Сн.Уикипедия

Градчето е магично място, съчетаващо археология и природа в едно. Морето е небесносиньо, тихо и замечтано

Созопол – градът на спасението

5419 | 20 май 2021 | 11:05

Ако почивката ви съвпадне с културните празници през юни или септември – вие сте същински късметлии. През септември Созопол е изцяло град на изкуство под звуците на музика, театър и картини, заради фестивала „Аполония“

Сн.Уикипедия
-1621498694.jpgСн. Министерство на туризма-1621498050.jpgСн. Министерство на туризма-1621498035.jpgСн. Министерство на туризма-1621498022.jpgСн. Министерство на туризма-1621498016.jpgСн. Министерство на туризма-1621498010.jpgСн. Министерство на туризма-1621498004.jpgСн. Министерство на туризма-1621497998.jpgСн. Министерство на туризма-1621497991.jpgСн. Министерство на туризма-1621497984.jpgСн. Министерство на туризма-1621497977.jpgСн. Министерство на туризма-1621497971.jpgСн. Министерство на туризма-1621497965.jpgСн. Министерство на туризма-1621497958.jpgСн. Министерство на туризма-1621497952.jpg

Удивителната ни разходка из южното Черноморие продължава с градът на спасението – Созопол. Мястото, където оживяват съкровищата на миналото, историята „проговаря“ на разбираем език, а морето „помни“ подвизите на аполонци отпреди стотици години.

 

Созопол е най-древното селище по нашето Черноморие - поне на 6000 години! Историята му е плетеница от обрати и богато културно влияние, започнало още с траките през античността, преминало през гърците, римляните и Византия, та до османското робство и наши дни. Като град на морето и традициите Созопол има какво да ви предложи, да ви омае и да ви накара отново да го посетите.

 

Разположен върху живописен полуостров, Созопол се намира в югоизточната част на България – на около 30 км от Бургас и в непосредствена близост до къмпингите „Градина“, „Златна рибка“ и „Смокиня“. Днес градът е популярна лятна дестинация както за българи, така и за чужденци, има два плажа - по един за старата и нова част на града. Климатът е чудесен за топлите летни дни с температури от около 30 градуса и вечния бриз, галещ кожата. От април до септември морето ви приветства с безбрежната си морска шир.

 

Разхождайки се по тесните му калдаръмени улички, няма как да не усетите, че вървите по многовековната история на най-стария град по българското черноморско крайбрежие.

 

Градът възниква през 610 г. пр. Хр., когато гръцки заселници от градовете Милет и Фокея основават тук колония, наричайки я Аполония - на името на Аполон – древногръцкият бог на музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата. В негова чест дори е изграден храм, чието местоположение е неизвестно и до ден днешен, но се смята, че е било някъде около остров Кирик. Храмът бил прочут с огромната 13-метрова бронзова статуя на Аполон, отнесена в Рим през 72 г. пр. Хр. от римския пълководец проконсул Марк Лукул. Това се случва, когато той превзема и ограбва града, правейки го част от Римската империя.

 

Според легендата мястото е избрано за град, след като финикийски моряци го препоръчали като най-защитеното пристанище по бреговете на Южното Черноморие. Жителите опасват града с високи крепостни стени (чиито руини могат да бъдат видени и днес), за да го предпазят от нашественици.

 

Благодарение на отличното си разположение още през първите векове от н.е. колонията преживява забележителен разцвет и бързо се превръща в търговски център за мед, вълна,  вино, зехтин, платове, бижута и керамика.

 

Още през VI в. пр. Хр. в Аполония се секат монети. Върху тях като неотменен символ се налага котвата, която остава емблема на града и до ден днешен.

 

В 330 г. Аполония сменя името си и започва да се нарича Созопол, което в превод от гръцки означавало "град на спасението". Специалисти свързват този акт с обявяването на християнството за официална религия. Градът попада в границите на Източната Римска империя, по-късно позната като Византия. Тогава езическите светилища са разрушени и на тяхно място се появяват християнски храмове.

 

Древният Созопол става част от българската държава едва около VIII-IX в. и се превръща в главно българско пристанище на Черно море.

