Ядранка Йоксимович Снимка: Фейсбук

В Белград оценяват като лош сигнал факта, че двустранните спорове са влезли в политиката по разширяване

Сръбският министър на евроинтеграцията: Българското вето за Скопие пречи и на Белград

4172 | 8 дек. 2020 | 17:40

Оказва се, че всички сме заложници на България, коментира Сузана Грубешич от Центъра за външна политика


Ветото на България за приемането на рамката за преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз ще повлияе на процеса на разширяване на блока към страните от Западните Балкани и конкретно на Сърбия. Това заяви министърът за евроинтеграцията на западната ни съседка Ядранка Йоксимович в писмено изявление за Tanjug, цитирано от Агенция Фокус.

Тя оцени, че „след блокадата на Заключенията за разширяване, трябва възможно най-бързо да започне да се прилага новата методология на процеса на разширяване и по-специално този на Сърбия, който и без това се бави, защото страните-членки и ЕК очевидно не могат да се договорят за преговорната рамка за Северна Македония и Албания“.

Тя посочи, че за Сърбия е важен сигнал да проведе специална политическа междуправителствена конференция до края на годината, която е задължителна съгласно принципите на новата методология след обявяването на Заключенията за разширяването.

Сузана Грубешич от Центъра за външна политика оцени като много лош факта, че двустранните спорове са влезли политиката за разширяване на ЕС и сега държава-членка (България) може да блокира държава кандидатка да започне процес на преговори (Северна Македония), но с това да блокира и всички останали.

„Оказва се, че всички сме заложници на България, която е блокирала Северна Македония и че разширяването няма да бъде обсъждано“, добави тя. Това не е прецедент, това се е случвало и преди, но след като двустранните спорове са влезли процеса на разширяване, в бъдеще ще има подобни ситуации.

Грубешич попита защо е блокирана Северна Македония, която е направила всичко, за да започне преговори. Както тя посочи, от много години се казва, че процесът на вземане на решения трябва да се промени, че понякога консенсусът е невъзможна мисия и че трябва да се постигне квалифицирано мнозинство от две трети за вземане на решения.

„Когато видите, че Германия, най-мощната държава в ЕС, няма възможност да реши някои ключови въпроси в ЕС по време на председателството си, всичко това означава, че през следващия период ще се отделя много повече внимание на вътрешната организация и реформите, отколкото на Западните Балкани и на Сърбия“, каза Грубешич.

„Очевидно е“, каза тя. „Сърбия завършва годината без отворени глави, т.е. шансовете за насрочване на междуправителствена конференция са намалени“.

„Това решение за блокада ще окаже влияние върху диалога между Белград и Прищина, защото какво ще стане, ако не дадете стимул нито на Белград, нито на Прищина? Как самите те ще имат стимул да се придвижат по-бързо към окончателно политическо решение“, продължава с разсъжденията Грубешич.

От друга страна, добре познатата европейска перспектива, тази фраза, която вече е празна от съдържание, не допринася за нищо, каза тя.

 


Намери своята история

От категорията

Виктор Орбан: Брюксел предава Унгария и европейците

-1624004849.jpg

Унгария защитава цяла Европа, подчерта той и добави, че се надява планът на ...

23 септ. 2021 | 14:14

Скандално: Преброителите в РС Македония манипулират данните за национална принадлежност

Сн. БГНЕС-1632390912.jpg

Колев е изпратил открито писмо до Апостол Симовски, директор на Държавната ...

23 септ. 2021 | 12:54

Хари и Меган популяризират ползата от ваксините на събитие в Ню Йорк

Сн. БГНЕС-1632408150.jpg

За повода двамата бяха облечени изключително елегантно - в черни костюми. Меган ...

23 септ. 2021 | 17:42

Брюксел предлага универсално зарядно устройство

-1437559243.jpg

USB-C да стане стандартния порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, ...

23 септ. 2021 | 15:20