Снимка Twitter

Как следващите 18 месеца могат да изглеждат, ако лидерите ни набавят време

Томас Пуейо: Справяне с коронавируса: С чук и танц (Първа част)

12903 | 23 март 2020 | 10:30

Ако коронавирусът се остави да се разпространи, здравната система в САЩ ще се срине, а смъртните случаи ще бъдат в милиони, може би повече от 10 милиона.

Снимка Twitter-1584962629.pngТомас Пуейо: Справяне с коронавируса: С чук и танц-1584957894.png

Томас Пуейо

medium.com

 

Детайлният анализ на Томас Пуейо дава прогноза за развитието на пандемията от Covid-19.

Пуейо предлага няколко решения за действие на ниво политическо ръководство, бизнес-лидери и индивидуално поведение. 

 

Изводът от първия му анализ беше, че коронавирусът е неизбежна криза, а оценката на истинските случаи на заболяването са силно подценени. Инфекцията се разпространява прогресивно и поразява внезапно. Въпрос на време е всички реални случаи да се проявят, което ще доведе до извънредно претоварване на здравните системи. 

 

В тази статия в Medium.com Томас Пуейо посочва, че най-строгите мерки за овладяване на коронавируса трябва да продължат само няколко седмици, след което не би трябвало да има пик на инфекциите, а всичко това може да се постигне на разумна цена за обществото. 


Той подчертава колко е важна бързината за спасяването на човешки животи. Всеки пропуснат ден и час може да допринесе за експоненциалния ръст на епидемията. Видяхме как само един ден може да допринесе за спад на общия брой заболели с цели 40%, а нивото на смъртност - с още повече. 

 

Обобщение на статията: Силни мерки срещу коронавируса днес трябва да продължат само няколко седмици, след това не трябва да има голям пик на инфекции и всичко това може да се направи за разумни разходи за обществото, като се спестят милиони животи по пътя. Ако не предприемем тези мерки, милиони ще бъдат заразени, много от тях ще умрат, заедно с всеки друг, който се нуждае от интензивни грижи, защото здравната система ще се срине.


В рамките на една седмица страните по света преминаха от: “Това коронавируса не е голяма работа” до обявяването на извънредно положение. И все пак много страни все още не правят много. Защо?
Всяка държава си задава един и същ въпрос: Как трябва да отговорим? Отговорът не е очевиден за тях.

 

Някои държави, като Франция, Испания или Филипините, оттогава въвеждат тежки блокировки. Други, като САЩ, Великобритания, Швейцария или Холандия, се мотаят, и колебливо започват с мерки за социално дистанциране.

 

Ето какво ще разгледаме днес, отново с много диаграми, данни и модели с много източници:

 

1. Каква е текущата ситуация?
2. Какви опции имаме?
3. Какво е едното нещо което има значение: Време
4. Как изглежда добра стратегия за коронавируса?
5. Как трябва да мислим за економическите и социални последстия?

 

След като сте прочели статията, това ще сте научили:

 

Нашата (американска) здравна система вече се срива.
Държавите имат две опции: или се борят с вируса силно сега, или те ще страдат огромна епидемия.

 

Ако изберат епидемията, стотици хиляди ще умрат. В някои държави, милиони.

 

И това даже може да не елиминира нови вълни с инфекции.


Ако се борим силно сега, ще ограничим смъртните случаи.

 

Ще разтоварим нашата здравна система.

 

Ще се подготвим по добре.

 

Ще се научим.

 

Светът никога не е учил толкова бързо на нищо друго, никога досега.

 

И ние имаме нужда от знание, тъй като знаем малко за този вирус.
Всичко това ще постигне нещо критично важно: Ще ни даде време.
Ако изберем да се борим силно, битката ще внезапна, след това постепенно намаляваща.

 

Ще сме затворени за седмици, не месеци.

 

След това, ще си върнем повече и повече свободи.
Може всичко да не се върне обратно като преди веднага.
Но ще е доста близко, и в крайна сметка ще се върне към нормалното.
И можем да направим всичко това, като мислим и за останалата част от икономиката.

 

Добре, нека започнем.

 

1. Каква е ситуацията?


