Сръбската опозиция: Сърбия се нуждае от ускорено присъединяване към ЕС и НАТО

Дачич нарече Македония лицемерна, защото се противопоставя на промяната на границите с Косово

Сръбската опозиция: Сърбия се нуждае от ускорено присъединяване към ЕС и НАТО

2751 | 12 авг. 2018 | 09:16

Нужно е и решение на косовската криза, което няма да бъде написано в Москва, а ще е плод на договор между Белград и Прищина, както е нужна и промяна на регионалната политика, с която да се изтласка руското влияние от Босна и Херцеговина“


Сръбската опозиционна „Либерално-демократична партия“ (ЛДП) на Чедомир Иванович смята, че външният министър на страната Ивица Дачич е използвал посещението на официалния представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова в Белград, за да изпрати още веднъж послания за кавги със страните от Балканския регион и западните държави, предава македонската електронна медия „А1 Он“, цитирана от "Фокус".

ЛДП смята, че с непремереното си поведение, Дачич е навредил на сръбските граждани, тъй като вместо да излезе с обръщение към гражданите, в което да се обяснят причините за визитата на Захарова, той „за кой знае кой път обезмисли позицията, на която се намира“, държейки се като посланик на Русия в Сърбия.

„Антизападната истерия, с която обясни несправедливостта, виновна за пропадането на Сърбия, бе последвана от скандалната атмосфера на посещението, която по всичко личи, че трябваше да представи Сърбия като страна, през която руските чиновници се отбиват на минаване, за да изпратят послания, които през нашия гръб ги конфронтират със Запада, докато самите ние сме статисти без право да поставим на първи план собствените си интереси“, се казва в изявлението на ЛДП.

Партията подчерта, че интересите на Русия не съвпадат с тези на Сърбия и министрите не може да изглеждат като руски говорители без достойнство.

„Сърбия се нуждае от ускорено присъединяване към ЕС и НАТО. Нужно е и решение на косовската криза, което няма да бъде написано в Москва, а ще е плод на договор между Белград и Прищина, както е нужна и промяна на регионалната политика, с която да се изтласка руското влияние от Босна и Херцеговина“, подчертава фракцията.

Дачич на вчерашната пресконференция с Захарова нарече Македония лицемерна, защото се противопоставя на промяната на границите с Косово, припомня македонската медия.

„Как не ги е срам да говорят, че няма промяна на границите, тези, които ни бомбардираха, за да разрушат нашите граници? Как не ви е срам, лицемери? Това важи и за Македония, която призна независимостта на Косово и сега казва, че няма промяна на границите ... кутията на Пандора е отворена, да не си играят с нервите на Сърбия, тези, които мислят, че Сърбия е слаба“, заяви Дачич.


От категорията

Украински политолог: Зеленский е победителят в предизборния дебат в Украйна

-1555700345.jpg

Дебатът, който се проведе на стадион "Олимпийски", завърши с ...

19 апр. 2019 | 21:58

Сергей Лавров: САЩ подкопават дългосрочния статут на щатския долар

Сергей Лавров-1534138619.jpg

През миналия октомври руският президент Владимир Путин изрази подкрепата си за ...

19 апр. 2019 | 17:03

Руското петролно ембарго ще унищожи украинската икономика

Укртатнафта предупреди, че петролното ембарго ще унищожи украинската икономика-1555680484.jpg

Предприетите от Москва мерки са в отговор на допълнителните санкции, предприети ...

19 апр. 2019 | 16:26

Тръмп обяви за "пълни глупости" обвиненията за руската намеса в изборите

-1551768093.jpg

Твърденията срещу него били написани от „18 гневни мразещи Тръмп демократи“, ...

19 апр. 2019 | 17:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


12 авг. 2018 | 12:44Този мръсен, дърт педерунгел, Дьорт няма да миряса. Дано Свети Петър по скоро си го прибере и дано го прати в най врящия казан на ада !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.