Вижте пълния текст на интервюто на главния прокурор

Сотир Цацаров за ЦУМ-Гейт: Може би и аз трябваше да пусна клип!

4053 | 19 май 2017 | 08:57

Той попита риторично защо се мерят с двоен аршин неговите действия и тези на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов


„Няма да слизам на нивото на тези, които създадоха ЦУМ-Гейт и да коментирам битовизми кой как влязъл на тази среща. Тя не е била тайна, а на 200 метра от Съдебната палата, не през нощта, а през деня, заедно с охраната ми от НСО. Няма да разкрия нищо, защото човек трябва да притежава елементарна коректност и възпитание. Може би и аз трябваше да пусна клип в интернет."

 

С тези думи главният прокурор на България Сотир Цацаров коментира пред БНТ скандала ЦУМ-Гейт, завихрил се след среща на обвинител номер едно с политика Георги Гергов и бизнесмена Сашо Дончев.

 

"След като упражненията върху моето име приключиха, може би е време и аз да кажа няколко думи. Срещата не е била тайна, нито нерегламентирана поради простата причина, че регламент за такива срещи не съществува. Дайте да създадем такъв регламент, но не само за мен, но и за другите членове на Висшия съдебен съвет или дори и за представителите на изпълнителната власт", коментира Цацаров.

Той попита риторично защо се мерят с двоен аршин неговите действие и тези на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

 

"А нормално ли е председателят на ВКС да се среща с адвокати от най-маститата кантора в София или да се среща с лидери на партии", попита Цацаров.

 

"Познавам добре Панов и устойчивостта на характера му. Върховен съд и съдии ще има и след Панов. Прокурори ще има и след Сотир Цацаров. Не може да въвличаме институциите в лични конфликти. Ако някой желае да го прави, аз няма да влизам в неговия тон", каза още главният прокурор.

 

Ето и пълния текст на интервюто на главния прокурор:

 

- Имахте срещи в ЕК. Обсъдихте ли механизма за сътрудничество и проверка и какъв фийдбек ви дават?

- Не мога да скрия, че чух изключително добри добри думи, които са не толкова оценка на моята работа, а на работа на колегите прокурори, с които съм много горд. Чух една изключително добра оценка и в същото време чух всичко онова, което трябва да е направено, за да може действието на механизма логично да стигне до своя край. В този смисъл абсолютно нереалистично е, това го казвам, че защото така мислят хората в Брюксел, а защото така трябва да мислим и самите ние в България, абсолютно нереалистично е да мислим, да искаме прекратяване на механизма ей така от само себе си. Това няма да се случи, няма как да се случи по простата причина, че единствената възможност механизмът да прекрати своето действие както по отношение на другата страна - Румъния, така и по отношение на България, е това да се дължи на самите наши усилия. От всички срещи, които имах тук, мога да кажа едно - обективността на хората, които биха оценявали нашите усилия, е гарантирана.

- Юнкер иска наблюдението да приключи в рамките на неговите мандат. Реалистично ли е?

- Мисля, че това, което каза Жан-Клод Юнкер, може да бъде перефразирано със следните думи: "Помогнете ни, но всъщност помогнете си сами. Единственият начин да ви оценим обективно е да постигнете напредък." Не може да очакваме прекратяване на механизма като израз на някакъв дар или общо политическо решение от Комисията. Дайте да бъдем реалисти за ситуацията у нас. Дайте обаче да бъдем реалисти, че тя е такава, че имаме възможност да стигнем до един много, много добър финал, ако продължим в насока, в която сме тръгнали - изменение в Наказателния кодекс, длъжностни и корупционни престъпления, изменение в Наказателно-процесуалния кодекс, нещо, на което тук много се държи и за което аз мисля, че вече има политическа воля, и то единна, е антикорупционният закон. Това са стъпки, които ние сме напълно способни да направим като държава и като правна система.