Миналата седмица, ви показах тази графика:

 

таб.1-а

 

Тя показва случаи на коронавирус в целия свят извън Китай. Можехме да различим само Италия, Иран и Южна Корея. Затова трябваше да увелича мащаба на долния десен ъгъл, за да видя страните с бързо развитие. Всичко което исках да кажа тогава е, че тези (досега невидими на графиката страни) скоро ще се присъединят към Италия, Иран и Южна Корея.


Да видим какво се случи от тогава:

 

таб.2-ь

 

Както беше предвидено, броят на случаите е избухнал в десетки страни. Тук бях принуден да покажа само страни с над 1000 случая. Няколко неща, които трябва да отбележите: 

 

- Испания, Германия, Франция и САЩ вече имат повече случаи, отколкото Италия, когато въведе блокирането

 

- Други 16 страни имат повече случаи днес от Хубей, когато той беше в режим на блокиране: Япония, Малайзия, Канада, Португалия, Австралия, Чехия, Бразилия и Катар имат повече от Хубей, но под 1000 случая.

 

Швейцария, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Холандия и Дания имат над 1000 случая.

 

Забелязвате ли нещо странно в този списък от държави?

Извън Китай и Иран, които са претърпели масови, безспорни огнища и Бразилия и Малайзия, всяка една държава в този списък е сред най-богатите в света.

 

Мислите ли, че този вирус се стреми към богатите страни? Или е по-вероятно богатите държави да могат по-добре да идентифицират заразените с вируса?

 

Малко вероятно е по-бедните страни да нямат вируса. Топлото и влажно време най-вероятно помага, но не предотвратява епидемия сама по себе си — в противен случай Сингапур, Малайзия или Бразилия нямаше да страдат от заразни огнища.

 

Най-вероятнитно, коронавирусът или отнема повече време за да достигне до тези страни, защото те са по-малко свързани, или вече е там, но тези страни не са успели да инвестират достатъчно в тестване.

 

Така или иначе, ако това е вярно, това означава, че повечето страни няма да избягат от коронавируса. Въпрос на време е те да видят огнища и да се наложи да предприемат мерки.

 

Какви мерки могат да предприемат различните държави?

 

2. Какви са ни опциите?

 

От статията ми миналата седмица, тонът на разговорите се промени и много страни взеха мерки. Ето някои от най-илюстративните примери:

 

Мерки в Испания и Франция

 

В едната крайност имаме Испания и Франция. Това е графикът на мерките за Испания:

 

В четвъртък, 3/12, президентът отхвърли предположенията, че испанските власти подценяват заплахата за здравето.

 

В петък те обявиха извънредно положение.

 

В събота бяха взети мерки:

 

- Хората не могат да напуснат дома си, освен по належащи причини: хранителни стоки, работа, аптека, болница, банка или застрахователна компания (със специално обяснение)

 

- Конкретна забрана да извеждане на децата на разходка, или да виждате приятели или семейство (освен да се грижите за хора, които се нуждаят от помощ, но с мерки за хигиена и физическо разстояние)

 

- Всички барове и ресторанти са затворени. Допуска се само доставка на храна за вкъщи.

 

- Всички забавления затворени: спорт, филми, музеи, общински тържества …

 

- Сватбите не могат да имат гости. Погребенията не могат да имат повече от шепа хора.

 

- Градският транспортостава отворен

 

В понеделник сухопътните граници бяха затворени.

 

Някои хора разглеждат това като страхотен списък от мерки. Други вдигат ръце във въздуха и плачат от отчаяние. Целта на тази статия е да анализира тази разлика в мненията.

 

Срока на мерките във Франция е подобен, само че им беше необходимо повече време за прилагането им и те са по-агресивни в момента. Например, наемите, данъците и комуналните услуги се спират за малкия бизнес.

 

Мерки в САЩ и Обединеното кралство

 

САЩ и Обединеното кралство, като страни като Швейцария или Холандия, се мотаеха в прилагане на мерки. Ето времевата линия за САЩ:

 

- Сряда 3/11: забрана за някои пътувания.

 

- Петък: Обявена е национална спешна ситуация. Няма мерки за социално дистанциране.

 

- Понеделник: правителството призовава обществеността да избягва ресторанти или барове и да присъства на събития с повече от 10 души. Никаква мярка за социално дистанциране всъщност не е приложима. Това е просто предложение.

 

Много държави и градове поемат инициативата и налагат много по-строги мерки. 

 

Обединеното кралство приложи подобен набор от мерки: много препоръки, но много малко мандати.

