"Нито Една Повече: Протест срещу насилието над жени!" ще се проведе тази вечер пред Съдебната палата в София

Станишев: На Международния ден срещу насилието над жени за пореден път виждаме, че няма промяна

1854 | 25 ноем. 2021 | 16:50

"Моята позиция срещу насилието е ясна и последователна. Заявявал съм я честно, както в моята партия, така и с гласуванията си в Европейския парламент", изтъква президентът на ПЕС


"Въпреки периодичните – най-вече предизборни – обещания за действия, днес – Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени, за пореден път констатираме, че нищо не се е променило за изминалата година."

Това написа във Фейсбук президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по повод събитието "Нито Една Повече: Протест срещу насилието над жени!", което ще се проведе в София.

 

Протестът в столицата ще се проведе от 18.30 ч. пред Съдебната палата. Паралелно ще се проведат протести във Варна, Велико Търново и Стара Загора.

Ето какво написа още президентът на ПЕС във Фейсбук:

Моята позиция срещу насилието е ясна и последователна. Заявявал съм я честно, както в моята партия, така и с гласуванията си в Европейския парламент. Не разбирам как е възможно след като политическите сили се явиха три пъти на избори тази година, темите за насилието да не присъстват в предизборните платформи на нито една от тях.
Не присъстват и в дневния ред на текущите преговори за съставяне на правителство. А промяната трябва да се случи навсякъде – в институции, в правила, в спиране на порочни практики, но и в общественото мислене като цяло, в усещането ни за съобщност, в националната ни способност за емпатия.

Да, отделните трагедии предизвикват вълна от състрадателни коментари от политиците. Но това е лицемерие. Именно поведението и реториката на основни политически лидери през последните години създадоха среда на недоверие, разделение и омраза, в която насилието вирее, а политическото бездействие засили чувството за безнаказаност у всеки насилник.

Всъщност, криворазбраното патриотарство и предизборният бабаитлък сложиха табу на теми като насилието над жени и бежанците, а в тази група замалко не попадна и ваксинацията. Те създадоха модел на един изцяло нов личностен и поведенчески архетип, почти нова дефиниция на „българин“.

Ето проявлението й: “220 000 пълнолетни български граждани продължават да смятат, че е допустимо мъж да удари жена, ако тя го провокира, а за над 900 000 насилието над жени у дома остава личен проблем, който трябва да се решава в семейството.” (Според проучване на “Алфа рисърч” през 2018 и 2021 година)

Това повдига изключително сериозно въпроса за отговорността на политическите партии и лидери. Според същото проучване на “Алфа рисърч”, „начинът, по който политиците и другите публични фигури говорят по темата може да оказва съществено влияние върху нагласите на гражданите и разпространението на стереотипи по отношението на равенството между половете и насилието над жени.“

Изводът? “Може да се допусне, че наблюдаваните промени в разпространението на стереотипни виждания за насилието над жени през последните три години имат връзка” с интензивността на една политическа и медийна кампания през 2018 г.

Извън България съм и затова искам тук да подкрепя протеста "Нито Една Повече: Протест срещу насилието над жени!" тази вечер. Благодаря на организаторите му от и на всички неправителствени организации в цялата страна, в чийто ръце е грижата за жертвите на насилие! Заслужава си да отбележим и куража на стотици полицаи, адвокати и съдии, които се сблъскват ежедневно с проявленията на насилието и прилагайки закона, защитават беззащитните.

От тази си роля държавата от години е дезертирала… Иска ми се да вярвам, че ново редовно правителство ще промени това. Как? Като попита тези, които всеки ден са на фронтовата линия с насилието.

Много ни станаха първите линии. Жертвите – също. Докато не разберем, че животът и достойнството на всеки човек са обществения ни хоросан и че насилието, омразата и антиваксърството имат еднакви корени, няма да мръднем от дъното на класациите. А ако не успеем, можем да обявим локдаун на човечността. За нея ваксина няма измислена.

 

 


От категорията

Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни (ВИДЕО)

-1637480406.png

Дискусията води съпредседателят на "Продължаваме промяната"

26 ноем. 2021 | 15:53

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Корнелия Нинова

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Нинова-1637912037.jpg

Малко сред 23 часа харвардците паркират колата си пред главния вход на ...

26 ноем. 2021 | 09:30

Искра Михайлова: България няма да се радва на парите от бюджета на ЕС през 2022 година

-1634492680.jpg

Не са договорени оперативните програми, Планът за възстановяване все още не е ...

26 ноем. 2021 | 22:06

Шофьорите на изгорелия автобус не са били служители на „Беса Транс“, единият бил с изтекла книжка

-1637670888.jpg

Според публикуваното в медиите единият от шофьорите е Кадрим Мемеди, той е на ...

26 ноем. 2021 | 22:05