 

Средновековен Созопол е ограден от крепостна стена и кули, строени по времето на император Анастасий - около 511 г. От защитната стена са оцелели до днес значителни фрагменти с височина 3-4 м, както и южната стражева кула. Извършена е тяхната реконструкция и консервация.

 

През 1453 г. градът попада под османско владение и, за да се съобразят със закона на империята - християнските църкви да не са по-високи от турчин, яхнал кон, всички храмове са сринати.  Върху техните основи християнското население издига през ХIХ и ХХ век малки параклиси. Те са около 20 на брой, като някои от тях съществуват и до днес: „Свети Атанасий“, „Свети Димитър“, „Свети Никола“, „Свети Николай Чудотворец“, „Свети Йоан Кръстител“, „Света Богородица“, „Света Неделя“, „Света Марина“, „Света Марина“ в местността Св. Марина, „Света Параскева“, „Исус Христос“, „Свети Спас“ ("Възнесение Господне“), „Свети свети Константин и Елена“, „Свети Иван Рилски“, „Свети свети Кирик и Юлита“ и други.

 

През Възраждането Созопол изживява икономически, стопански, социален и културен подем, който се отразява на градоустройствената и архитектурната структура. Строят се забележителни къщи - едни от най-ярките образци на черноморската къща. Каменните приземия и надвесените над тях еркери с дървена обшивка на жилищния етаж, тесните улици създават специфичната романтика на града.

 

По-късно градът губи многовековната си слава и посреща Освобождението като рибарско селище. Васил Митаков, който е съдия в града в началото на XX в., пише: "Къщите са стари, паянтови, калдаръмени улички, никакви дворове. Населението се дели на бедни и богати. Живеят само с риболов и лозарство. Най-големият приход обаче е от таляните, с които ловят скумрия. Вода в града няма. Докарват я отвън с мулета. В целия град има само няколко десетки българи."

 

Положението бързо се променя след голямо изселване на гърците – както през 1906 г., така и през 30-те години на XX в.Бързо нараства броят на българите в града.

 

За начало на археологическите разкопки се приема 1904 г., когато френски екип търси античната Аполония. Откритите старини са предадени във фонда на Лувъра в Париж. Сред тях са рисувани антични вази от XVII в. пр.н.е., позлатен венец на тракийски владетел, изящен бюст от варовик на аполонийска жена и др.

 

Едни от най-значителните разкопки са проведени в първите години на социализма - 1946-1949 г., под ръководството на големия наш историк и археолог Иван Венедиков и резултатите са публикувани в сборника "Аполония". Започва изпълнението на разгърната програма за проучване на миналото, за спасяване на историческите съкровища на града и превръщането на Созопол в град-музей.

 

След грижлива подготовка през 1961 г. в старата част е открит Археологическият музей с център за морска история и подводна археология. Той представя хилядолетната култура на Созопол от края на IV хил. пр.н.е. до края на XVII в. от н.е. Постепенно в подредбата му се очертават две направления: Археология (V хил. пр.н.е. - XVII в. от н.е.) и Християнско изкуство (XVII-XIX в.). Най-забележителни са колекциите от каменни и оловни котви и щокове (II-I хил. пр.н.е.).

 

Особено ценни са красивата аполонска рисувана керамика, античните и средновековни амфори. Експонатите от късната античност и Средновековието представят Созопол като важен административен, културен и религиозен център на границата на двете империи - България и Византия.

 

Непременно трябва да посетите черквата "Св. Успение Богородично", която  един от 28-те християнски храма, съществували в Стария Созопол.

Тя е построена върху руините на съществуващ преди това християнски храм и е наполовина вкопана в земята, за да може законът на империята за размера на църквите да бъде спазен. Реставрирана е през XVII в., когато дебърски майстори-дърворезбари изработват едни от най-забележителните иконостаси в България. Днес църквата е действащ храм и е вписана в списъка на ЮНЕСКО със световни културни забележителности.

 

Освен нея си заслужава да обърнете внимание и на останалите три църкви „Св. Георги“, „Св. Зосим“ и „Св. Кирил и Методий“ , датиращи от XIX в., както и на останките от средновековна църква с базилика, която е била седалище на Созополската епископия от средата на X до XVII в.