 

Тези две групи държави илюстрират двата крайни подхода за борба с коронавируса: смекчаване и потискане. Нека да разберем какво означават.

 

Опция 1: Не се прави нищо

 

Преди да продължим, нека да видим какво “правенето на нищо” би довело в страна като САЩ:

 

таб3-а

 

Този фантастичен калкулатор на епидемии може да ви помогне да разберете какво ще се случи при различни сценарии. Поставих под графиката основните фактори, които определят поведението на вируса. Обърнете внимание, че заразените, в розово, достигат пик на десетки милиони на определена дата. Повечето променливи са запазени по подразбиране. Единствените съществени промени са R от 2,2 до 2,4 (съответства по-добре на наличната в момента информация. Вижте в долната част на епидемичния калкулатор), смъртност (4% поради срив на здравната система.

 

Вижте подробности по-долу или в предишната статия), продължителност на болничния престой (намален от 20 до 10 дни) и процент на хоспитализация (намаление от 20% на 14% въз основа на тежки и критични случаи. Забележете, че СЗО използва 20% процента) въз основа на най-скорошните ни налични научни разработки. Имайте предвид, че тези числа не променят много резултатите. Единствената промяна, която има значение, е смъртността.

 

Ако не направим нищо: всички се заразяват, здравната система се затрупва, смъртността избухва и ~ 10 милиона души умират (сини ленти). За обратната част на плика: ако ~ 75% от американците се заразят и 4% умират, това е 10 милиона смъртни случая или около 25 пъти повече от броя на Смъртни случаи в САЩ през Втората Световна Война.

 

Може би се чудите: “Това звучи много. Чувал съм много по-малко от това!”

 

И така, каква е уловката? С всички тези числа е лесно да се объркате.

 

Но значение имат само две цифри: Какъв дял от хората ще хване вируса и ще се разболее (болни) и какъв дял от тях ще умрат (коефициент на смъртност). Ако само 25% са болни (тъй като другите имат вируса, но нямат симптоми, така че не се считат за случаи), а смъртността е 0,6%, вместо 4%, в САЩ се стига до 500 000 смъртни случая. Все още е много. Но 20 пъти по-малко от 10-те милиона.


Коефициентът на смъртност е от решаващо значение, така че нека го разберем по-добре. Какво всъщност причинява броят смъртни случаи от коронавирус?


Как трябва да мислим за коефициентът на смъртност?

 

Това е същата графика като преди, но сега се гледа на хоспитализирани хора, вместо на заразени и мъртви:

 

таб.4-а

 

 

Светлосинята зона е броят на хората, които би трябвало да отидат в болница, а по-тъмното синьо представлява онези, които трябва да отидат в интензивното отделение. Можете да видите, че броят им ще достигне най-много над 3 милиона (в САЩ).

 

Сега сравнете това с броя на интензивните легла, които имаме в САЩ (50 000 са леглата днес, но бихме могли да удвоим този брой като конвертираме друго пространства в интензивни). Това е червената пунктирана линия.

 

Не, това не е грешка.

 

Тази червена пунктирана линия е капацитетът, който имаме на леглата в интензивни отделения. Всички над тази линия ще бъдат в критично състояние, но няма да имат достъп до необходимите грижи и вероятно ще умрат.

 

Вместо интензивни легла можете също да погледнете броя вентилатори, но резултатът е като цяло същият, тъй като има по-малко от 100,000 вентилатора в САЩ.

 

Към днешна дата поне една болница в Сиатъл не е в състояние да интубира пациенти над 65 години поради недостиг на оборудване и им дава 90% шанс да умрат.

 

Ето защо хора умираха масово в Хубей, а сега умират масово в Италия и Иран. Коефициентът на смъртност на Хубей завърши по-добре, отколкото можеше да бъде, защото те построиха 2 болници почти за една нощ. Италия и Иран не могат да направят същото; малцина, ако има такива, могат други държави. Ще видим какво в крайна сметка се случва там.

 

И защо коефициентът на смъртност е близо 4%?

 

Ако 5% от случаите се нуждаят от интензивна грижа и не може да се осигури, повечето от тези хора умират. Толкова е просто.

 

Освен това последните данни сочат че случаите в САЩ са по-тежки от Китай. И ми се иска това да е всичко, но не е.

