Александър Вертински

В кабарето "Бродячая собака" в Санкт Петербург

Спектакъл за историята и приключенията на барда Александър Вертински

2283 | 7 дек. 2016 | 22:02

Руските му шансони са по стихове на Марина Цветаева, Анна Ахматова, Сергей Есенин, Александър Блок

Александър Вертински-1481125620.jpg"Бродячая собака"-1481125289.jpg"Бродячая собака"-1481125272.jpgИнсталация на улично куче в кабарето "Бродячая собака"-1481125136.jpg

Милена Хлебарова, специално за Епицентър.бг от Санкт Петербург

 

Руски приятел ме сюрпризира по телефона с приятната вест, че е успял да ми купи ексклузивен билет за постановката „Жълтото танго„. Това е музикален моноспектакъл на актьора Сергей Федотов за живота на световноизвестния бард Александър Вертински.

 

Представлението е в емблематичното кабаре и арт кафе „Бродячая собака,“ на улица „Италианская“ 4, в сърцето на Санкт Петербург. Какво изкушение, не му мисля много и ето, вече летя за града на река Нева.

 

Зимата тук е студена, ветровита, дори грозна. Реката е замръзнала, няма го живия живот, глъчта и цветовете на лятото.

 

Сега е времето на културните събития, на заразния оптимизъм, който струи от сцените на театрите, музикалните подиуми, от изложбите и ревютата, въпреки много минусовите температури навън.

 

В уютното и малко кабаре „Бродячая собака“, могат да се съберат само 40 зрители и тук още бродят неспокойните духове на Анна Ахматова, Хлебников, Маяковски и много други колоси на руската култура от 20 век.

 

Началото на история на културната институция „Бродячая собака“ за Санкт Петерсбург започва в новогодишната нощ на 1912 година, когато за първи път местните бохеми правят небивал музикален купон.

 

Легендата гласи, че особеното име на кабарето "Бродячая собака" (в превод „Скитащото куче“) възниква случайно, когато писателян, граф Алексей Толстой и режисьора Николай Евреинов сравняват живота си, с този на бродещите из улиците на Санкт Петербург улични кучета и търсят сцена за изява на талантите си и веселия си и неспокоен нощен нрав.

 

Изпълнителят на руски шансони, княз Александър Вертински има много интересен живот на актьор и певец. Родоначалник е на руската авторска песен.

 

Роден е в Киев през 1889 година, той твори в Москва и Санкт Петерсбург до Октомврийската революция в Русия. След това, в продължение на много години обикаля световните кабаретни сцени от Париж до Шанхай и завладяващите му песни са отражение на истинския руски живот. Сприятелява се с Чарли Чаплин, а често с Феодор Шаляпин делят славата на скитническата си музикална съдба.

 

Гонен от силна носталгия и въпреки страха от репресии, през 1943 година, след няколко опита, успява да получи позволение от властите и се завръща в СССР.  До края на живота си през 1957 година пее за своята любима руска публика. Голяма част от репертоара му е подменена и на всеки негов концерт задължително е присъствал специален цензор, за да следи за моралното съдържание на песните му.

 

Руските му шансони са по стихове на Марина Цветаева, Анна Ахматова, Сергей Есенин, Александър Блок и негови собствени. Най-популярните сред тях са „Лилавият негър“, „Танго Магнолия“, „Малкото креолче“, „Пиратът Джими“ и др.

 

От брака си с грузинската художничка Лидия Циргвава има две дъщери актриси - Мариана и Анастасия, като Анастасия Вертинска е известна с ролите си във филмите „Война и мир" и „Алените платна“.

 

Легендарните бардове Булат Окуджава и Владимир Висоцки са продължители на музикалния му индивидуализъм на сцената.

 

Авторският спектакъл „Жълтото танго“ за живота и музиката на неповторимия Александър Вертински е дело на актьора Сергей Федотов, в съавторство с пианистката Ирина Скосирева. Сергей Федотов умело се вгражда в образа на кумира си и пренася за зрителите звуците и багрите на преминалото време, чрез персоналната си творческа интерпретация.

 

Песните на Вертински живеят своя собствен живот и дълго след смъртта му напомнят за необикновения свят на артиста, който не може да живее без магията на сцената, аплодисментите и публиката си. 

 

Санкт Петербург е признат за водеща световна културна дестинация на 2016 година и го заслужава напълно. 

 Лилавият негър

Руските му шансони са по стихове на Марина Цветаева, Анна Ахматова, Сергей Есенин, Александър Блок

От категорията

Иван Гранитски за Боян Биолчев: Той усеща отражението на Естеството в духовния пейзаж на човека

Иван Гранитски и Боян Биолчев-1529652645.jpg

Биолчев е магнетично привличан от превъплъщенията и взаимните влияния, както и ...

22 юни 2018 | 10:30

Иван Гранитски за Панко Анчев: Той носи неизтощима страст на критическия разум

Панко Анчев и Иван Гранитски-1529485571.jpg

Поредицата на Анчев „Българският ум” има първопроходчески характер за ...

20 юни 2018 | 11:54

Христо Стоичков рекламира Народния театър

Христо Стоичков рекламира Народния  театър-1529168655.jpg

В полувремето на мача Португалия –Испания, футболната легенда записа видео, с ...

16 юни 2018 | 22:27

Иън Макюън идва в България за откриването на CineLibri 2018

Сн. БГНЕС-1529583502.jpg

Четвъртото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал ...

21 юни 2018 | 15:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.