Спас Колев: И като се започна една злоба...

Протоколът и дипломатическия етикет са нещо много сложно , за да го оставим на домашните шивачки

Спас Колев: И като се започна една злоба...

73726 | 27 авг. 2017 | 16:12

Куцо и сакато , кьораво и слънчасало се изреди да дава оценки за поведението , протокола и етикета на Радева - от " сандалетките " до шева над талията. И както винаги най-кресливите са онези , дошли от покрайнините на калта НиЛотки и съпътстващи


Спас Колев

Фейсбук

 

И като се започна една злоба съпътствана с абсолютно непознаване или придружена с консервативно неприемане , та човек да си помисли , че Делон снима римейк с работно име " За кожата на една Президент-ша "....
Куцо и сакато , кьораво и слънчасало се изреди да дава оценки за поведението , протокола и етикета на Радева - от " сандалетките " до шева над талията. И както винаги най-кресливите са онези , дошли от покрайнините на калта НиЛотки и съпътстващи Елудрилки , чиито баби сякаш оня ден са присъствали на изложението на Диор от 1947-ма , а Баленсиага , Куреж , и Балмен с фини жестове , коприна и кашмир са опипвали снагите им , че да прилепнат творенията...Същите Тези , чиито дядовци са наблягали повече на шльоковицата , отколкото на възпитанието.
Нямах намерението да вземам отношение , нито да бъда съдия , прокурор или адвокат , но се налага.
Защото ми идва в повече.
И ще си позволя малко съботно словоблудство относно етикета, протокола и тяхната проекция.


Качените снимки са от посещението на Брижит Макрон като придружаваща в Австрия , Румъния преди да стъпи във Варна и от първото й в Рабат , Мароко.