 

Колатерални (странични) щети

 

Тези числа показват само хора, умиращи от коронавируса. Но какво се случва, ако цялата ви здравна система се срине от пациенти с коронавирус? Други също умират от други неразположения.

 

Какво се случва, ако имате инфаркт, но линейката отнема 50 минути, вместо 8 (поради твърде многото случаи на коронавирус) и след като пристигнете, няма интензивно отделение и няма лекар? Умирате.

 

Има 4 милиона приети болни в интензивни отделения в САЩ всяка година, и 500,000 (~13%) от тях умират. Без интензивни легла, този процент ще е близо 80%. Даже и само 50% да умират, за епидемия тряеща една година, ще скочим от 500,000 смъртни случая на година до 2 милиона, тоест се добавят 1.5 милиона смъртни случая, само от колатерални (странични) щети заради претоварената здравна система.

 

Ако коронавирусът се остави да се разпространи, здравната система в САЩ ще се срине, а смъртните случаи ще бъдат в милиони, може би повече от 10 милиона.

 

Същото мислене е вярно и за повечето страни. Броят на леглата за интензивно лечение и вентилаторите и здравните работници обикновено са подобни на тези в САЩ или по-ниски в повечето страни.

 

Необуздан коронавирус означава срив на здравната система и това означава масова смърт.

 

Опция 2: Стратегия за смекчаване на последиците

 

Досега се надявам да е съвсем ясно, че трябва да действаме. Двата варианта, които имаме, са смекчаване и потискане.

 

Смекчаването става така: “Невъзможно е да се предотврати коронавирусът сега, така че нека просто го пуснем, докато се опитваме да намалим пика на инфекциите. Нека просто изравним кривата малко, за да я направим по-управляема за здравната система. “

 

таб5-а

 

 

Тази диаграма се появява в много важен документ, публикуван през уикенда от Imperial College London. Очевидно това тласна правителствата на Обединеното кралство и САЩ да променят курса.

 

Това е много подобна графика като предишната. Не е същата, но концептуално еквивалентна. Тук ситуацията “Не прави нищо” е черната крива. Всяка една от другите криви е какво би се случило, ако приложим по-строги и по-строги мерки за социално дистанциране. Синията показва най-строгите мерки за социално дистанциране: изолиране на заразени хора, карантиране на хора, които могат да бъдат заразени, и изолиране на стари хора. Тази синя линия като цяло е текущата стратегия на Обединеното Кралство, въпреки че засега те я загатват а не я прилагат със закон.

 

И тук отново червената линия е капацитетът на интензивните отделения, този път в Обединеното Кралство. Отново тази линия е много близо до дъното. Цялата тази зона на кривата отгоре на тази червена линия представлява пациенти с коронавирус, които биха умрели най-вече поради липсата на ресурси на отделението.

 

Не само това, но чрез изравняване на кривата интензивните отделения ще се са претоварени с месеци, увеличавайки колатералните (странични) щети.

 

Трябва да сте шокирани. Когато чуете: „Ще направим някакво смекчаване“, това, което наистина трябва да чуете, е: „Съзнателно ще затрупаме здравната система, като увеличим коефициента на смъртност поне с коефициент 10 пъти“.

 

Бихте си представили, че това е достатъчно лошо. Но още не сме приключили. Защото едно от ключовите предположения на тази стратегия е това, което се нарича „Имунитет на стадото“.

 

Имунитет на Стадото и мутации на Вируса

 

Идеята е, че всички хора, които са заразени и след това се възстановяват, вече са имунизирани срещу вируса. Това е в основата на тази стратегия: „Вижте, знам, че ще е трудно известно време, но след като приключим и няколко милиона души умрат, останалите от нас ще бъдат имунизирани срещу него, така че този вирус ще спрете да се разпространявате и ще се сбогуваме с коронавируса. По-добре го направете веднага и бъдете готови с него, защото нашата алтернатива е да правим социално дистанциране до една година или да рискуваме този пик да се случи по-късно. “Except this assumes one thing: the virus doesn’t change too much. If it doesn’t change much, then lots of people do get immunity, and at some point the epidemic dies down

 

Колко вероятно е този вирус да мутира?

 

Изглежда, че вече го е направил.

 

Появилите се изследвания сочат, че Китай вече е видял два щама на вируса: S и L. Щам S беше съсредоточен в Хубей и е по-смъртоносен, но щам L беше този, който се разпространи по света.

