Мотивите на съдия Иво Хинов са над 260 страници

Спецсъдът публикуваха мотивите за присъдата на Десислава Иванчева

1448 | 14 май 2019 | 15:09

Бившата кметица на Младост утвърдила модел, при който съсредоточила в свое лице едновременно законодателни и изпълнителни правомощия


 

Специализираният наказателен съд публикува мотивите си за присъдата от 20 години на бившата кметица на Младост Десислава Иванчева. Според спецсъда Иванчева утвърдила модел, при който съсредоточила в свое лице едновременно законодателни и изпълнителни правомощия, съобщи Канал 3.

 

Това са само малка част от мотивите на съдия Иво Хинов, който на над 260 страници обосновава 20-годишната присъда на Иванчева. Тя беше осъдена заради това, че поискала подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, на 20 години затвор, 10 хиляди лева глоба и лишаване от право да заема държавна длъжност. Заместничката й Биляна Петрова беше призната за виновна, че е улеснила Иванчева да взема подкупа и получи 15 години затвор и 15 000 лева глоба. Третият подсъдим по делото Петко Дюлгеров получи 12 години затвор и 12 000 лева глоба за това, че уговорил срещата и участвал в уговарянето на подкупа. Той беше лишен и от право 12 години да заема ръководна длъжност.

 

Според Хинов Иванчева установява нов и различен, алтернативен модел на упражняване на държавната власт - еднолично и самостоятелно взимане на решение по тези въпроси, при игнориране на общата законова рамка. Действията на Иванчева са в несъмнено противоречие с правовия ред в страната, те създават прецедент - еднолично определя допълнителни фискални вземания, под формата на принудителни финансови претенции (наименовани дарения), които изисква от определена категория лица (най-вече строителни предприемачи); заплащането им е превърнато в условие за изпълнение на съответните задължения по административното обслужване на районната администрация.

 

От друга страна обаче, презумпцията за невинност на Иванчева е била нарушена в деня на ареста, за който съдът цитира трайна практика на ЕСПЧ. Така пред медиите бившата кметица вече е била представена като виновна.

 


От категорията

Пожар горя в "Кошарите" в София

Снимки: БГНЕС-1571501645.jpg

По първоначална информация огънят е тръгнал от пещ в заведението

19 окт. 2019 | 19:13

Извънредно! Полиция блокира дома на кмета на Несебър и кандидат за нов мандат Николай Димиров

Снимки: Флагман.бг-1571483190.jpg

Масовите претърсвания, обиски и започнали арести са за респект на търговците на ...

19 окт. 2019 | 14:05

Дрегерът отчел 0.81 промила

Служители на РУ- Сливница предотвратиха превоз на ученици от пиян водач

-1571650263.jpg

Автобусът бил предназначен за екскурзия на ученици от 8 и 9 клас на местно ...

21 окт. 2019 | 12:24

Варненската прокуратура протестира оправдателната присъда на Марешки

-1556716212.jpg

В петък той беше оправдан от Варненския окръжен съд по обвинението в изнудване

21 окт. 2019 | 11:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


14 май 2019 | 17:15Не съществуват такива основателни и правови мотиви за пред обществото, които да оправдават подобна тежка присъда за НЕДОКАЗАНО престъпление. Процесът бе политическа саморазправа с предизвестен край, който ще завърши с осъдителна присъда на ЕСПЧ срещу държавата, за която ще плащаме всички ние.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.