Ето какъв материал за упражнения по темата давам на родните НиЛотки , Елудрилки , пишман-етикетки и мадам-журналистиката !!!
Радева , Радева кучета я яли , ама какво да кажат за Евелина Щейнберг-Керн, Кармен Йоханис , Принцесата-съпруга Лила Салма ?
И тия ли не са наясно с етикета , с протокола, с облеклото и аксесоарите ?
То при Макрон и Радева - дотолкова и попадия мърда - ама Австрийката и Румънката направо по сандали :
УжасТ!
....
Протоколът и дипломатическия етикет са нещо много сложно , за да го оставим в обсъждане на домашните шивачки тропосващи басмата спазвайки указанията от " Бурда ".
Тези норми са " подвижни " , съобразени с място , време , час, структура и т.н.
....
Когато Брижит Макрон " булверсира " Франция при първата си официална проява с онази възкъса рокличка Елисейският дворец излезе с официално съобщение , че " ...няма строго определени норми по отношение на Президентшата...Notons au passage qu'aucun proto­cole offi­ciel ne déter­mine la taille de la tenue qui doit être portée par l'épouse du président, chacune des premières dames choi­sis­sant sa tenue selon ses envies...". В комюникето има и други откровения , но все пак някой трябва да го прочете - стига да няма онази смелост , че да обвини французите от двореца в неетикетно-протоколна провинциалност. 
Впрочем , за облеклото на Брижит в България френската булевардната преса - и там има подобни духовни помпинарки - писа , че било " малко повече екстравагантно за съпруга на президента ".
Но да се върнем в по-сериозното обсъждане , а то предполага набор от познания не само протоколни , но и тенденциозно-модни.
Макрон предпочита съветите на Никола Шекиер , който в традицията на " Къща за кожи и куфари " според първоначалното определение на Луи Вюитон от 1854г., е по-консервативен. С изключение на две-три " забежки " с Куреж / бялата й права рокля / и Балмен / тъмносиният рок-блейзър / тя неотклонно се облича от " ЛВ " от " глава до пети ". Консервативността при Вюитон обаче се проявява и при обувките , които като цяло са " затворени " ескарпини. А затворените ескарпини предполагат Чорап. Може и чорапогащник , но протоколът класира чорапа едно ниво над , което предполага пък жартиери , но това е друга тема.
Модерният консерватизъм е виден обаче и в онази червена рокличка с цип при вида на която нашите домакини от Люлин са получили навярно когнитивен дисонанс , или най-малкото: остро раздвоение между " Квеле " и " Некерман ".
А за " жилетчетата " в черно / Стендал...! / и синьо / Лубутен ...! / готвещите мусака направо им се отяжда !
При Радева , драги ми мои , нещата стоят по-друг начин : Тя носи модел от " Долче и Габана " , които са известни със своята " лековатост " или , за да ме разберете правилно - " модна лежерност ". Такава " лежерност " е абсолютно допустима от гледна точка на мястото на присъствие - " Евксиноград " , времето на присъствие - горещо лято , час на присъствие - по пладне. Онзи , който не е влизал в двореца , естествено няма понятие за неговото разположение , но незнанието не е аргумент. Ето защо от кота " фонтана " през зеленината и уникалните насаждения , та до морския бриз роклята на Радева е в унисон с обстановката. 
И тук идваме до обувките : Отворените ескарпини в цвят среден между " кафе о ле " и " екрю " пасват идеално на светлосиньото / елудрилките го наричат " азур " , ама ...нека / , като Го подчертават с един особен финес. А , както е известно , в този случай чорап е Недопустим !!!
Та , молим Ви , когато си позволявате оценки , скъпи ми " дами " бъдете по-едропанелни и широкомащабни, не изпадайте в клерикално , пардон - протоколно сектанство.
....
Имахме навремето Единен Държавен протокол. Джибров му беше началник. Джибров татко го учеше да си връзва правилно вратовръзките , че му стояха до над пъпа , ама беше началник.
Станко Тодоров обаче не харесваше Джибров и като Министър-председател създаде отделен Протокол при Министерски Съвет. Началник му беше дълго време Данчо Кожухаров , сетне посланик в Малта.Защо се връщам толкова назад ли ? - ами , защото и тогава имаше протоколни различия и тълкувания , но не излизащи от задължителната рамка на етикета. От протоколна гледна точка по-голямо и особено впечатление прави дали можеш да държиш и боравиш с лъжицата на масата , дали знаеш кой прибор за какво служи и следва , отколкото " невъзпитаността " и неетикетността на нашите пет горепосочени героини.
От протоколна гледна точка реверът , вратовръзката и жестовете на Президентите и Министър-председателите са от значително по-високо значение...Впрочем и в интерес на истината костюмът на Бойко Борисов е по-майсторски , класно скроен и ушит - няма гънки , няма разстояние между ревера на сакото и яката на ризата , съразмерен е - отколкото костюмите на Радев и Макрон / Jonas Cie , 450 euro /....

....
Ако се задълбоча бих посочил неприемливи и недопустими грешки в протоколно и етикетно отношение от приемащата страна по време на тази визита . Не съм склонен да утежнявам темата , пък и тези грешки не се отнасят до Радева , нито Макрон.
Да не стреляме по пианиста - той толкова може.

P.S. Наясно съм , че с остър тон засегнах доста хора.
Наред с това извинявам се на мои приятелки - дългогодишни дипломати , но не приемам техните упреци спрямо Радева за правилни. Не са. Отдавам го на малко по-големите им години и инерцията на консервативния етикет от онова , тяхното време. Което не задължава дамите днес да носят ръкавици и гепиери при 40 градуса , Не ли ?

 

P.S. 2. Пояснения :
- Ескарпен , фр. Escarpin , от италиански Scarpio - фина дамска обувка с висок или среден ток , много тънка подметка , която показва горната част на ходилото , може да бъде закрита или отворена

- Елудрилка - нарицателно за специалистка по френска любов от аристокрацията, идва от френската почистваща вода за зъби " Елудрил "

- Помпинарка - от италианското " Pompinara " буржуазка , специалистка по фелацио


От категорията

Валерия Велева: В държавата на баба Дора дори и чумата не е истинска!

