Петър Герасимов за избора на лидер на БСП: В бурята не се сменя капитанът на кораба

Нинова е динамична, амбициозна, креативна, изпълнена с много енергия, категоричен е журналистът

Петър Герасимов за избора на лидер на БСП: В бурята не се сменя капитанът на кораба

7227 | 10 септ. 2020 | 14:03

Със своя натрупан опит като национален политически лидер има всички шансове да изведе партията на социалистите напред – към първото място, което заслужава, изтъква партийният член от 1968 г. и журналист с над 60 г. стаж

Петър Герасимов за избора на лидер на БСП: В бурята не се сменя капитанът на кораба -1599736582.jpg-1599735931.jpg

Петър Герасимов

 

Като член на БСП с над 52 годишен стаж и още по-дългогодишен журналист в леви издания, някой ме запита защо ще дам гласа си за Корнелия Нинова? Отговорът ми не е еднопосочен.


Запознах се с нея преди години, когато работеше като зам.-министър на икономиката, но чух за Корнелия Нинова много по-рано, когато покойният ми сват Иван Абаджиев сподели: „Петре, открих една другарка със сериозен политически потенциал. Има бъдеще пред нея...“

 

Каза го политически мъж с голям партиен и държавнически опит, наричан от хората „Българския Кенеди“ - заради харизмата му и топлата му човешка усмивка и отношение. Човек видял „две и двеста“, който от второто място в партийната йерархия през 70-те бе хвърлен в „дипломатическо изгнание“ – един от ходовете на Живков за елиминиране на евентуални съперници.


Тези думи останаха в паметта ми и белязаха началото, от което започнах да наблюдавам развитието на Нинова в живота на БСП, което я доведе до лидерския пост в партията на българските социалисти. Амбициозна, динамична, креативна, изпълнена с много енергия – типична представителка на поколението жени от края на миналия и началото на този век, които заемаха различни отговорни постове в обществено – политическата карта на света.


Това са субективни преценки, би казал някой скептик. Защото в последните няколко години, откакто Нинова е на кормилото на БСП, партията, а и тя лично, познаха и върхове и падения... Паденията бяха свързани главно с кризата в лявото в Европа – плод на ловките манипулации на неолибералите. Но що се отнася до БСП, лидерката успя до голяма степен да се отърве от джендърските и съглашателски тенденции на Станишев и станишевци и да насочи социалистически кораб към по-чисти води.


Но и това не е главната причина, поради която ще дам гласа си за Корнелия Нинова!
Основното с няколко реда: есента на тази година е запълнена с експлозива на недоволството. Икономическата буря, която ще разтърси света няма да подмине и България. И тогава правителството на Б.Б. усети какво означава народно недоволство – въпреки петдесетте лева подаяния, отпуснати за три месеца на пенсионерите, въпреки помощите за безработните и хаотично разхвърляните стотици милиони от държавния резерв. А именно в тази предстояща и опустошителна социално-икономическа буря не бива да бъде сменян успешния капитан на кораба БСП. Със своя натрупан опит като национален политически лидер Корнелия Нинова има всички шансове да изведе партията на социалистите напред – към първото място, което заслужава.

*Авторът е член на БСП от 1968 г., има над 60 години стаж като журналист: в. „Кооперативно село”, в. „Народна младеж”, в. „Работническо дело”, сп. „Отечество”, сп. „България”, „София прес”, в. „Дума”, в. „ЗЕМЯ”, в момента е главен редактор на в. „Китай днес”.
Член на СБЖ от 1965 г., Лауреат на Наградата „Златно перо” на СБЖ.

 


От категорията

Валерия Велева: Трифонов е в капан - или прави кабинет с условията на БСП и ДПС, или хвърля кърпа

-1448546816.jpg

По Великден или най-късно до Гергьовден парламентарнтата рулетка ще спре, а ...

20 апр. 2021 | 01:25

Богомил Бонев: Скъпи ДБ, жалки наивници! Искате лустрация? Изгонете тогава Гнома!

-1617890006.jpg

Само искам да спомена, че след Киро Добрев, когото прокуратурата би трябвало да ...

20 апр. 2021 | 11:20

Кеворк Кеворкян: Ние все още създаваме политически елит от цървули, от хора, които нямат предистория

-1462343945.jpg

Чакалите си прегризват гърлата – унижението е за всички ни. Що за хора са ни ...

20 апр. 2021 | 17:49

Star (Турция): Какво целят САЩ чрез Украйна

-1582052980.jpg

ЕС упорито не иска война по своите граници

20 апр. 2021 | 17:26