Сергей Станишев

На следващите евроизбори левицата ще води битка за сърцето на Европа, отстоявайки свободата, справедливостта и солидарността, срещу настъпващия популизъм

Станишев – един хард европеец начело на ПЕС

5850 | 5 дек. 2018 | 18:07

Ако Франс Тимерманс стане шеф на Европейската комисия, България ще се сдобие с приятел в Холандия, най-ледено настроената към нас страна от Общността

Сергей Станишев-1544025644.jpgСтанишев до премиерите на Гърция и Португалия Ципрас и Коща на форум на левицата в Берлин в началото на ноември.-1544025760.jpgСергей Станишев на форум на ПЕС.-1544025666.jpg

От 6 до 8 декември в португалската столица Лисабон се провежда конгресът на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Форумът ще бъде лишен от най-голямата интрига на подобни събития – кой ще бъде новият лидер. Защото отсега е ясно кой ще оглавява европейската левица в предстоящия тежък мандат години – българинът Сергей Станишев.

 

Това ще превърне Станишев в може би най-дългогодишния председател на европейска структура и ще затвърди позицията му на българина с най-висока позиция в световния елит. Защото освен президент на ПЕС, той е и зам.-председател на Социалистическия интернационал.

Станишев най-вероятно ще се окаже една от най-важните фигури в Брюксел след изборите за Европейски парламент догодина, особено, ако се запази вероятността за широка ляво-центристка коалиция, която да обедини партиите от либералния център, социалистите и социалдемократите и крайната левица. Така Станишев, който бе архитектът при излъчването на Франс Тимерманс за кандидат на ПЕС за председател на Европейската комисия, може да стане и човекът, осигурил на левицата този пост с дипломатическите си умения.

 

Точно те, както и последователната проевропейска позиция, са в основата на дълголетието на Сергей Станишев начело на ПЕС.

Във време, когато едва ли не става модерно да се критикува Европейския съюз и да се предрича неговия разпад, Станишев отстоява виждането, че Съюзът е единственият политически механизъм за постигане на целите на левицата – борба с неравенството, борба с бедността, шанс за младите, социални политики и доходи. Каузи, които последователно е отстоявал.

Станишев е автор на т.нар. младежка гаранция, идеята държавата да подпомага първото работно място на младежите. Защото как да започнеш работа, когато първото условие навсякъде е да имаш някакъв опит, трудов стаж?

Станишев измисли „културния чек“, идеята държавата да предоставя на младежите възможност да се приобщят към културните достижения. Защото билетите за опера, театър, входът в изложбените зали често не е по джоба им, а това, за съжаление, измества културата от списъка с финансовите приоритети.

 

Под ръководството на Станишев ПЕС бе първото европейско политическо семейство, което преди евроизбори посочи своя кандидат за шеф на Европейската комисия (ЕК). Тази година ПЕС отиде по-напред –партията излъчи своя кандидат за поста на Жан-Клод Юнкер демократично и прозрачно, с избори. И го направи първа.

Практиката да се избира общ кандидат бе наложена от европейската левица още на предните европейски избори и бе възприета и от останалите политически организации, като Европейската народна партия (ЕНП).

ЕНП неотдавна също издигна своя претендент за шеф на Еврокомисията – германецът Мартин Вебер. Но за разлика от ЕНП, която до последно имаше двама претенденти за поста, благодарение на тихата дипломация на Станишев, социалистите не се разцепиха заради този избор. Когато на 5 ноември бе взето решението за Тимерманс, другият претендент – словакът Марош Шефчович се отказа от надпреварата в името на единството и го подкрепи.

 

Доказателство, че това не е било лицемерие за пред хората и че качествата на Шефчович се оценяват от семейството на европейските социалисти и социалдемократи е фактът, че на конгреса в Лисабон той е водещ координатор по резолюциите - човекът, който държи най-важната писалка. Защото от неговата редакция ще зависи как ще звучат посланията на левицата в навечерието на евроизборите.

 

Станишев е начело на европейската левица от ноември 2011 г., когато предишният лидер Паул Нюруп Расмусен се оттегли по здравословни причини. На следващата година е избран за президент на ПЕС, а през 2015 г. е преизбран на конгрес в Будапеща. Тогава червените избират измежду двама претенденти – Станишев и такова име в европейската левица като испанеца Енрике Барон Креспо. Зад дългогодишния министър в кабинета на Фелипе Гонсалес стоят влиятелните и многобройни социалистически партии на Испания и Франция. Станишев надделява и днес е единствен кандидат, подкрепян от основните организации на левицата - на партии, както от Източна, така и от Западна Европа, както от малки страни, като България, така и от големи – като Германия, Испания, Италия, Франция, Великобритания.

По предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова, която ще води делегацията на българските социалисти в Лисабон, кандидатурата на Сергей Станишев получи най-силната възможна подкрепа от партията, в която членува. На конгрес!