-1448546816.jpg

Днес това може да коства оставката на един чиновник или един министър. Утре ще ...

17 юли 2018 | 18:49

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност-1531745503.jpg

Ние няма да жертваме нашия вечен храм – семейството от мъж и жена – заради ...

16 юли 2018 | 15:50

Турският учен Мехмет Алтан: Когато политиката определя всичко, тогава обществото се разпада

Сн. инстаграм-1532097109.jpg

Един от проблемите на Турция е, че тя не е в състояние да утвърди една външна ...

20 юли 2018 | 17:22

Проф. Косуми, бивш премиер на Косово: Българското председателство е късмет за държавите в региона

Проф. д-р Косуми: Процесът на интеграция в ЕС остава основният политически и стратегически въпрос за в Югоизточна Европа.-1532095127.png

Страните от региона не показват готовност и воля, за да разрешат политическите, ...

20 юли 2018 | 17:03

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иванов


28 авг. 2017 | 10:03Просташко четиво, което показва и нивото на автора.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


фильо


28 авг. 2017 | 09:49абе бай спас, не го знам кой е и какъв е, но е прав то бива злоба и снобизъм , бива, ама чак пък толкова... кой ли боклук не се изпразни и не си използва плиткоумието сега чакам да се произнесе и ПАРКЕТНИЯТ ЛЪВ!!! лордът. боклучави хорица, ей, на тях сигурно всичко им е наред, та са се хванали с дрехите на президентшите. давайте, плюйте, може пък някой да ви забележи и да си каже брей, учени хора, от сой, аристократи бе! само че нещо се носи миризма на царвули и загорял лук...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


IRINI


28 авг. 2017 | 03:19Бай Спасе, ако баща ти е учил министрите да си връзват връзките и да ги вратоСват с дипломатките доЗло е направил днес техните внуци управляват милата ни татковина.... Затова родителите ни са стегнати в кръста и са ги хванали за гушата с 83 Евро пенсиЯяя! ... Ако веселите и будни момичета от Фейса се опитаха да покажат познания и чувство за усет и мяра то не е от завист от болка е бачо Спасе да ти се свети името! от това, че не искат да виждат повече грозотия, непосредственост и безотговорност! Ма! да станеш скоро съветник по тънката и изискана българска пошлост и да ни спасИШ от нея? Не само да оставиш облечени ПримаДоните както им се иска но да им посочиш и съответните адреси или там където могат да се върнат и да си купят сандали по мяра... копчета по мяра тези на Долче и Габана са много големи! Тук е място да говорим и за фини чорапи от копринена мрежа със специални силиконови плънки, които ги задържат великолеп


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


27 авг. 2017 | 23:08Прочетох го. До край. Сбърканяци! Това са хора, дето получават заплатата си, добра или лоша, от нас! И трябва да работят на ползу роду, а не да ни занимавате с тоалетите на бабата на единия и бившата любовница на другия, доредила се до статута на "първа дама"! Гаси отврата! Бльок. Повърнах.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pp


28 авг. 2017 | 09:28Май само това можеш,да повръщаш!


мм


27 авг. 2017 | 19:30Браво на автора! Наистина, то не бяха критики, оплювки и злоба, явно от хора, крайно комплексирани и тъпи!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


27 авг. 2017 | 19:20Към горепосочените... ъъ... дами, ще добавя и един... професор, "спец" по етикета! Онзи ден го улучих по една ТВ, да критикува Деси Радева за "недопустимо" отворените й обувки! Ама било "о, ужас!!!" и пр. и т.н.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Elena Ivanova


27 авг. 2017 | 18:45Време беше, но те едва ли ще млъкнат или научат нещо...Злобарите са всеядни и тъпи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


27 авг. 2017 | 16:57Браво Спасе ! Перна ги в десятката!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.