Има гласове, които подшушват за бъдещо действие на президента срещу ВСС, коментира проф. Пламен Киров

Сотир Цацаров: Президентът изпълни Конституцията, дали споделям мотивите му, е отделен въпрос

3193 | 8 ноем. 2019 | 12:37

ВСС може да се произнесе за избора на нов главен прокурор веднага след публикуването на отказа на държавния глава в Държавен вестник, добави той


Президентът Румен Радев е изпълнил възможността, дадена му от Конституцията, да не подпише указа за избора на Иван Гешев за нов главен прокурор. Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров, съобщава "Монитор".


"Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията дава правото, както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам, с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор. Коментирам ги така: Президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям, или не - е съвсем отделен въпрос", коментира Цацаров.

 

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов вече не може да направи предложение за кандидат за главен прокурор, защото това е процедурата, разписана в Конституцията, каза още Сотир Цацаров.

„Процедурата оттук-насетне продължава по следния начин: на първо място – указ на президента, който указ очевидно беше факт. На второ място: публикуване на този указ или обнародването му в Държавен вестник. Оттам-насетне: заседание на Висшия съдебен съвет. Две възможности: гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам-насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност: ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура“, обясни главният прокурор.

Избраният от ВСС за главен прокурор Иван Гешев от своя страна благодари на президента, защото е спазил Конституцията и се е произнесъл в обозрим срок.

 

"Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която явно седи зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия ВСС - тези, които гласуваха за мен на изслушването, и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. Процедурата продължава. Надявам се, че ВСС ще продължи по този начин - със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура", каза още той.

Според Цацаров, ВСС може да се произнесе за избора на нов главен прокурор веднага след публикуването на отказа на президента в Държавен вестник.

Двамата с Иван Гешев участваха в парламента в регулярна среща с представители на Венецианската комисия.

 

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков коментира във Варна ситуацията с избора на нов главен прокурор след връщането за прегласуване от президента. Чолаков каза, че в понеделник изтича срокът за оспорване на решенията от местните избори, но в някои съдилища има вече по 10-11 дела. Все още обаче не е образувано дело за касиране на избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София.

"Президентът не изненадва никого с това свое действие. По-скоро аргументите му за връщане на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор са политически. Той критикува изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието, че не е предложил алтернативна кандидатура“. Това заяви пред Нова телевизия бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. По думите му никъде не е забранено институциите, които официално го подкрепиха, да изразят мнението си за работата с него.

„Има гласове, които подшушват за бъдещо действие на президента срещу ВСС“, каза още той.

„Създаде се впечатлението, че президентът действа в зависимост и под натиск. По отношение на мотивите – виждате, че те се концентрират в три направления. На първо място, че няма алтернативни кандидатури. Такова изискване за процедурата няма. Нито Конституцията, нито Закона за съдебната власт изисква да има две или повече кандидатури.
Не виждам с какво е нарушена Конституцията“, категоричен бе проф. Киров.

„Президентът Румен Радев върна избора на нов главен прокурор за ново гласуване във ВСС. На специална пресконференция той обяви, че няма да подпише указа за назначаването на Иван Гешев. Напълно спазена е процедурата за избора на главен прокурор. Държавният глава не е длъжен да мотивира указа, но на практика той изложи кратки мотиви“, коментира пък пред bTV Димитър Узунов, бивш представляващ ВСС.

При второ успешно гласуване държавният глава няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаване на избрания кандидат, добави той. Законът не въвежда като необходимо условие задължително участие на повече от едно лице. Следователно и процедура с един участник е законосъобразна, поясни Узунов.

„Когато избирахме Сотир Цацаров за главен прокурор, имаше две кандидатури. Тези, които днес са недоволни, и тогава не бяха доволни.
Следователно не е това истинският мотив“, припомни Узунов. Той допълни, че на протестите срещу Иван Гешев дори са използвани плакати от времето на Цацаров. Според него най-странният мотив на Румен Радев е относно подкрепата на МВР и ДАНС.

“Да казва, че подкрепата на институциите е негатив, а липсата на подкрепа на неправителствения сектор в лицето на Българския хелзинкски комитет, да е позитив – не разбирам това“ коментира още Димитър Узунов.

Очаква се днес Висшият съдебен съвет да вземе отношение по казуса. Вчера държавният глава изрази опасения, че в процедурата по избор е участвал само един кандидат. По Конституция, президентът има право само веднъж да върне решението на ВСС. От Висшия съдебен съвет вече заявиха, че отново ще гласуват за кандидатурата на Иван Гешев и отново ще предложат на държавния глава да подпише Указ за назначаването му.

"Нека да не драматизиране решението на държавния глава Румен Радев за неподписвамето на указа за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор". За това призова вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов на влизането си в Народното събрание за парламентарен контрол. Той смята, че ако нещо не се промени и няма нова процедура за главен прокурор, ВСС ще потвърди своето решение за Гешев.

Според Каракачанов неподписването на указа за Гешев от страна на президента е негово конституционно право. На въпрос дали трябва да бъде издигнат нов кандидат за главен прокурор, Каракачанов отбеляза, че не е приет нито на НС, министъра на отбраната или на Министерски съвет.

 


От категорията

Борисов и Мицотакис обсъдиха вдигането на ограниченията по границата

-1582710693.jpg

Искаме единни Балкани и модерна инфраструктура, защото това означава по-добри ...

3 юни 2020 | 20:43

Ананиев разреши спортните състезания пред публика

-1583509289.jpg

Заетостта на местата трябва да е 30% от общия капацитет, като зрителите са ...

3 юни 2020 | 20:50

Симеонов: Божков е плащал протестите срещу Гешев и купения вот за Манолова.Тя: Лъжа е!

-1587971255.jpg

По-малките суми от 400-500 хиляди лева Божков си ги е харчил за собствено ...

3 юни 2020 | 22:32

Боян Чуков: Цветна революция и сблъсък на живот и смърт в САЩ (ВИДЕО)

Боян Чуков-1508424273.jpg

Когато се блокират магистралите, по които се захранват търговските мрежи, по ...

3 юни 2020 | 10:33