Посещенията в магазини в деня на масови разпродажби спаднаха с цели 52%

Спад с 52% на физическия пазарен трафик в САЩ през Черния петък, но при рекордни онлайн продажби

1136 | 30 ноем. 2020 | 10:57

Потребителите са похарчили около 9 млрд. долара през уебсайтове за продажби на дребно, показват данни на компанията Adobe Analytics, която проследява онлайн пазаруването


Онлайн продажбите през т.нар. "Черен петък" постигнаха нов рекорд тази година, тъй като американците пълнеха активно със стоки "виртуалните", а не "реалните" колички за пазаруване заради коронавирусната пандемия.

Потребителите са похарчили около 9 млрд. долара през уебсайтове за продажби на дребно в САЩ през Черния петък, показват данни на компанията Adobe Analytics, която проследява онлайн пазаруването. Това представлява увеличение с 22% спрямо предишния рекорд от 7,4 млрд. долара, постигнат при същия ден на големи ценови намаление на 2019 година, предава БНР.

Междувременно физическия трафик на пазаруващи към магазините спадна рязко, като търговците се опитаха да предотвратят струпването на тълпи, съкращавайки работните часове и супер изгодните ценови оферти за конкретни стоки, целящи насърчаване на техните покупки. Посещенията в магазини на САЩ спаднаха през Черния петък с цели 52%, според търговецът на дребно Sensormatic Solutions. Трафикът по магазините беше по-слаб в североизточната и западната част на САЩ, отколкото в средните и южните щати, каза Брайън Фийлд, старши директор на Sensormatic за глобално консултиране на дребно, цитиран от агенция MarketWatch.

Според тракера за пазаруване RetailNext е отчетено най-силно намаляване при продажбите на бижута и обувни принадлежности в магазините, като в същото време продажбите на облекло са намалели с 50%, докато продажбите на стоки за дома с 39 на сто.

Въпреки тези спадове, настоящият Черен петък вероятно ще се окаже един от най-силните дни за лично пазаруване в САЩ тази година, посочи Брайън Фийлд. Той смята, че много хора ще продължават да пазаруват за предстоящите коледни и новогодишни празници, но вероятно ще изберат дни към средата на седмицата, когато тълпите са по-малки. По-сериозните отстъпки в магазините също могат да привлекат купувачите с наближаване на Коледа.

В същото време компанията Adobe очаква, че т.нар. "Кибер понеделник" (30-и ноември), може да се окаже най-големият ден за онлайн продажби в историята на САЩ, като прогнозира потребителските харчове в размер между 10,8 и 12,7 млрд. долара.

Една от причините за този очакван ръст е, че хората вече пазаруват онлайн неща като хранителни стоки и алкохол, които преди коронавирусната пандемия те купуваха лично от магазините. Що се отнася до по-традиционните подаръци, автомобилите-играчки на компанията Hot Wheels, комплекти Lego, AirPod на Apple, телевизори Samsung и видео игри са сред най-продаваните стоки по време на големите намаления.

Водещите търговци на дребно като веригите магазини Walmart WMT и Target TGT се възползваха от скока при онлайн покупките, но се възползваха и по-малките търговци, посочва Adobe. Продажбите в големите магазини нараснаха с 403% в Деня на благодарността и Черния петък в сравнение със средно дневната стойност през октомври, но и продажбите при по-малките търговци също скочиха с 349%.

 


ОЗК

От категорията

КЕВР не видя нарушения във високите сметки на „Топлофикация София“

Снимка: БГНЕС-1610724269.jpg

Предоставените данни и документи показват, че дружеството е изпълнило ...

15 ян. 2021 | 17:23

НАП: Електронни касови бележки ще заместят хартиените

-1551104105.jpg

Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките ...

14 ян. 2021 | 14:51

Теменужка Петкова: България да има диверсификация на своя газ е мечта от години

Снимка БНТ-1610785627.png

"Булгаргаз" има договор за 25 години с азербайджанската газова ...

16 ян. 2021 | 10:24

Инж.Желев: Наш основен приоритет е опазване на околната среда и екологичното производство на енергия

-1427713691.jpg

Паралелно през 2021 г. продължаваме по план работата по проекта ни за поетапно ...

14 ян. 2021 | 14:42