Инвеститорите се опасяват от бъдещата политика на новоизбрания президент Джо Байдън

Спад на Nasdaq 100 с над 2% заради очертаващата се "синя вълна" в Сената на САЩ

1288 | 6 ян. 2021 | 14:12

Бизнесът е притеснен, че при управлението на демократите може да има опит за разбиване на бизнеса на големите технологични гиганти на по-малки отделни съставни фирми


Фючърсите на американския технологичен индекс Nasdaq 100 се понижават с над 2% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, тъй като последните изборните резултати показват, че и двете сенаторски места в щата Джорджия вероятно ще бъдат спечелени от кандидатите на Демократическата партия, предава БНР.

Ако действително има "синя вълна" в Горната камара на парламента на САЩ и Демократическата партия получи мнозинство и в Сената, освен във вече контролираната от тях Камара на представителите, инвеститорите се опасяват, че това може улесни политиката на новоизбрания президент Джо Байдън и на неговата партия за затягане на регулацията по отношение на големите технологични гиганти.

Така наречената "синя вълна“ ще даде повече възможности на новия президент да работи по плановете си за реформи, включително нови финансови стимули, свързани с коронавирусната криза, но това може да означава и по-високи корпоративни данъци и повече регулации относно технологичните гиганти, които бяха в основната на силното възстановяване на Уолстрийт от драматичния срив на фондовите пазари през пролетта на миналата година, когато първата вълна на коронавирусната пандемия заля САЩ и целия свят.

Инвеститорите също така се опасяват, че при управлението на Джо Байдън и на Демократическата партия може да има опит за разбиване на бизнеса на големите технологични гиганти на по-малки отделни съставни фирми.

Тези опасения предизвикват спад на фючърсите на технологичния индекс Nasdaq 100 на извънборсовата търговия с малко над 2% около три часа преди старта на днешната търговия на Уолстрийт.

Солидни понижения с между 2% и 3% има и при акциите на най-големите технологични компании в САЩ, известни като FAANG.

На извънборсовата търговия акциите на Facebook поевтиняват с малко над 3%, на Apple Inc. с около 2,4%, на Alphabet (компанията-майка на Google) с 2,7%, на Amazon.com с близо 2% и на Netflix - с 2,5%. Спад с над 2% бележат и акциите на други технологичен гигант - Microsoft Corp. Единствено акциите на Tesla Inc. нараства с близо 2% преди началото на днешната американска търговия.

Фючърсите на DJIA пък се повишават с 0,2%, а на широкия индекс S&P 500 се понижават слабо с 0,3%, тъй като в този случай инвеститорите залагат на предположението, че една "синя вълна" в Сената на САЩ ще доведе до още по-решителни фискални действия за ускоряване на икономическото възстановяване от коронавирусната криза.

Междувременно акциите на големите американски банки PMorgan Chase & Co, Citigroup Inc и Bank of America Corp нарастват с близо 2% преди началото на днешната търговия с оглед на повишаване на доходността на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните книжа на САЩ се повишава към 1% за пръв от близо 10 месеца насам с оглед на продажбите на тези облигации (водещо до спад на тяхната цена и нарастване на тяхната доходност) заради надеждите за още по-големи по размер финансови антикризисни стимули при управлението на Джо Байдън.

В същото време щатският долар продължава да поевтинява спрямо останалите основни валути към най-ниски нива от март 2018 г.

 


От категорията

Forbes: Морски дуел – НАТО и Русия демонстрираха един на друг на какво са способни в Крайния Север

Изстрелване на ракети от руския крайцер "Маршал Устинов"-1614711309.jpg

Докато пактът задейства мощни въздушни и морски сили на западното крайбрежие на ...

2 март 2021 | 20:54

САЩ ще наложат санкции срещу 7 руски представители заради Навални

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен-1606241809.jpg

Междувременно държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон търси ...

2 март 2021 | 17:40

Зам.-председателят на ЕК: Да сме наясно – ваксинационният паспорт няма да е пожелателен

-1457962501.jpg

Документът ще бъде задължителен за пътуване, подчертава Маргаритис Схинас

2 март 2021 | 17:44

Според Бучковски възгледите на Любчо Георгиевски заслужават обсъждане и внимание

Владо Бучковски-1606915248.jpg

"Трябва да подготвим местната общественост за темите, които ще бъдат ...

2 март 2021 | 12:34