Снимка: Прессекретариат на президента

Протестната готовност остава, в петък предстоят нови преговори

Среща с президента отложи протести на пътния бранш

1449 | 14 септ. 2021 | 18:01

Ръководството на браншовата камара „Пътища“ проведе разговори с президента Румен Радев и служебния финансов министър Асен Василев


Протестните действия на пътния бранш, планирани за петък, се отлагат засега, но протестната готовност остава. Това съобщиха от браншовата камара „Пътища“ след среща с президента Румен Радев и служебния финансов министър Асен Василев.

Всички страни по неразплатените договори за ремонт и строителство на пътища ще се съберат на среща в петък в Министерския съвет, за да се намери решение на проблема.

Председателят на Управителния съвет на Браншовата камара „Пътища“ инж. Стефан Чайков предупреди:

„Какво ще е последващото ни действие, вероятно сте разбрали, включително от декларацията на президента, че ние бяхме подготвили за петък протестни действия, засега се отменят. Протестната готовност остава, но първо ще изчакаме да видим резултата от срещата в петък“.

Пътните фирми очакват да получат фактурираните 222 милиона лева и около 647 милиона лева сертифицирани дейности, но нефактурирани към днешна дата.

„И остават няколкостотин милиона, които са въпрос на оставащото време до края на годината. Основният обект на обсъждане е начинът на разплащане – как да се обезпечи на министерството на регионалното развитие, като първостепенен разпоредител, и на АПИ, като второстепенен, възможността да разплащат тези договори, т.е. дали те имат право да надхвърлят прогнозната си стойност или нямат такова право. И понеже мнението на администрацията, в която е и ножът и хлябът, е, че те нямат право да бъдат надхвърлени и трябва да се търси друг механизъм за разплащане, се съгласихме да се отиде на този вариант с анексите, одобрени от Народното събрание, но всички знаете какво се случи“, каза инж. Стефан Чайков, цитиран от БНР.

„Държавната администрация признава безспорно вземанията на пътностроителните фирми по договорите за текущ ремонт и поддържане и зимно поддържане. Дискусията все още продължава по въпроса за механизма за разплащане на тези средства. Да се договори механизъм за разплащане на старите задължения и освен това съществува и въпросът със законовата рамка за тези 100 милиона, които вече са гласувани от Народното събрание за предстоящия зимен сезон,“ обясни още инж. Чайков.

 


От категорията

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

20 хиляди лева за 10 дни са загубили русенци, хвърляйки отпадъци извън контейнерите
(Видео)

-1631791516.jpg

В момента администрацията работи по проект за кръгова икономика, чрез който се ...

16 септ. 2021 | 14:24

Афганистанци и българин със семейството му бяха успешно евакуирани в нашата страна
(Видео)

Снимки: МО-1631790806.jpg

Лично министърът на отбраната Георги Панайотов присъства на борда на самолета, ...

16 септ. 2021 | 14:12