Гражданска съпротива се организира чрез социалните мрежи в Германия

Спасителят от Кьолн „Иван Бонд”: Нападателите на жени имаха само документ за пребиваване

42702 | 9 ян. 2016 | 16:30

Световният шампион по кикбокс Иван Юрчевич стана суперзвезда във Фейсбук, видеоразказът му за събитията на 31 декември в Кьолн събра над 4 милиона зрители в нета


След вълната от сексуални посегателства в новогодишната нощ в Кьолн хърватинът Иван Юрчевич, световен шампион по кикбокс, се превърна в истинска суперзвезда във Фейсбук и световните медии. На 31 декември вечерта двуметровият атлет бил на работа като портиер в хотел, близо до площада пред Кьолнската катедрала. В Германия Юрчевич работи и като актьор. Триминутното видео във Фейсбук, в което той разказва какво е станало преди полунощ, вече е видяно от над 4 милиона души и е споделено от 120 000 в рамките на 48 часа. Хърватинът е интервюиран от CNN, BBC и френски телевизии, които го наричат „хърватския Джеймс Бонд” или само „Иван Бонд”.
Световните медии вече разпространиха впечатлавящи факти от видеоразказа на 44-годишния актьор и спортист. Уплашени и треперещи жени го помолили за помощ, преследвани от група млади мъже. Дори гигантът обаче, който тежи цели 130 килограма, не успял да ги стресне с появата си. Наложило се Юрчевич да скочи върху гърдите на един от тях и да шамароса друг. Едва тогава групата се отдръпнала с викове: „Ще те убием”. Юрчевич разказва също, че развилнелите се младежи плюели както по гости на хотела, така и по полицаите, които не разполагали с автомобили.

След като видеоклипът на хърватина събра милиони почитатели, той допълни разказа си със статус във Фейсбук. В него пише, че в нощта на 31 декември е бил на 1,5 метра от полицаи, които проверявали документи на задържани лица: „Факт е, че те нямаха нито международен паспорт, нито лични карти, а само листче, на което пишеше: документ за пребиваване.” И още: „Полицаите бяха мегакоректни, но какво можеха да направят след като не разполагаха с транспорт??? Запомнете: полицаите, които виждаме на улицата, не са наши врагове, тъй като те действат според законите и трябва да се придържат към правилата. Сега идва най-хубавото: полицията потвърди моя разказ.”

В статуса си Юрчевич отхвърля обвиненията, че има нещо общо с крайнодесни организации: „Аз бях просто прекалено ядосан от отношението на няколко идиоти към жените.”
Юрчевич споделя, че се чувства горд от новото си име „Иван Бонд”. Той е получил над 10 000 предложения за приятелство. Под статуса му обаче не липсват и заплахи за саморазправа.

Още един сюжет от социалните мрежи привлича вниманието в Германия. Гражданска съпротива с цел „да защитим нашите жени” се самоорганизира чрез Фейсбук в германския град Дюселдорф, близо до Кьолн. Създаването на групата е предизвикано от събитията в новогодишната нощ, след които бяха подадени стотици оплаквания в полицията за сексуални посегателства.
Само за един ден групата „Дюселдорф, бъди нащрек” е събрала над 1000 членове, съобщават немски медии. Доброволните отряди ще патрулират в града през нощта и по време на масови прояви. В местната полиция също има подадени оплаквания за сексуален тормоз по време на новогодишните празненства. За гражданска съпротива призовават и крайнодесни в Германия.
Полицията в Дюселдорф не поощрява създаването на гражданските патрули. Реакцията, изразена от нейния говорител, гласи: „За обществената сигурност в Германия отговаря полицията”.Намери своята история

От категорията

Сръбско-руски военни учения „Славянски щит“ ще се проведат в средата на октомври

-1632752072.jpg

Припомня се, че по-рано Русия предаде на Сърбия 30 танка Т-72МС и 30 ...

27 септ. 2021 | 17:13

Украйна може да спре транзита на газ за Унгария заради договора ѝ с „Газпром“

-1595835006.jpg

По-рано през деня руският енергиен гигант и Будапеща подписаха 15-годишен ...

27 септ. 2021 | 18:36

ЕК одобри румънския План за възстановяване и устойчивост

-1632767652.jpg

Изпълнителният орган на ЕС се е съобразявал с 11 критерия за оценка. От общата ...

27 септ. 2021 | 21:33

Урсула фон дер Лайен пристига в Скопие, за да обсъди българо-македонския спор

-1631691994.jpg

Не се уточняват посоката на преговорите и дали ще има послания само към Скопие ...

27 септ. 2021 | 21:28