Но докато подкрепата на БСП за бившия й председател, вкарал партията в Социалистическия интернационал и ПЕС, изглежда естествена, не така стои въпросът с останалите леви организации в Европа. Сергей Станишев буквално си извоюва тяхното „за“. Защото постъпи така, както постъпват най-добрите приятели – беше до тях и ги подкрепяше в тежки моменти. За никого в Европа не е тайна, че сега не са най-добрите времена за т.нар. системни партии.

 

Днес лидера на Испанската социалистическа партия Педро Санчес е премиер, но не е забравил подкрепата, която получаваше от президента на ПЕС за отстояване на важни за страната му политики. Благодарение на дипломатичните умения на Станишев идеите на Санчес получаваха подкрепата на премиерите от левицата още преди испанецът да стане един от тях.

ГСДП е твърдо зад него, въпреки че имаше момент, когато бившият лидер на германските социалдемократи се спрягаше за кандидат за президент на ПЕС. Мартин Шулц обаче се отказа и подкрепи Сергей. Станишев, заедно с премиерите от левицата, е на всички важни за ГСДП събития в момент, когато партията е на кръстопът след дългогодишните големи коалиции, в които участваше. Разговорът за стратегията на левицата за бъдещите евроизбори започна именно от Берлин. И на първия ред един до друг бяха освен Станишев и Шулц, и премиерите Алексис Ципрас (на Гърция) и Антонио Коща (на Португалия).

Всъщност приобщаването на Ципрас към ПЕС също е дело на Станишев, защото гръцката СИРИЗА членува в друго политическо семейство – Партията на европейската левица.

 

Категорична подкрепа Станишев получава и от голямото семейство на британските лейбъристи и Джереми Корбин, който набира сила като европейски лидер и нищо чудно да е и следващият премиер на Великобрштания. Станишев подкрепи усилията на лейбъристите в кампанията по Брекзит, както и в сегашната им битка страната да получи достоен договор за напускане на ЕС, който да запази и правата на европейците от други страни, включително и българите, на Острова.

По лична покана на Станишев Джереми Корбин участва в срещите на върха на левицата в Брюксел, без да е премиер.

 

Един от най-тежките авторитети в днешния Европейски съвет, премиерът на Португалия Марио Коща също е в отбора на Станишев.

И това е обяснимо.

Невидимата ръка на Станишев се проследява и при избора на португалеца Марио Сентено за шеф на еврогрупата (съветът на финансовите министри на страните от ЕС, използващи единната валута). На съвета на ПЕС в Лисабон миналия декември, по инициатива на Станишев левицата даде колективна подкрепа за кандидатурата на финансовия министър на Португалия.

 

Ето това са козовете, които осигуряват преизбирането на Станишев. „Мирните преговори“, а не „войната и конфронтацията“ са неговите средства към целта. Офисът на ПЕС вече работи за кампанията на Тимерманс като кандидат за шеф на ЕК. Фактът, че Тимерманс е от Холандия, утре, ако бъде избран, би дало предимства на България в страна, която меко казано не е сред приятелите на България в Европа. Да не забравяме, че именно от Амстердам натиснаха спирачката за нашето членство в Шенген.

 

Докато разширяването на Европейския съюз, запазването на програмите, чиято цел е преодоляване на разликите между по-богатите и по-бедни страни в Общността винаги са били последователна политика на ПЕС. Политика, която Станишев не ревизира в момента, когато задухаха студените ветрове и партиите от семейството на левицата започнаха да губят позиции. Когато достиженията на класическата социалдемокрация като правото на труд, правото на равен старт в живота, равенството на половете, вече се възприемат като даденост и европейският избирател престана да ги цени. Когато стана модерно дори в Брюксел да се говори за „по-малко Европа“, Станишев остана хард европеец.

 

Форумът в Лисабон ще премине под мотото „Прогресивната Европа, която искаме“.

И не е чудно, че той отново ще излъчи един последователен европеец начело на ПЕС.

 

На когото няма да му е лесно.

След излизането на Великобритания от ЕС Групата на социалистите и демократите в ЕП ще веднага ще олекне с 20 души – британските лейбъристи. Докато ЕНП няма да понесе щети. Консерваторите на Тереза Мей са част от Алианса на европейските консерватори и реформисти.

Но на предстоящите избори истинската битка на партиите от семейството на социалистите и социалдемократите ще бъде освен с традиционния опонент, десницата, а с популизма и национализма. Още повече че опитът на страни като България и Австрия показва, че десницата вижда в националистите коалиционен партньор, който ще й позволи да запази властта.

ЕНП тайно потрива ръце, затова възходът на популистите удря главно традиционната левица.

