Според техническия директор шефът на БНР е наредил спирането на "Хоризонт", заяви главният прокурор

Цацаров: Великова има право да ме отразява, както намери за добре, а аз имам право да не я слушам

3591 | 10 окт. 2019 | 15:02

Генералният директор обаче отрича да е давал такова нареждане. Отрича да има особен спомен за пускането на сигнала и казва, че е сложил подпис на уведомлението за спиране на радиото.


Става ясно, че твърденията на Силвия Великова натиск върху БНР не идва от министър-председателя. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си във Временнната анектна комисия за БНР, предаде Агенция "Фокус".

 

"Що се отнася до това, дали има яснота кой е политикът, за момента няма такава яснота. Значи няма яснота по простата причина, че генералният директор на радиото категорично отрича такъв разговор, имам предвид разговор въобще на такава тема да се е провеждал. Обяснение, че разговор на такава тема е провеждан дава Силвия Великова.

 

Цацаров цитира показанията на Силвия Великова: "Костов отговори: "Дразнят се като те слушат". Попитах го кой се дразни, той отговори, че няма да ми каже, но се дразнят от начина, по който коментирам порцедурата по избор на главен прокурор. Попитах го дали натискът идва от номинирания или от главният прокурор", т.е. от мен - "На което той каза: "Обадиха ми се четирима души, - ти ги познаваш, не мога да ти кажа", цитира Цацаров отново обясненията на Великова за разговор между нея и Костов. "Малко по-долу в обясненията става ясно, че и лицето, от което идва този натиск не е и министър-председателят", каза още Цацаров.

Главният прокурор Сотир Цацаров представи установените факти по темата БНР, пред парламентарната комисия за БНР. 

По думите му в прокуратурата тази тема е инициирана от два сигнала от ДАНС, от едно явяване от пострадал лично в 4-то районно управление и от едно писмо на генералния директор.

В прокуратурата са се развили 5 сюжетни линии по тези материали.
Това, с което се занимава прокуратурата, е дали е извършено престъпление и налице ли е основание за привличане към наказаятелна отговрност определни лица, заяви Цацаров.

За всички факти и обстоятелства, които ще бъдат съобщени, има писмено разрешение от наблюдаващия прокурор

Първата сюжетна линия касае спирането на радиото и програма Хоризонт, каза главният прокурор.

Той хронологично представи данни за деня на спирането на програмата на БНР и какви са фактите, установени при проверката.
Материалите от проверката са изпратени на Софийска градска прокуратура и е образувано досъдебно производство.

За да се установи кое е предизвикало пълното спиране на проверката, въпреки техническата възможност за излъчването й, от прокуратурата са изискали входящите дневници на вътрешно- служебната кореспондеция в радиото, и са разпитани множество лица в качеството на свидетели.

Очертани са две версии, които са предмет на проверка - едната на Пламен Костов - директор на дирекция "Техника", а другата - на генералния директор на националото радио.

Според Пламен Костов на 11.09 Светослав Костов му се е обадил в 17 часа и му е наредил да спре излъчването на 13.09, като е използвана думата "Изпълнявай". Около 15.00 часа на 12.09 е имало нов телефонен разговор с генералния директор.

 

Втората версия е според показанията на генералния директор Светослав Костов, посочва Цацаров.

Той заявява, че на 11 септември в обаждането с думите "Изпълнявай" Костов посочва, че няма спомен да е нареждал такова нещо, нито пък има спомен за "Дръж НУРТС на стенд бай". Генералният директор отрича да е извършвал такъв разговор. Отрича да има особен спомен за пускането на сигнала и казва, че е сложил подпис на уведомлението за спиране на радиото.

 

Втората сюжетна линия касае проверка в Софийска районна прокуратура. Получен е сигнал от СЕМ за данни за упражнена принуда от генералния директор върху определени журналисти.
От генералния директор са изискани всички документи, свързани със случая. От СЕМ също са изискани всички относими към случая документи, касаещи свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова.
Снети са обяснения от няколко на брой лица, и други действия по разследването, включително са изискани и записите на охранителните камери на входа на радиото.

 

Тук се очертават две групи свидетели - едните твърдят, че е имало действия за сваляне на Силвия Великова от ефир, за да не води предавания около смяната на главния прокурор, обяснява Цацаров. 

Нещата са свързани с проведен разговор с г-жа Великова в Борисовата градина. Според нея такъв разговор е имало и генералният директор е казал, че тя трябва да бъде свалена от ефир и е казал, че е имало заплахи спрямо него и че бюджетът на радиото няма да бъде приет какъвто трябва да е. Прилагат се и факти за командировка в Стара Загора на Силвия Великова, където трявало да обучава млади кадри. 