- Като казахте ситуацията у нас, стана ли дума за ЦУМ гейт и за проверката на Инспектората?

- Очевидно ще трябва да разочаровам обърналите се към ЕК. Не, такъв интерес не беше проявен, такъв интерес дори не беше намекнат. По понеже започнахте с ЦУМ гейт, а и аз дълго мълчах, нека кажа няколко думи. Първо - по т. нар. сценарий ЦУМ гейт аз нямам какво да крия. Второ - предпочетох да замълча до момента, докато чуя всички или поне повечето словесни упражнения върху моето име. А те бяха подредени от момента на появата на един клип в YouTube до обръщението до държавния глава, писания до ЕК и т.н. ОК, всеки има право на това. Но след като тези упражнения продължиха достатъчно време, добре е и аз да кажа няколко думи - просто не защото съм се пазил, а защото реших, че човек трябва да подходи към това с разум, търпение и трябва да подходи с мисъл, съзнавайки истинските цени на тези, които са в центъра на този режисиран театър.

Добре, среща в ЦУМ - нерегламентирана, забранена, нарушение на закона, с което нарушение на закона главният прокурор поставя пряко, ако цитиране едно писмо до президента, под въпрос устоите на правата държава. Хайде да говорим сериозно и реално. Срещата не е нерегламентирана по простата причина, че у нас регламент за такива срещи няма. В същото време всички тези, които твърдят, че срещата е нерегламентирана, не казаха и дума за това, че ако такива срещи са толкова грешни, дайте да въведем и механизъм, в който всички тези срещи станат явни, ама не само моите, но и на председателя на ВКС, на членовете на ВСС, а защо не и на хората от изпълнителната власт. Нека всичко това бъде регламентирано. Но в момента този, който казва, че такъв регламент има, очевидно лъже. Това не е оправдание, разбира се. Срещата освен всичко друго била тайна - срещата не е тайна, срещата е в ЦУМ, на 200 м от Съдебната палата.

- Защо точно в ЦУМ?

- Защото си представете, че някой от участниците не е искал да се появи в Съдебната палата. Аз не намирам нищо нередно да се видя с хора, с които хора аз отивам да се видя с изначалното съзнание, че няма да дискутирам проблеми, свързани с моята длъжност и ще си тръгна без да обещавам, ангажирам, злоупотребявам с длъжността си. Така че не съм отишъл на скрито място, не съм отишъл по нощите, не съм отишъл да се крия някъде си. Отишъл съм с охраната от НСО, от която не мога по закон дори да се откажа. Тя е постоянно с мен през целия ми ежедневен живот. Някой ще ми каже, че нямам право на лични срещи. Не. Ще тръгна да говоря за повече детайли от тази среща. Не. Мисля, че при такива срещи човек трябва да притежава елементарна коректност и възпитание. Иначе може би трябваше и аз да пусна един клип в YouTube, но едва ли бих докарал в такава трапезна обстановка.

Да кажем и още нещо - срещата не е с обвиняеми лица, срещата не е с разследвани лица, нито с лица, които са обект на проверка. Нека бъдем съвсем честни в това, когато се правят упражненията върху името на главния прокурор. Независимо от това дали аз имам позитивни или негативни чувства към към лицето Сашо Дончев, той не е обект на проверка, Сашо Дончев не е престъпник. Георги Гергов също не е престъпник. Следователно се стигна до положение, в което нещата се преекспонираха съвсем целенасочено. За да се срамувам, аз трябва да съм обещал нещо незаконно, да съм извършил нещо незаконно или да съм откликнал на молба за намеса. Такова нещо не съм направил и няма да направя. Всеки опит да ми се вменяват такива грехове и едва ли не престъпления е, меко казано, необоснован.

- Кого имате предвид като казвате едно от лицата отказва да се яви в прокуратура. Кого имате предвид, Дончев ли?

