Спагети с телешки кюфтенца

4644 | 20 ян. 2015 | 10:00

-1421685349.jpgМария Митева-Христоу-1421685371.jpg

Автор:


Мария Митева-ХРИСТОУ:

Съпругът ми е големият ми учител в света на кулинарното изкуство

 

Мария Митева-Христоу, една от най-популярните и харесвани кулинарни блогърки, автор на сайта My Cooking Blog, е днешният гост в „Гурме”. Родена в Пловдив и израснала в Чепеларе, Мария от малка проявява любопитство към забъркването на различни рецепти, влагайки творчество и въображение във всеки специалитет. Години по-късно бракът я отвежда в Кипър, а съпругът й Параскевас, който е професионален готвач, става големият учител на Христоу в света на гурме изкуството. Двамата заедно създават ресторант с богато интернационално меню, в което основният фокус е върху богатствата на средизем номорската кухня.

 

Ястията, които Мария решава да представи пред други ценители на храната в блога си, са заимствани идеи, които тя преобразува според вкусовете на семейството си. „Нямам претенции да се изявявам като перфектен кулинар, защото перфектността и най-доброто са твърде относителни неща“, споделя Христоу, макар и много от почитателите на кухнята й да са единодушни в майсторските й способности. Причината да създаде своя запазена територия за гурме импровизации в интернет е да запази любимите си рецепти, така както грижливо съхранява тетрадките с рецепти от майка си и дядо си, а с тях и вкусовете от детството.

 

 

Спагети с телешки кюфтенца

 

Необходими продукти

 

500 г спагети

телешки бульон

2 с.л. зехтин

За кюфтетата

315 г обелени картофи

625 г мляно телешко месо

130 г кромид лук, нарязан на ситно

1 яйце

половин връзка магданоз

половин. ч.л. сол

1. ч.л. черен пипер

брашно за овалване

олио за пържене

За соса

20 г зехтин

500 г сгъстен доматен сос

2 с.л. доматено пюре

1-2 скилидки чесън (по желание, които да се задушат в мазнината)

половин ч.л. сол

половин ч.л. черен пипер

2-3 с.л. нарязан магданоз

стрък босилек

За сервиране

листенца босилек

люспи пармезан

 

Начин на приготвяне

 

1. В голяма купа се смесват всички продукти за кюфтенцата, освен картофите. Те се нарязват на едро, заливат се със студена вода и се варят на умерен огън 10-15 минути от момента на завиране. Отцеждат се, намачкват се с вилица или едра преса.

2. Добавят се в купата с останалите продукти за кюфтетата. Всичко се омесва с ръце, докато се получи хомогенна смес.

3. С навлажнени ръце се оформят кюфтенца, всяко около 40 г. Овалват се в брашно, нареждат сe в тава, след което се пържат на умерен огън. Щом станат готови, се поставят в съд, застлан с домакинска хартия, която да поеме излишната мазнина.

4. Спагетите се сваряват в телешки бульон с 1-2 с.л. зехтин.

5. За соса мазнината се загрява в дълбок тиган. Скилидките чесън (по желание) се задушават в нея. Добавят се останалите продукти. Разбърква се и щом сместа заври, се добавят кюфтенцата. Оставят се да къкрят на умерен огън около 10 минути.

6. В чинията за сервиране се насипват спагетите, може да се добави и малко от бульона, в който са се варили. Върху тях се разпределят кюфтенцата.

Поръсват се с листенца босилек и люспи пармезан.


Още по темата

Домашна турска пица „Лахмаджун“

-1421597264.jpg

Александра ДЯНКОВА: Моята слабост са турските специалитети

18 ян. 2015 | 20:07

Печени свински пържоли

-1419949866.jpg

30 дек. 2014 | 10:06

Пълнени пуешки бутчета със сушени кайсии

-1419939548.jpg

24 дек. 2014 | 11:03

Свинско филе в панчета с пюре

-1418751784.jpg

16 дек. 2014 | 18:00

Кускус с агнешко и зеленчуци

-1418744436.jpg

10 дек. 2014 | 12:00

Кюфтенца от риба с доматен сос

Кюфтенца от риба с доматен сос-1418730756.jpg

3 дек. 2014 | 11:00

Севиче

Севиче-1419862521.jpg

17 дек. 2014 | 13:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.