Министерските мерцедеси във вътрешния двор на Президентството Снимки: ПИК

Стойчо Кацаров напусна пленарна зала, Ива Митева напразно го издирва

Спор в парламента за парите на лекарите на първа линия, Радев спешно привика министрите

12369 | 9 септ. 2021 | 19:40

Според очевидци във вътрешния двор на Президентството са събрани всички министерски мерцедеси, а шофьорите от НСО стоят и чакат

Министерските мерцедеси във вътрешния двор на Президентството Снимки: ПИК-1631205703.jpg-1631205826.jpg

Министърът на здравеопазването напусна пленарната зала насред дебатите по бюджета на НЗОК. Това принуди председателката на парламента Ива Митева на няколко пъти да призове от трибуната Стойчо Кацаров да бъде потърсен и върнат в залата, защото има въпроси, на които трябва да отговори.

Оказа се, обаче, че служебните министри са привикани на спешна сбирка от президента Румен Радев, съобщава ПИК.

Според очевидци, цитирани от агенцията, тайно във вътрешния двор на президентството са събрани всички министерски мерцедеси, а шофьорите от НСО стоят и чакат. Това може да означава само, че там в момента са министрите на Румен Радев, които той е привикал по някаква причина. Дали това е във връзка с предстоящото им освобождаване и насрочване на нови парламентарни избори, заради което трябва да реди нов служебен кабинет, все още не е ясно.

 

Министерските автомобили пристигнаха малко след 18:00 часа. Те бяха паркирани в двора на президентството.

Постигнатият ръст от 9,6 на сто на БВП през второто тримесечие на 2021 г., спрямо същия период на миналата година, предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза. Затова е необходима своевременна актуализация на държавния бюджет от парламента. Около тази позиция са се обединили президентът Румен Радев и министри от служебното правителство, които проведоха работна среща днес на „Дондуков“ 2.

Трябва да се осигурят благоприятни условия допълнителните приходи в държавната хазна, събрани от служебния кабинет, както и благодарение на икономическия ръст, да достигнат до пенсионерите, лекарите, бизнеса и нуждаещите се в кризата.

По време на разговора е биила обсъдена и актуалната обстановка в страната, предизвикана от епидемията от коронавирус.

От срещата по-късно излезе служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който отбеляза, че са разговаряли за мерките за справяне с COVID кризата.

Той излязъл и бързал да се върне в парламента, където се разглежда актуализацията на бюджета на НЗОК.

 

Факт е, че преди това здравният министър Стойчо Кацаров, който беше в пленарна зала, докато текат дебатите на бюджета на НЗОК и беше изслушван регулярно от депутатите, напусна на бегом парламента. Председателката Ива Митева няколко пъти го вика в залата, за да отговаря на въпроси, но явно той не е в сградата. Не вдигал и телефона си, въпреки настоятелните позвънявания на Митева.

 

Малко преди това спор в залата се завихри с участието на ГЕРБ и Кацаров по повод едно от предложенията на бившите управляващи да бъдат отпуснати 26 млн. лв. за лекарите на първа линия от доболничната и специализираната помощ.

"Неоценени са колегите в ДКЦ-та и болничните практики в доболничната помощ, става въпрос за 4000 лични лекари в България и 4500 лекари и сестри в ДКЦ. Считам, че е несправедливо тези хора да не бъдат стимулирани, 26 милиона лева не са никак много", каза бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов от трибуната.

Ангелов поясни, че идеята е и те да получават по 600 лв., както медиците в болниците, а сестрите да вземат по 360 лв., защото в момента тези техни колеги са ощетени. За справедливост за всички лекари на първа линия, независимо къде работят, се обявиха и от ДПС, а министърът заяви, че всичко е наред.

"Има корекции и спокойствие, ситуацията е спокойна, проблемите са решени. Колегите очакват вашите решения, за да посрещнат и да се борят с COVID-вълната", отвърна Кацаров.

Ангелов обаче намекна, че министърът се вълнува много повече от едни други медицински центрове и обобщи:

"Продуктовото позициониране стана много модерно напоследък в Министерството на здравеопазването".

"Винаги, когато говорите за COVID, си задавам въпроса кое ви кара да сте толкова усмихнат и весел", изрази учудване Костадин Ангелов и заключи, че министърът не е разбрал за какво говори. "Тук става въпрос за допълнителни възнаграждения в първичната и специализираната извънболнична помощ, където лекарите, сестрите и санитарите да получават по 600, 360 и 120 лв., обясни Ангелов. В първичната помощ само сестрите получават по 360 лв., а в специализираната медицинска помощ лекарите и сестрите не взимат допълнителни пари, допълни още той.

Д-р Джевдет Чакъров от ДПС също не се съгласи с министъра, че медиците са се успокоили.

"Считам, че беше редно и коректно с оглед на COVID-мерките да бъдат коректно овъзмездени тези хора и трудът им да бъде по достойнство оценен и да бъдат те мотивирани", каза Чакъров.

В реплика към бившия здравен министър Костадин Ангелов пък скочи докторката от ДБ Таня Андреева, която попита ГЕРБ: "Защо за 12 г. не видяхте, че няма педиатри и патоанатоми. Днес се занимаваме с подаяния", възмути се тя на призива на Костадин Ангелов и нейната група да подкрепи парите за лекарите на първа линия.

Лекарката заяви, че българските медици получават 16 пъти по-ниски заплати от колегите им на Запад, затова заслужават достойно заплащане, но не подобни подаяния.

"Започнаха да бродират брюкселска дантела с мерки за COVID", заключи проф. Георги Михайлов от БСП, който пък се застъпи за повече пари за социално значимите заболявания като онкологичните, например, от които смъртността е по-висока от тази при коронавируса.

Междувременно Ива Митева даде почивка по искане на ДПС, а Стойчо Кацаров така и не се бе появил в пленарната зала.

 

Очаквайте подробности

 


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Преговорите за кабинет: България запазва "единната си позиция" по отношение на РС Македония
(Видео)

 Кирил Петков заяви, че е обнадежден, че след 4 години България няма да изглежда по този начин.-1638051554.jpg

На практика решението означава, че и занапред България ще се придържа към ...

27 ноем. 2021 | 23:55

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари, актуализация - през юли
(Видео)

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари-1638051413.png

От "БСП за Бъглария" предложиха още въвеждане на семейно подоходно ...

28 ноем. 2021 | 00:12

Румен Гечев: Политиците сме притиснати до стената. Трябва да взезем в 2022 г. с правителство
(Видео)

-1633069402.png

Преговорите не са театър. Най-важният ефект е, че се опознаваме, посочва той

27 ноем. 2021 | 20:51