Църквата "Св. Зосим" е изградена на мястото на средновековен храм. Нейно богатство са иконите, рисувани от най-даровития созополски възрожденски художник Димитър Созополски.

 

Интересна е историята на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" -  построена в края на XIX в. от уста Генчо Кънев, а резбованият таван е привнесен от разрушената черква "Св. Яни". През 1961 година Светият синод предоставя сградата на храм „Свети Кирил и Методий“ за създаване на Археологически музей, в който да се съхраняват и експонират археологическите материали, откривани в Созопол и околностите. От август 1978 година за нуждите на музея са предоставени зали и помещения и в Културния дом. Музеят притежава редица уникати, част от които са достояние на обществеността и научните среди в страната и чужбина.

През 2012 г. край църквата „Св. св. Кирил и Методий“ е открит т. нар. созополски вампир. При разкопки археолозите намират труп, пронизан с железен кол. Този тип погребения се свързват с ритуал срещу вампирясване, практикуван от християните през средните векове. Година по-късно след изследвания скелетът (представляващ огромна туристическа атракция) е върнат в Созопол заедно с възстановка на лицето му. И се превръща в една от новите атракции на града.

 

Не пропускайте и созополския манастир „Свети Апостоли“, разположен в най-североизточната точка на нос Скамни, където се намира Стария Созопол. Преди откриването му за неговото съществуване се е знаело единствено от стари документи. Манастирът е разкрит в началото на 2011 година от екип на проф. Божидар Димитров. Разчистена е голяма ъглова кула от укрепителната система на древен Созопол. За нея се предполага, че може да е част от известната крепост „Каструм Домини“. Според направените по-късно проучвания, крепостното съоръжение е било преустройвано през вековете неведнъж.

 

Църквата има три входа на западната фасада и по един на северната и южната. Те не са били издигнати едновременно, а в хода на преустройствата, които базиликата е претъпявала. На места е съхранена първоначалната подова настилка от разноцветни мраморни плачи. Нивото на пода в някои участъци е повдигнато от по-късно поставена тухлена настилка. Източно от централната апсида на базиликата е открит малък параклис, по-ранен от нея.

 

Художествената галерия на града е създадена е през 1991 година. Помещава се в зданието на Старото училище, паметник на културата. Притежава 287 картини (главно живопис и графика) и около 40 скулптури от наши и чужди творци. Във фондовете се съхраняват и произведения, дарени от участниците в Международните пленери на художниците-маринисти.

 

В стария град може да откриете множество запазени и до днес къщи от възрожденската епоха. Най-известните от тях са къщата на Курдилис, в която сега се помещава Етнографският музей, къщата на баба Кукулиса Хаджиниколова и къщата на Куртияди (известна още като Тракийския хан), където се намира експозицията от тъкани, облекла и занаяти от Крайбрежна Странджа.

 

През 1970 г. е открита къщата-музей "Ал. Мутафов".

През 1974 г. с решение на Министерския съвет старата част на града е обявена за архитектурно-исторически резерват. Музейният комплекс обхваща над 194 сгради, обявени за паметници на културата.

 

Сред най-интересните са къщите на Ана Трендафилова, Дука Дуков, Ат. Гяуров, Яни Пинелов, Мариета Стефанова. Още защитени къщи са на Креаноолу, на Тодор Загоров, на Димитър Ласкаридис. В града има художествена галерия, настанена в сградата на старото училище, която е паметник на културата.

 

Тракийски крепости в района на Медни рид е мястото за романтици. Усамотен планински рид, опасващ като дъга полетата и ниските хълмове около Созопол. Още през XIII-XII в. пр. Хр. траките изграждат (от ломен камък без спойка) отбранителна линия, състояща се от крепости по почти всички високи върхове на рида. Най-интересни са крепостите на връх Атия, на връх Бакърлъка (около 4 декара площ на най-високото място, 376 метра), Лободово кале (около 1,5 декара) и Малкото кале (около 4 декара, единствената, където са проведени редовни археологически разкопки – 1973 – 1977 г. в рамките на програмата „Странджа–Сакар“.