 

Не само това, но вирусът продължава да мутира.

 

тьб6-а

 

 

Тази графика представя различните мутации на вируса. Можете да видите, че първоначалните щамове започнаха в лилаво в Китай, но след това започнаха да мутират. Щамовете в Европа са предимно зелени и жълти семейства, докато САЩ виждат различно семейство в червено. С течение на времето повече от тези щамове ще започнат да се появяват.
Това не трябва да е изненадващо: РНК-базирани вируси като коронавирус или грип са склонни да мутират наоколо 100 пъти по-бързо от тези на базирани на ДНК — въпреки че коронавирусът мутира по-бавно от грипните вируси.


Не само това, но и най-добрият начин този вирус да мутира е да има милиони възможности за това, което е точно това, което би осигурила стратегията за смекчаване: стотици милиони заразени хора.

 

Ето защо лекарите съветват да си слагате ваксина против грип всяка година. Тъй като има толкова много грипни щамове, като новите се развиват постояттно, затова грипната ваксина никога не може да ви предпази от всички щамове.

 

Казано по друг начин: стратегията за смекчаване не само предполага смъртта на милиони за държава като САЩ или Великобритания. Също така разчита на вирусът да не мутира твърде много — което вече знаем, че вируса го прави. И ще му даде възможност да мутира. Така че след като приключим с няколко милиона смъртни случая, може да бъдем готови за още няколко милиона — всяка година. Този коронавирус може да се превърне в повтарящ се факт от живота, като грипа, но много пъти по-смъртоносен.

 

Най-добрият начин този вирус да мутира е да има милиони възможности за това, което е точно това, което стратегията за смекчаване осигурява.

 

Та, ако нито правене на нищо, нито смекчавване ще проработи, каква е алтернативата? Казва се потискане.

 

Опция 3: Стратегия за потискане

 

Стратегията за смекчаване не се опитва да овладее епидемията, просто намаляване на пика с болни. Междувременно Стратегията за потискане се опитва да приложи тежки мерки, за да овладее бързо епидемията под контрол. По-конкретно:


- Тежки мерки ведната. Въвеждане на задължително стрикно социално дистанциране. Целта е да се вземе този коронавирус под контрол.

 

- След това, мерките се намаляват, така че хората постепенно да си върнат свободите и да се поднови нещо, което е близко към нормалния социален и икономически живот.

 

Как изглежда това?

 

таб7-а

 

Всички параметри на модела са едни и същи, с изключение на това, че сега има намеса за намаляване на скоростта на предаване до R = 0,62 и тъй като здравната система не се срива, смъртността намалява до 0,6%. Дефинирах „около сега“ като около 32 000 случая при изпълнение на мерките (3 пъти официалното число към днешна дата за САЩ, 3/19).

 

Имайте предвид, че това не е твърде чувствително към избраното R. R=0,98 например показва 15 000 смъртни случая. Пет пъти повече, отколкото с R=0,62, но все още са десетки хиляди смъртни случаи, а не милиони. Освен това моделът не е твърде чувствителен към коефициента на смъртност: ако е 0,7% вместо 0,6%, смъртният брой преминава от 15 000 до 17 000. Това е комбинацията от по-високо R, по-висок процент на смъртността и забавяне на предприемането на мерки, които експлодират броя на жертвите.

Ето защо днес трябва да предприемем мерки за намаляване на R. За пояснение, известният параметър R0 е R в началото (R във време 0). Това е скоростта на предаване, когато все още никой не е имунизиран и няма предприети мерки срещу него. R е общата скорост на предаване.

 

Според стратегията за потискане, след като мине първата вълна, смъртният брой е в хиляди, а не в милиони.

 

Защо? Защото не само намаляваме експоненциалния растеж на случаите. Намаляваме и степента на смъртност, тъй като здравната система не е напълно затрупана. Тук използвах коефициент на смъртност от 0,9%, подобен на този, което виждаме в Южна Корея днес, който беше най-ефективен в следване на Стратегията за потискане.

 

Казано така, звучи очевидно.

Всички трябва да следват Стратегията за Потискане.

 

Но защо някои правителста се колебаят?

 

Страх ги е от три неща:

 

1. Първата блокада ще трае месеци, което изглежда неприемливо за много хора.