Другата група лица, от които са снети обяснения, най-общо отричат това.

 

Силвия Великова има право да ме отразява, както намери за добре, а аз имам право да не я слушам в ефир. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти след изслушването в комисията, предаде Агенция "Фокус".


На въпрос дали очаква, че някога ще разберем защо спря Националното радио за пет часа на 13 септември, Цацаров посочи, че очаква две неща. "Едното, не го очаквам като юрист, а като гражданин. Очаквам да бъдат взети съответни мерки от органите, които отговарят за това, затова щото институция като национално радио или национална телевизия да не се окаже, че може да спре излъчване на базата на един мейл. Това като факт, като случило се, бе необяснимо и необяснимо за мен и моите колеги. Ние сме свикнали да търсим документ, заповед, разпореждане, искане или нещо такова.

 

Що се отнася до това дали очаквам да има лице, което да бъде привлечено като наказателна отговорност, според мен това трябва да се случи", допълни още Цацаров.

 

На въпрос дали той или Иван Гешев се страхуват как ги отразява Силвия Великова, Цацаров отговори: "Въпросът го разбирам много добре. Силвия Великова не е журналист, който мисли по начина, по който в много случаи мисля аз. Със Силвия Великова сме имали противоречия за начина, по който се задават въпроси, за начина, по който се изразяват тези. В това няма нищо лошо, имали сме и противоречия по въпроси, които са чисто правни. Винаги съм казвал, че всеки общо взето трябва да има увереността, че разбира нещо, от което е учил. Силвия Великова е журналист, тя работи в БНР.

 

Вие какво ме попитахте дали се страхувам от начина, по който ме отразява. С риск да обидя някого, ще кажа, че не съм от най-убедените слушатели на Националното радио, но Силвия Великова има право да ме отразява, както намери за добре. Аз имам право да не я слушам в ефир", допълни още Цацаров.

 

На въпрос дали боят в БНР е извършен от роднина на Силвия Великова, придобива ли нещо общо с цялата верига, Цацаров заяви, че на този етап няма право да споменава имена на пострадали и заподозряни.

 "Конфликтът е бил на професионална основа", уточни още Цацаров.

 

Попитан как се реагира за разкрития опит за убийство срещу Делян Пеевски, Цацаров отговори: "По същия начин, по който се реагира на всички опити, заплахи, включително предадени по официален път по отношение на Делян Пеевски и по отношение на Ахмед Доган, по същия начин се реагира по отношение на заплахи, които са дошли по надлежния ред от лице, което е бизнесмен, собственик на медийна група и е публично известен с критичните си позиции спрямо прокуратурата. Разлика между него и Делян Пеевски няма. По същия начин се действа и спрямо него в негова защита", допълни Цацаров.

 


От категорията

Нинова: Докато аз съм председател, решенията за БСП ще се вземат от БСП, а не от външни сили

Кадър: бТВ-1590943506.jpg

Политическите ни опоненти, т.нар. вътрешна опозиция и публични говорители ...

31 май 2020 | 19:22

Борисов: В понеделник сменяме Красимир Живков, няма милост за никого! (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-1590911972.jpg

Премиерът инспектира строителни обекти по Черноморието. С него са министърът на ...

31 май 2020 | 10:10

Красимир Стойчев за списъка: Предполагам, че е холдинг за защита на българските интереси в ЕС

Красимир Стойчев Снимка: бТВ-1590949309.jpg

През далечната 2004 г. при него отишъл Младен Мутафчийски, който развил тезата, ...

31 май 2020 | 21:20

Валери Симеонов: Божков ще бъде върнат с белезници

-1588681565.jpg

Той определи решението за създаване на държавни бензиностанции и го определи ...

31 май 2020 | 21:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


10 окт. 2019 | 20:41То е ясно че е бокотъпака!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


10 окт. 2019 | 16:44Всичко изнесено от прокуратурата и публикувано тук по случая с БНР и свободата на словото у нас е публично достояние благодарение на зависимите медии. Случаят е в процес на замазване с помощта на: "шефе, сам си го избра...".


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Валентин


10 окт. 2019 | 16:36Толкова ли е трудно да се прослуша записа от телефония им разговор и всичко ще е ясно. Даже и кой е наредил на Костов, да спира ефира чрез техническия директор. Но това този прокурор няма да го каже никога.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.