Популистите и националистите предлагат лесни решения на трудните проблеми като миграцията и растящото неравенство. „Богатите“ могат да се скрият от тях в „кулите си от слонова кост“, бедните остават „навън“.

Това превръща битката за следващия Европейски парламент в битка за душата на Европа – за онази Европа, за която са мечтали бащите основатели на Съюза. Или за една нова Европа, в която вече на мястото на свободата, справедливостта и солидарността са издигнати високи огради. Както на границите, така и в сърцата на европейците.

 


От категорията

Битката на социолозите! Кой усети най-вярно пулса на народа?

Битката на социолозите! Кой усети най-вярно пулса на народа? -1558617523.jpg

Истината ще стане ясна в нощта на 26 май, след като приключи изборният ден

24 май 2019 | 08:14

Иван Гранитски: Светлината на Българските букви! Честит празник, България!

Iветлината на Словото, светлината 
на Буквите, които са живото въплъщение на Божия промисъл -1558446499.jpg

24 май е един Великден, Великден на духа и на просветата, на възкресението на ...

24 май 2019 | 00:11

Александър Симов: Резултатът е болезнен, но не мисля, че е отчайващ

-1555678358.jpg

Срещу БСП имаше изправена огромна медийна машина, премиер, който не слизаше от ...

27 май 2019 | 01:10

Проф. Анна Кръстева: Климатичните промени и популистката вълна сред предизвикателствата на евровота!

-1491221952.jpg

Младите не гласуват - това е тенденция навсякъде с изключение на Швеция, ...

26 май 2019 | 18:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тошо Тошев


7 дек. 2018 | 21:34Те така те, комуноиди. Фюрера е жив във вашите сърца. Волене, дете на надзирателите в белене, озапти белите червей по снагата на партията. Спри словесната полюция на стадото си. Излагате се пред чужденците.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


nikifor avramov


6 дек. 2018 | 18:01Щом са опряли до джендъра Станишев , то е ясно, що за чудо е ПЕС. Единствен кандидат. Значи няма други достойни хора в това партийно обединение. Жалка работа. Защо БСП се уплашиха да се обявят срещу неговата кандидатура ? В очите на българите това щеше да е един плюс за БСП.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


5 дек. 2018 | 21:43Каква е статистиката, откак серджендър е начело? Социалистите губят поголовно и редиците на пес оредяват, нали така? Е, на тези избори ще загубят още повече. Само колегите му бесепари са във възход. Тези, същите, дето фоприпка да им се кара за стамбулската!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ZDF


6 дек. 2018 | 11:00Не забравяй Испания ! Днес лидера на Испанската социалистическа партия Педро Санчес е премиер, но не е забравил подкрепата, която получаваше от президента на ПЕС за отстояване на важни за страната му политики. Благодарение на дипломатичните умения на Станишев идеите на Санчес получаваха подкрепата на премиерите от левицата още преди испанецът да стане един от тях.


Terasea


5 дек. 2018 | 21:25С него проварът е абсолютно гарантиран !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Майната


5 дек. 2018 | 20:56хард кор ... драйфа ми се от лицемерие и педеращина !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


5 дек. 2018 | 20:38А зашо снимката не е оная, на която Херсонското влечуго се натиска на ( със ) Сорос ? Или оная където се целува с циганите от Столипиново ? Или оная с Хохигер? .......... С Херсонското влечуго за фронтмен ;) , кака Кури да се готви за 13та ЮБИЛЕЙНА загуба от КрЪтуните....... ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


5 дек. 2018 | 19:43Всички разбираме, че и журналистите от ЕПИЦЕНТЪР имат деца и трябва да изкарват пари. От реклама. На БСП, ГЕРБ, ВОЛЯ, ОП, ДПС и т.н и т.н Но, има и граница. А границата в българската журналистика си има име,___ Недялко Лайното Недялков.. Вече се чудя дали колежката му Красина Кръстева не се опитва да я ( границата) премине, публикувайки поредния журналистически минет с Херсонското влечуго.. Бесмислен, НЕЧИТАЕМ, отвратителен порой от нищоговорене. Такива са и интервютата с ония курви Габриел, Мендел и Ковачев. Парад на европейския депутатски цинизъм. Но еманацията разбира се е Херсонското влечуго. Гаден, отвратителен психопад, който ПАК влачи БСП към дъното.......... ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА !!!.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


5 дек. 2018 | 19:32Казаното е, най меко казано, парадоксално, защото платените проводници на идеологията на Сорос са всъщност рушителите на Европа. Така че какъв европеец, какъв хард...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


5 дек. 2018 | 19:18Красива, вие сте добър журналист. Не се девалвирайте с платено съобщение като горното. Станишев "хард"? Ай де, та той е мек във всичко, от китките до политическото си поведение! А Тимерманс и Вебер имат приблизително равни нулеви шансове да оглавят ЕК. Друг ще бъде Председател.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.