 

2. Блокада, която трае с месеци, ще разруши икономиката,

 

3. Блокадата даже няма да реши проблема, тъй като просто ще забави епидемията: по-късно, когато се свалят мерките за социално дистанциране, хората пак ще се заразят и милиони ще умрат.

 

Ето как екипът от Imperial College са моделирали Потискането. Зелените и жълти линии са различни сценарии на Потискане. Виждате че не изглежда добре — пак имаме големи скокове на болни, тогава зъщо въобще да се опитваме?

 

таб8-а

 

Ще отговорим на тези въпроси след секунда, но сега има нещо много по-важно.


Тази графика и модел напълно пропускат най-важното — стойността на времето.

 

Показани по този начин, двете опции — Смекчаване (Mitigation) и Потискане (Suppression), една до друга, не изглеждат много добре. Или много хора умират скоро и не прецакваме икономиката днес, или прецакваме икономиката днес, и просто забавяме смъртните случаи.

 

Този модел игнорира стойността на времето.

 

3. Стойността на времето

 

В предната ни статия, обяснихме стойността на времето за спасяване на животи. Всеки ден, всеки час който чакаме да вземем мерки, тази експоненциална опастност продължаваше да се разпространява.

 

Видяхме как само един ден може да намали общият брой случаи с 40% и смъртните случаи още повече.

 

Но времето е още по-ценно от това.

 

Ние ще сме изправени пред най-голямата вълна от натиск върху здравната ни система някока въждана в цялата история. Ние сме напълно неподготвени, изправени пред враг, който не познаваме. Това не е добра позиция за война.

 

Представете си, че ще се изправите срещу вашият най-върл враг, за който знаете много малко, и имахте две опции: Или бягате към него, или бягате далеч от него за да си дадете малко време за подготовка. Коя от двете опции бихте избрали?

 

Това е нещото което трябва да направим днес. Светът се е събудил. Всеки ден, който забавим коронавируса, ще сме по-подготвени. Следващата част обяснава в детайли какво ще получим с повече време:

 

По-нисък брой болни

 

С ефективно потискане, броя на истинските случаи ще се намали за една нощ, както видяхме в Хубей в статията от миналата седмица:

 

таб9-а

 

 

Източник: Анализ на Томас Пуейо и данни от Американсата Асоцияция на Медиците

 

Днес, има 0 нови случаи на коронавирус в цялата 60-милионна провинция Хубей.

 

Откритите нови случаи ще продължат да се увеличават няколко седмици, но след това ще започнат да намаляват. С по-малко открити нови случаи на болни, процентът на смъртност също ще започне да намалява. Както и колатералните (странични) щети се намаляват т.к. по-малко хора биха умрели от причини не-свързани с коронавируса само защото здравната система е претоварена.

 

Потискането ще ни даде:


- По-малко случаи на коронавирус
- Незабавно облекчение за здравната система и хората, които работят в нея
- Намаление на процента на смъртност
- Намаление на колатералните (странични) щети
- Възможност за заразените, изолирани и карантирани здравни работници да се подобрят и да се върнат на работа. В Италия здравните работници представляват 8% от всички заразени.

 

Разбиране на истинския проблем: тестване и проследяване

 

В момента, Великобритания и САЩ нямат представа за истинският брой случаи на зараза. Не знаем колко са. Просто знаем, че официалният номер не е точен, а истинският е към десетки хиляди случаи. Това се случва, защото не тестваме и не проследяваме.

 

- С още няколко седмици можем да приведем в ред нашата ситуация с тестовете и да започнем да тестваме всички. С тази информация най-накрая ще разберем истинската степен на проблема, къде трябва да сме по-агресивни и кои общности са безопасни, за да бъдем освободени от блокиране.
- Нови тестови методи могат да ускорят тестването и да намалят цената за тест значително.
- Бихме могли също така да организираме проследяваща акция като тази, която провеждат в Китай или други страни от Източна Азия, където те могат да идентифицират всички хора, с които се е срещал всеки болен човек, и да ги поставят под карантина. Това ще ни даде много информация, с която по-късно да намалим ограниченията за социално дистанциране т.к. ако знаем къде е вирусът, можем да се насочим само към тези места и да освободим всички останали. Това не е сложна наука: това е в основите на това как страните от Източна Азия са успели да контролират това огнище без драконоските мерки за социално дистанциране които се налагат в Италия и други страни.


