Наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление

Специализираната прокуратура проверява Кирил Петков за канадското му гражданство

6964 | 13 окт. 2021 | 10:46

Проверката е образувана на 24 август въз основа на подаден сигнал по електронна поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката


Във връзка с многобройни журналистически запитвания от Специализирана прокуратура уведомяват, че още на 24.08.2021 г., въз основа на подаден сигнал по електронна поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник „Труд“ от 22.08.2021 г., е образувана прокурорска преписка.

 

В публикацията на "Труд" се описва как на 11 май 2021 г., "без да има това законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ с, които иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР.

Указът на президента Радев не е влязъл в сила и Петков няма качества на министър за да депозира документите". Изданието твърди, че: "В нарушение на нормите таксата на БНБ е платена от личната му сметка. В депозираните документи се декларират отново неистини съгласно чл. 313 от НК, като се цитират несъществуващи и невзети решения от действащия надзорен съвет към момента. Така се оказва, че е налице предположение за документно престъпление по чл. 308 от НК.

По неофициална информация се твърди, че от БНБ съветват устно Кирил Петков да изтегли документите, за да бъде затворена преписката, защото в противен случай документното престъпление трябва да бъде предадено на прокуратурата".

В становище на БНБ оттогава се казва, че Кирил Петков не може да плати таксата от личната си сметка, а трябва да мине през сметка на ББР. Там обаче ситуацията е такава, че Управителният съвет на ББР е все още старият, защото Надзорният съвет не може да го смени, тъй като не може да бъде утвърден нов Управителен съвет, без да са пратени предложения за нови членове и да е платена таксата на БНБ. Изпращането на предложения за нови членове и плащането на таксата обаче се прави от Управителния съвет на ББР - т.е. тези, които Петков искаше да освободи!

По-нататък в статията на в. "Труд" се представят като противозаконни и противоконституционни всички действия на Кирил Петков като министър, свързани с ББР. В случая с публикацията в "Труд" и последвалата проверка на Специализираната прокуратура може да се предположи, че основна цел е изборът на нови ръководни органи на ББР да се оспорва пред съда.

 

Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения.

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура.

На 15.09.2021 г. наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

Казусът с канадското гражданство на Кирил Петков се зароди в началото на август, след твърдения, че той е бил с двойно гражданство е момента на назначаването си за министър.

 

В последствие депутатите от ГЕРБ-СДС внесоха искане в Конституционния съд, който да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев. Тогава те настояха за незабавното отстраняване на Кирил Петков ако бъде доказано двойното гражданство,  защото всяко решение на правителството можело да бъде оспорено заради това.

 

Още на същия ден от Конституционния съд обявиха, че е образувано дело по искането. А Кирил Петков обяви, че е направил всички необходими стъпки, за да прекрати гражданството си, преди да бъде назначен за министър. 

 

От изнесените вчера данни става ясно, че Кирил Петков е знаел още на 21 април, че ще става министър в бъдещо служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Тогава той подава заявление за отказ от канадско гражданство, каквото към момента е имал, с мотива, че с "голяма вероятност да бъде назначен за министър".

На 10 май Петков собственоръчно подписва Декларация, че е "Български гражданин" "и нямам друго гражданство", както и че "отговарям на условията за избиране на народни представители, предвидени в чл. 65 от Конституцията на Република България".

Декларацията е с невярно съдържание, тъй като към този момент Петков няма официален документ, че вече не е канадски гражданин. В този смисъл той не отговаря на условията за назначаване като служебен министър и е затаил истинските факти.

Това е нарушение на чл. 313 на НК, който постановява: "Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба от сто до триста лева".

От становището на министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов, изпратено до КС, става ясно, че Кирил Петков е бил канадски гражданин даже и към 14.09.2021 година, когато вече са му прекратени правомощията като министър.

А това означава, че през цялото време на своето пребиваване във властта като служебен министър на икономиката Кирил Петков е бил такъв в нарушение на Конституцията. И това е било известно на министъра на правосъдието. А пък актовете му могат да бъда оспорени от заинтересовани лица и институции и да паднат в съда.


От категорията

Радев пред енергетици: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения

Радев: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения-1634414368.jpg

По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на ...

16 окт. 2021 | 19:16

Богомил Манчев: Очаква ни трудна зима от финансова гледна точка

-1528279032.jpg

Ако газът се е увеличил за няколко пъти 150-180%, сметките за парно няма да са ...

16 окт. 2021 | 22:43

Искра Михайлова от Монтана: Къде е обликът на президентството и къде е мисията на президентството?

Искра Михайлова от Монтана: Вицепрезидентът се бори за каузи-1634416685.jpg

ДПС е партията, която има огромни заслуги за изграждането на държавността в ...

16 окт. 2021 | 23:37

Карадайъ в Монтана: ДПС е гарант, че Конституцията и законите ще се спазват

-1634405466.jpg

Изправям се пред вас в трудно време, изпълнено с изпитания и предизвикателства, ...

16 окт. 2021 | 20:25