По височините на Меден рид и хълмовете около крайбрежието са разположени множество могили – следи от погребалните ритуали на траките. В миналото общият им брой е бил около 1500. До днес са оцелели по-малко като някои от тях са археологически проучени.

 

Може би най-интересната и емблематична забележителност обаче е архитектурният исторически музей „Южна крепостна стена и кула“.

Историята около откриването им е повече от интригуваща. През 1994 г. софийски строителен предприемач решава да закупи и реставрира стара и рухнала къща в старата част на Созопол и да се установи да живее там. Още при първата копка обаче работниците се натъкват на нещо необикновено – множество сгради от различни епохи. Разкопките започват с финансовата помощ на предприемача, но продължават повече от предвиденото.

 

Въпреки това десет години по-късно – през 2004 г., реставрираната южна крепостна стена, датираща от IV в. пр. Хр., и пристроената към нея кула са отворени за посетители.

В „Южната крепостна стена“ се помещава зърнохранилище, датиращо от V-IV в. пр. Хр., а над него са съществували и казармени помещения, където са живеели стражите, охранявали крепостните стени. Там също можете да откриете етнографска експозиция, кът на моряка, част от водопровод от V в. пр. Хр., реплика на известната бронзова статуя на Аполон, както и сладководен питеен кладенец, построен през IV-III в. пр. Хр. В   зърнохранилището са открити множество антични предмети, заради които се смята, че той е част от култов комплекс „Нимфеум”, създаден в чест на „Трите нимфи” – тук са принасяни дарове, за да ги омилостивят.

 

Интересът към старините на Созопол датира още от средата на XIX век. Изследователите насочват усилията си предимно към проучване на некрополите и материалите, откривани в тях. Днес по-известните некрополи на античната Аполония Понтика са тези в Морската градина и местностите Харманите, Буджака (частични спасителни археологически разкопки) и Калфата (тук ежегодно се провеждат археологически разкопки от българо-френски екип).

 

Колкото и да е впечатляващ Созопол, не по малко интересни са забележителностите около него. В непосредствена близост до античния град се намират трите острова „Св. Иван“, „Св. Петър“ и „Св. Кирил“.

 

Най-големият черноморски остров – „Св. Иван“, носи името на манастира „Св. Йоан Предтеча“, издигнат през Средновековието. Манастирът многократно е разрушаван от турците, но през 2010 г. тук се случва нещо забележително. При възобновени разкопки около откритата част на олтара на най-стария храм на острова е намерено ковчеже, съдържащо зъб, парчета от кости на ръка и от лицева част. По-късно се установява, че това са мощите на Свети Йоан Кръстител, пренесени тук на рождения му ден от човек, наричащ себе си Тома. Днес светите мощи са изложени в църквата „Св. св. Кирил и Методий“, която привлича огромен брой поклонници.

 

Освен с природа Созопол може да впечатли с множеството чисти и все още незастроени плажове, намиращи се около него. Затова, ако все още не сте избрали дестинация за следващата лятна почивка, нашият екип горещо ви препоръчва античната Аполония. Само тук може да усетите как многовековната история се преплита с невероятната черноморска природа

 

В Созопол има два плажа – централен и Харманите, а недалеч са плажовете на къмпингите „Златна рибка” и „Каваците”.

Градът се дели на стара и нова част.

Старият град е предпочитан за романтични разходки заради калдаръмените си улички и старите къщи.

 

В новата част на града са концентрирани много хотели и заведения за хранене и забавления.

 

Възможностите за настаняване са разнообразни – луксозни хотели, малки семейни хотелчета, къщи за гости, бунгала. В непосредствена близост до града са и няколко къмпинга: „Градина”, „Златна рибка”, „Каваци”, „Веселие“ и „Смокиня”.

 

Ресторантите предлагат характерна черноморска българска кухня и разнообразни специалитети. Созополските специалитети са смокиновото сладко и прочутите дамги.

 

По плажовете може да се практикуват различни видове морски спортове – каране на джет, сърф, плажен волейбол, разходка с лодка, риболов.

 

Освен това в района се намират и множество природни паркове.

