът на убийството е Росен Ангелов - това показват анализите на проектили, гилзи, ДНК-анализи. Тези престъпления поставят два въпроса, чието разрешаване предстои. Едното от тях е ефективността на системата на разкриваемост. Вторият момент е свързан с ефективността, бързината и обезпечеността на експертната дейност в МВР. Изключвам въпроса как за 24 часа се прави ДНК-експертиза - прави се в частна лаборатория срещу солидно заплащане за изключително тежки престъпления. Утре ще имаме среща с главния секретар за обезпечаване на средствата за института", посочи Цацаров.

По отношение на подготовката на европредседателството, Цацаров посочи, че е на лице изключително добра координация с органите на МВР на всички нива. „Такава координация съществува и мисля, че тя дава своите резултати“, поясни Цацаров.

За 2017 г. са извършени общо 94 убийства на територията на страната, само едно от тях не е разкрито, директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски пред комисията. Той обясни, че престъплението е извършено през лятото на миналата година на територията на Казанлък и поясни, че полицията има информация, че едно от лицата, които участва в това убийство, е с ментални отклонения. Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ допълни, че през миналата година са разкрити три убийства от минали години.

На територията на цялата страна се провежда операция по отношение на криминалния контингент от издирвани лица. Това каза от своя страна главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Във връзка с убийството на бизнесмена Петър Христов, Младен Маринов заяви, че още в началото от МВР са казали, че работят по всички версии, свързани с личността на убития.

„Естествено не можем да пропуснем и това, което се пише в медиите. Всички версии, които произтичат в процеса на работа, ще бъдат потвърждавани и изключвани на база на събраните факти и доказателства“, каза гл. комисар Маринов. Той обяви, че са предприети мерки да не се допускат други престъпления и на територията на цялата страна се провежда операция по отношение на криминалния контингент по отношение на издирвани лица.

Във връзка с мерките, свързани с европредседателството, Младен Маринов посочи, че на територията на София има изключително силно полицейско присъствие.

„То е свързано с основните мероприятия за откриване на Председателството. Има заявени за провеждане 11 протестни мероприятия в различни точки на столицата. Предприети са мерки да не се проведат на едно и също място и едно и също време, за да не се стигне до конфронтация между участниците в тях“, каза гл. комисар Маринов.

„По отношение на местата, които ще са ангажирани със заседания, за чуждестранни медии са предприети всички необходими мерки за тяхната сигурност“, каза Маринов. Той поясни, че основната сграда на НДК, където ще се провеждат голяма част от събитията на европредседателството, е обезпечена от гледна точка на сигурността.

 


От категорията

Пиян шофьор се обърна по таван на изхода на Русе (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: бТВ-1540062183.jpg

Лек автомобил с великотърновска регистрация е предприел рисковано изпреварване, ...

20 окт. 2018 | 22:02

Полицейска акция в сливенския квартал „Надежда” след вчерашното нападение над полицай (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1540037459.jpg

Полицейски патрули проверяваха през цялата нощ влизащите в квартала автомобили, ...

20 окт. 2018 | 15:08

Младен Маринов се срещна с Хорст Зеехофер

Снимка Пресцентър на МВР-1540296175.jpg

Постигнатото резултатно взаимодействие между българските и германските служби е ...

23 окт. 2018 | 15:01

Иван Гешев: В Слънчев бряг е разкрита най-голямата печатница за фалшиви пари в последните 11 години

-1500844408.jpg

Намерени са в различна степен на довършеност над 11 млн. евро и над 1,8 млн. ...

22 окт. 2018 | 13:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.