Мерките от този раздел (тестване и проследяване) сами по себе си ограничиха растежа на коронавируса в Южна Корея и поставиха под контрол епидемията, без силно налагане на мерки за социално дистанциране.

 

Създаване на капацитет от консумативи

 

САЩ (и вероятно Великобритания) са на път да тръгнат на война без броня.


Имаме маски само за две седмици, малко лични предпазни средства лични предпазни средства (“ЛПС”), недостатъчно вентилатори, недостатъчно легла на отделението, не достатъчно ECMO (машини за оксигенация на кръвта) … Ето защо процентът на смъртността ще бъде толкова висок в стратегията за смекчаване.


Но ако си извоюваме известно време, можем да обърнем тези тенденции:

 

- Ще имаме повече време да закупим оборудване, което ще ни трябва за бъдеща вълна

 

- Ние можем бързо да изградим нашето производство на маски, ЛПС, вентилатори, ECMO и всякакви други критични устройства за намаляване на смъртността.


Казано по друг начин:

не ни трябват години, за да си набавим бронята, нужни са ни седмици. Нека направим всичко възможно, за да накараме продукцията си да заработи сега.

Държавите са мобилизирани. Хората са изобретателни, като например използването на 3D принтиране на части за вентилатори. Можем да го направим. Просто ни трябва повече време. Бихте ли изчакали няколко седмици, за да си вземете някаква броня, преди да се сблъскате със смъртен враг?

 

Това не е единственият капацитет, от който се нуждаем.

Ще имаме нужда от здравни работници възможно най-скоро. Къде ще ги вземем? Трябва да обучаваме хората да помагат на медицински сестрите и трябва да извадим медицинските работници от пенсиониране. Много страни вече са започнали, но това отнема време. Можем да направим това за няколко седмици, но не и ако всичко се срине.

 

Намалена обществена заразеност

 

Обществото е уплашено. Коронавирусът е нов. Има толкова много което не знаем как да правим все още! Хората не са се научили да спрат да се здрависват. Все още се прегръщат. Те не отварят врати с лакътя. Те не мият ръцете си, след като дръжката на вратата. Те не дезинфекцират маси преди да седнат.

 

След като имаме достатъчно маски, можем да ги използваме и извън здравната система.

В момента е по-добре да запазите маски за здравните работници. Но ако те не бяха оскъдни, хората би трабвало да ги носят в ежедневието си, което прави по-малка вероятността те да заразят други хора, когато са болни, и с правилното обучение също така намаляват вероятността носителите им да се заразят. (Междувременно, носенето на нещо е по-добре от нищо.)

 

Всичко това са доста евтини начини за намаляване на скоростта на разпространение. Колкото по-малко се разпространява този вирус, толкова по-малко мерки ще ни трябват в бъдеще, за да го ограничим. Но ни трябва време, за да обучим хората на всички тези мерки и да ги оборудваме.


Разбиране на Вируса

 

Ние знаем много много малко за вируса. Но всяка седмица излизат стотици нови научни статии.

 

Очаквайте ВТОРА част

 

 https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56

 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е късметлия, но няма да му позволят да завърши мандата

-1483006672.jpg

ГЕРБ-еджилъкът е авторитарна власт, за тях парламентът е тинтири-минтири, ...

13 авг. 2020 | 15:02

Цветанов:Кадрите с пачките пари в спалнята на премиера са достоверни. Борисов няма да подаде оставка

Цветанов:Кадрите с пачките пари в спалнята на премиера са достоверни. Борисов няма да подаде оставка-1597297240.jpg

Борисов ще бъде в парламента, но няма да подаде оставка. Подкрепям исканията за ...

13 авг. 2020 | 08:33

Турция на Ердоган: До нас расте дракон, който не крие, че сме в менюто му

-1596808687.jpg

Защо ислямистите замениха светската държава? Ататюрк проля доста кръв, а щом се ...

13 авг. 2020 | 17:57

Харизанов: Не мога да се съглася, че Борисов се страхува и се крие. Дайнов: Премиерът уби парламента

Георги Харизанов, Евгений Дайнов-1597315592.jpg

Георги Харизанов категорично отрече тълкуването на данните от социологическите ...

13 авг. 2020 | 13:38