Най-известният от тях е резерватът „Ропотамо“, на чиято територия се намират скалното образование „Лъвската глава“, блатото „Аркутино“ и лиманът на река Ропотамо.

 

Резерват Ропотамо обхваща устието на едноименната река. Там се предлагат разходки с лодка по реката и наблюдение на интересни видове птици и растения.

 

Река Ропотамо е особено известна с нежните си водни лилии. Плаването с лодка в нея и разходката по брега са незабравимо преживяване. В долната част на реката може да се наемат туристически лодки. Природата тук е спираща дъха с изобилието на растителни видове и фауна, впечатляващи скални образувания - като т.нар. Лъвската глава, лежаща на десния бряг на реката, и малки пещери. Районът на река Ропотамо е дом на над 100 екземпляра от Червената книга за застрашени видове, поради което е обявен за природен резерват през 1940 г. Със своята площ от около 1000 хектара, това е и една от най-големите защитени местности в България. Тук се намира най-високата пясъчна дюна на Балканския полуостров.

 

На север от устието на река Ропотамо е и „Змийския остров“ заради огромния брой морски змии, плуващи във водите му. Половината от територията му е заета от диворастящите кактуси, пренесени през 1933 г. от цар Борис III. През лятото те цъфтят в красиви жълти и червени цветове.

 

Препоръчваме на любителите на приказната атмосфера да посетят и замъка Равадиново, разположен на няколко километра от Созопол. Мястото е истински рай за малчуганите, защото тук могат да тичат на воля, да се запознаят с няколко хиляди екзотични дървета, растения и цветя. Няколко дълбоководни езера със сладководни риби и водоплаващи птици - бели и черни лебеди, пеликани и патици със сигурност ще очароват по-малките посетители.

 

Сградата на самия замък е внушителна, уникалната архитектура приковава погледите на минаващите покрай него, предизвиква внимание и любопитство и макар, че все още е в строеж, много туристи се отбиват от пътя си за да го разгледат. Вътрешността на замъка очарова с буйната си красиво оформена зеленина и обособените атрактивни кътчета, с богатата украса и оригиналния интериор. В него се влиза през масивна каменна порта пред която се спуска  подвижен мост, сред великолепния двор има и параклис, стълби водят до банкетна зала, по стените на която са окачени репродукции на шедьоври от известни художници, с тежки дърворезбовани рамки, а в дъното се вижда подземна река. В живописното езеро плуват величествено лебеди, трудно е да се откъснеш от този приказен свят.

 

Созопол е магично място, съчетаващо археология и природа в едно. Морето е небесносиньо, тихо и замечтано, а китната околност, включваща река Ропотамо може да предложи и по-екстремни усещания за търсачите на адреналин.

 

Препоръчваме ви да не отлагате посещението на града, а ако почивката ви съвпадне с културните празници през юни или септември – вие сте същински късметлии.

 

През септември Созопол е изцяло град на изкуство под звуците на музика, театър и картини, заради фестивала „Аполония“. Елате и станете част от един многоцветен калейдоскоп на модерно и традиция, вплетени в едно! Слънчевите бани през деня и омайната българска музика в хладните нощи ще направят престоя ви незабравим.

 


Намери своята история

От категорията

Състоянието на Пеле се стабилизира, скоро го местят в обикновена болнична стая (Снимка)

-1426950076.jpg

Проблемът е бил открит при рутинни медицински прегледи. Бизнес мениджърът на ...

14 септ. 2021 | 14:25

Григор Димитров със сериозен срив в световната ранглиста

-1601569423.jpg

№1 в света продължава да бъде загубилият на финала на US Open Новак Джокович, ...

13 септ. 2021 | 11:52

Борислав Михайлов беше предложен за президент на БФС от "Локомотив" София

-1422025868.jpg

Като основен конкурент на Михайлов се очертава Димитър Бербатов. Неговата ...

23 септ. 2021 | 15:08

Бербатов: 20 дни преди конгреса няма правила за провеждането му

-1619529987.png

За съжаление това, което предвижда уставът на федерацията, не е достатъчно, за ...

23 септ. 2021 | 15:04