Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази

Истанбулската конвенция ще разшири юрисдикцията си в Космоса

Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази

22489 | 22 ян. 2021 | 08:54

Мигрантите са демографски инструмент за политическа доминация на демократите

Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази -1609685021.jpgКакво ни каза Джо Байдън с първите си укази-1611298564.jpg

Станимир СТОЯНОВ

 

Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази
• Мигрантите са демографски инструмент за политическа доминация на демократите
• СЗО заема мястото на „светата инквизиция” в глобализиращия се свят
• Парижкото споразумение гарантира икономическата доминация на високотехнологичните гиганти
• Задължителните маски са символ на идеологическата доминация на неолиберализма
• Истанбулската конвенция ще разшири юрисдикцията си в Космоса


Всички чуха, видяха или прочетоха, че Джо Байдън в първия си ден като президент на САЩ подписа 17 указа, с които сложи кръст на основните политики на предшественика си Доналд Тръмп.

 

По-малко осветен остана въпросът какво всъщност каза на света Джо Байдън с тях.


С първия си указ новият американски президент направи носенето на маски задължителни навсякъде, където се разпростира неговата юрисдикция, в т.ч. във всички федерални институции. Актът се приема като действие срещу пандемията, но неговото символно значение е много по-дълбоко и много по-широко. От една страна, то показва идеологическата доминация на демократите. От друга страна, унизява поддръжниците на Тръмп.

 

Добре известно е, че с пренебрежението си към маските те изразяваха подкрепата си за него. А сега със слагането им, буквално и символно им се затваря устата. Ако СЗО разпореди носенето им и занапред, ще трябва да ги приемаме като червените връзки на пионерите - щеш-нещеш, ако си републиканец с отвръщение, но ще трябва да ги носиш! Ако не - значи си от тръмписката ерес…


Затова е логично, че в Топ 5 от Първия ден попада възстановяването на глобалния, надправителствен статут на Световната Здравна Организация. Така тя има потенциала да прерасне в „Света инквизиция” на глобалния свят. Нали никой не се заблуждава, че КОВИД нито е първата, нито ще бъде последната сериозна пандемия. СЗО много скоро ще може да свие на сърма всяко непослушно национално правителство.


Абсолютно закономерно е и незабавното решение за връщане към Парижкото споразумение. То гарантира стратегическата икономическа доминация на глобалните високотехнологични корпорации, изиграли решаваща роля за победата на кандидатите на демократите в битката за Белия дом и Сената. Класическите въглеродни бизнеси, подкрепяни от Тръмп, да се готвят за затваряне. Това окончателно затваря и дебата за бъдещето на въглищното електропроизводство.


Разбира се, Джо Байдън прекратява изграждането на Великата Американска Стена по границата с Мексико. И това действие трябва да бъде /про/четено над редовете. Избирателите на САЩ са брутално разделени. Истината, е че процентът на белите в страната намалява, докато този на афроамериканците и най-вече на латиносите нараства. Тръмп, разбирайки този процес, опита механично да прекъсне мигрантския поток от Мексико и Южна Америка. Демократите, от своя страна, превръщат мигрантите в демографски инструмент за бетониране на политическата си доминация.


В същия контекст трябва да се разбира указът, разширяващ понятието „равенство”. То вече включва всички възможни малцинства - от афроамериканците през хората с увреждания до представителите на LGBTQ-общностите. Тук е най-горещият картоф за българския политически елит.

 

Отречената от Конституционния съд Истанбулска конвенция, може би скоро ще придобие не само глобална, но и космическа юрисдикция. И тъй като нищо не се казва за правата на белите, спокойно мога да ги пратят „да ходят на Сатурн”.


От категорията

Трети март 1878 - безсмъртието на един възкръснал народ!

Трети март 1878 -  безсмъртието на един възкръснал народ! -1614693795.jpg

Трети март ни завръща в Европа с мъченическите усилия на нашите деди, с ...

3 март 2021 | 00:19

На 3 март 1878 година в Сан Стефано страната ни отново се появи на европейската карта

На 3 март 1878 година в Сан Стефано страната ни отново се появи на европейската карта-1614693963.jpg

Близо до Цариград Русия и Турция подписват мирен договор, който слага край на ...

3 март 2021 | 00:21

Акад. Марков за влизането на Трифонов в политиката: 30 години случайни хора попадат във властта!

-1583162350.jpg

Старите политици подценяваха Борисов, както някога Югов е подценявал Живков, а ...

2 март 2021 | 11:47

ТАСС: България отбелязва 143 г от Освобождението си, налице са фалшификации на историята

Снимка: Фейсбук страница на руското посолство в България-1614710278.jpg

Първото от многото официални събития беше панихида и церемония на паметника на ...

2 март 2021 | 20:35