- Никого нямам предвид по една проста причина - смятам, че когато в личния си живот някой се среща с хора, просто трябва да има елементарна коректност и възпитание. Не очаквайте от мен да разкрия битовите подробности на тази среща. Няма от какво да се страхувам по простата причина, че няма от какво да се срамувам. Да задам един въпрос на тези, които се опитват да поддържат този огън ежедневно: Грешно е да се срещнеш на 200 метра от Съдебната палата, в ЦУМ, с Георги Гергов и Сашо Дончев.

Грешно обаче не е тогава да посетиш адвокатска кантора на една от най-маститите адвокатски фирми в София - това не е грешно. Грешно е аз да отида на тази среща, не е грешно член на ВСС - същият този, който пише писъмца навсякъде, да се срещне с лидер на политическа партия. Той в какво качество се среща? Едно не мога да разбера - какво е самочувствието на тези хора да мерят моя морал, а да забравят себе си. Или просто им е удобно да го направят, защото биха лъснали техните поразии.

- С кой лидер на политическа партия се е срещал въпросния господин от ВСС?

- Не очаквайте от мен да затъна толкова. Няма да сляза на това ниво. Не могат хора, които се опитват да скрият собствените си грехове или да намерят завеса за собствените си страхове, да се упражняват с мен. До тяхното ниво просто няма да сляза. По същия ще кажа за колегата председател на ВКС - зная добре механизма на неговия избор, ценностната му система, устойчивостта на характера му и професионалните му способности. Няма да ги коментирам и няма да ги кажа по една проста причина: първо - от тук, от Брюксел, българският председател на ВКС не може да бъде коментиран или очернян; второ - върховен съд и съдии ще има и след Лозан Панов, прокуратура и прокурори ще има след Сотир Цацаров и не може да въвличаме институциите в личностните си конфликти, зад които стоят политически амбиции. Ако някой желае да го прави, аз в неговия тон няма да вляза, но едва ли може да очаква, че може да се упражнява върху мен.

 


От категорията

Корнелия Нинова: Никаква ваканция за депутатите! (ВИДЕО)

Снимка Фейсбук-1529408088.png

Тупа се топката по проблемите на хората с увреждания, категорична е лидерът на ...

19 юни 2018 | 14:34

Цветанов: България е една от трите страни в ЕС, която ще получи по-висок бюджет с около 8%

Снимки: ГЕРБ-1529409232.jpg

Земистник -председателят на ГЕРБ подчерта, че е много важно да се обясни на ...

19 юни 2018 | 14:51

Отхвърлиха проектозакона Мая Манолова за личната помощ. Майките скандираха: "Убийци"!

Отхвърлиха проектозакона Мая Манолова за личната помощ. Майките скандираха: "Убийци"!-1529436321.jpg

Законопроектът е подкрепян от протестиращите майки на деца с увреждания. Той ...

19 юни 2018 | 22:24

Изпълнителният директор на "Дарик радио" Радосвет Радев е новият председател на БСК

Изпълнителният директор на "Дарик радио" Радосвет Радев е новият председател на БСК-1529435864.jpg

Радосвет Радев е роден на 21 юли 1960 г. Завършил е юридическия факултет на СУ ...

19 юни 2018 | 22:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


20 май 2017 | 00:19Боже Господи в каква държава живеем ! Премиерът е единственият в света, чийто джип бе взривен като предупредителен удар в борбата на мафиотски групировки, а гл. прокурор, който той "си избра" е осъден за документно престъпление. Няма такава държава !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


дума


19 май 2017 | 13:22Прав е @ТИКВЕНИКа ,но тогава рискуваме да попаднем в положението на Унгария.Не може да няма и друг начин.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


19 май 2017 | 10:43Прав е Цацаров, ама парите от Америка СРЕЩУ България не спират към продажната ни преса, така че атаките срещу него също няма да спрат. Спиране ще има само когато всички НПО та на чужда хранилка бъдат обявени извън закона и разтурени по най жесток начин, защото те се проводника на чуждите интереси в територията.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.