Мая Манолова е конкурент, моят интерес е БСП да се представи силно на изборите, категоричен е президентът на ПЕС

Станишев: Данъците не са свещена крава, но не бива да се пипат в криза. Липсва икономически анализ

2167 | 30 май 2020 | 20:45

Свикването на пленум щеше да е силен политически знак – да даде оценка на правителството в кризата, изтъква лидерът на европейската левица


„ПЕС подкрепя предложението на ЕК за възстановяване на европейската икономика. Ние сме първото политическо семейство, което застана единодушно зад него. Не съм доволен от тромавото вземане на решенията в ЕС, но сега се правят стъпки в правилната посока. Добре е, че цялата мощ на европейската икономика застава зад този общ дълг, защото иначе отделните държави можеха да станат жертва на спекулативно отношение от страна на финансовите пазари. Ако сега Европа не действа заедно и хората се почувстват изоставени, това ще налее в антиевропейските настроения и реторика.”

Така президентът на ПЕС Сергей Станишев коментира в предаването „Седмицата” на Дарик радио предложението на ЕК за 1.8 трилиона евро за страните-членки за борба с последиците от пандемията и бюджет в предстоящия програмен период.

Той аргументира предложението си за антикризисен щаб у нас, в който всички засегнати страни – работодатели, синдикати, правителство, политически партии и граждански организации, да кажат мнението си за разходването на предвидените близо 12 млрд. евро от ЕС за България. „Това не са пари на калпак. Трябва да се изготви бързо и с консенсус Национален план за възстановяване, който да предвижда не просто връщането на статуквото в икономиката, а да очертае новите конкурентноспособни предимства на страната ни. Нужна ни е стратегия за привличането на производства на европейски компании, които сега ще преориентират инвестициите си от Азия и от други части на света. Но затова е необходима активна позиция на държавата, както и търсенето на съюзници.”, обоснова се лидерът на европейската левица.

Попитан за намеренията за промяна в косвените данъци, Станишев коментира, че „те на са свещена крава, а инструмент за добро управление на държавата и за добруването на нейните граждани. Но не бива да се пипат по време на криза, необходимо е успокояване на обстановката и ясен икономически анализ откъде ще компенсираме приходите в бюджета. Назрял е моментът за обществен дебат на тема данъчна система и процент на преразпраделение през бюджета, защото у нас той е много по-нисък отколкото в Европа.”

„Предложенията за излизане от кризата са леви и това е шанс за БСП, иска ми се да я видя по-активна.”

Запитан за кампанията в БСП и взетото на подпис решение на НС за датите на прекия избор и конгреса на партията, Станишев коментира, че свикването на пленум щеше да е силен политически знак и да даде оценка на правителството за справянето с кризата. „Партията има експерти, които да дадат предложения в социалната и в икономическата област и това щеше да направи много по-видима БСП след отсъствието й в последните месеци.” Президентът на ПЕС коментира още, че кампанията за председател не налива енергия, а води до разделения и очерта критериите пред кандидатите: силна платформа, състоянието и физиономията на БСП и отношението на партията към европейското политическо семейство.

На въпрос как оценява проекта на Мая Манолова „Изправи се.БГ”, лидерът на социалистите посочи, че ако формацията се яви на избори сама (защото би могла да бъде и в коалиция с БСП), то тя ще бъде конкурент на левицата, а „моят интерес е БСП да се представи силно и да спечели изборите!”

 

 


От категорията

Гешев за Радев: Объркал се е, мафия има в политиката! Няма да има прошка! Няма да подам оставка!

Иван Гешев за Радев: Объркал се е, мафия има в политиката!-1594358834.jpg

Трябва да разберат – това време свърши, няма да има прошка, няма да има двоен ...

10 юли 2020 | 08:21

Бойко Борисов: Много ми е мила държавата и не бих искал от глупост да се разруши (НА ЖИВО)

-1593346286.jpg

Според него НСО трябва да остане да пази тримата - президента, премиера, ...

10 юли 2020 | 08:51

Главният секретар на президента: 30 въоръжени дойдоха да вземат хартийки от два кабинета

-1562855067.jpg

Обиските бяха прецедент, които урониха престижа не само на президентската ...

10 юли 2020 | 08:59

Радев пред президенството: Да изгоним мафията от изпълнителната власт! Мутрите вън! (Снимки+Видео)

-1594312463.jpg

Днес гневът се излива на площада, заяви президентът пред множеството пред ...

9 юли 2020 | 18:35