ГДСП с трето поред поражение на избори за парламент на провинция. Този път в Северен Рейн-Вестфалия

Социалдемократите загубиха от Меркел в родното място на Шулц. И тяхна крепост!

1997 | 15 май 2017 | 17:09

Право на глас тази неделя там имаха повече от 13 милиона души, или почти една четвърт от всички избиратели в страната, припомня в анализ "Дойче веле"


Германската социалдемократическа партия (ГДСП) понесе тежко поражение на изборите за местен парламент във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, които бяха проведени в неделя, 14 май. За последните два месеца това е третата поредна загуба (след Саарланд и Шлезвиг-Холщайн) за ГСДП, при това само месеци преди провеждането на вота за федерално правителство, насрочен за 24 септември.


Но в Северен Рейн-Вестфалия провалът на социалдемократите и техния кандидат за канцлерския пост Мартин Шулц е особено болезнено. Първо, защото самият Шулц е роден там. Второ, защото провинцията винаги е била възприемана като твърдина на ГСДП. И трето – гласуването там винаги е било възприемано като генерална репетиция преди вота за федерален парламент.

Значение на гласуването в Северен рейн-Вестфалия

Северен Рейн-Вестфалия е лидер сред 16-те федерални провинции на Германия по брой население и съответно – по избиратели. Право на глас тази неделя там имаха повече от 13 млн. души, или почти една четвърт от всички избиратели в страната. Ето защо вотът в провинцията се счита открай време за показател на електоралното настроение в Германия.

Ангела Меркел и Армин Лашет – победителите на изборите

Но, както отбелязва политологът Карл-Рудолф Корте, изборите в Северен Рейн-Вестфалия са важни не само от гледна точка на количество, но и на качество, тъй като в миналото разпределението на силите в провинцията обикновено се превръщат в модел за централното правителство в Берлин.
До този момент в Дюселдорф имаше правителство, състоящо се от представители на ГСДП и „Зелените“. Занапред обаче обликът на местния парламент ще бъде друг – начело ще застане християндемократът Армин Лашет. Така червено-зеленото правителство ще бъде изместено от партията на канцлера Ангела Меркел (ХДС).

Местните теми?

И Мартин Шулц, и другите лидери от ГСДП обясняват своята загуба на първо място с регионалните проблеми, които има провинцията: училищното образование, задръстванията, кражбите чрез взлом, процент на безработица, по-висок от средния за страната.
Но социолозите, разговаряли с гражданите пред избирателните секции, рисуват друга картина. Говорейки за мотивите на своя избор, респондентите посочват предстоящите избори в Германия и неспокойната ситуация в света. В тези две области преимуществото е на страната на Ангела Меркел.
Изследване на института Infratest dimap, резултатите от които бяха публикувани миналата седмица, показва, че 64 % от германците считат ситуацията в света като заплашваща родината им. А 69 % от анкетираните признават, че Меркел носи стабилност и благополучие на Германия в неспокойни времена като сегашните.
В полза на тезата, че при вота общонационалните теми имат превес над местните показва фактът, че на изборите в Северен Рейн-Вестфалия впечатляващ успех регистрира Свободната демократическа партия (СвДП). Техният лидер Кристиан Линднер предупреждаваше своите избиратели, че след общите избори през септември ще се премести от Дюселдорф в Берлин, където се надява да оглави либералната фракция в Бундестага.

Какво получава Меркел?

Ако лидерът на германското правителство бе избиран пряко, а не от Бундестага, то Меркел щеше да получи подкрепата на 49 % от германските граждани. За нейния съперник Шулц щяха да гласуват 36 на сто от избирателите. Разликата между двамата се увеличи значително само за последните два месеца.
Наблюдателите обясняват високия рейтинг на канцлера с различни причини като устойчиво икономическо развитие – повече от 80 % от германците оценяват като положително собственото си материално положение, но и икономическата ситуация в страната. При това 72 % от гражданите на ФРГ са убедени, че Меркел има заслуга за това.
Расте и популярността на нейната партия. Само за месец ХДС увеличи преднината си пред социалдемократите с три процента, достигайки до 37 % в момент, в който за ГСДП са готови да гласуват 27 % от избирателите.
Анализаторите обясняват това изместване надясно заради някои лидери на ХДС, които балансират позицията по редица въпроси на Ангела Меркел, която за някои консервативни избиратели изглежда да е твърде либерална и дори лява.
Що се отнася до Мартин Шулц, то за 66 % от избирателите както и по-рано той остава загадка – както и политиката, която ще провежда, ако бъде избран за канцлер на Германия.

 

Източник "Дойче веле", превод "Фокус"


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Проф. Николай Радулов: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични

-1443951516.jpg

Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на ...

13 юни 2018 | 17:00

„Ню Йорк Таймс“: Упадъкът на американската империя

-1505295691.jpg

„Най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост“ - така описва ...

19 юни 2018 | 16:11

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

-1448546816.jpg

У нас, в най-бедната и най-корумпирана страна на ЕС, овластените чиновници са ...

19 юни 2018 | 13:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.