Президентът на ПЕС обръща внимание на нежеланието за общ фронт срещу злоупотребите

Станишев: Тестът пред партиите днес - обединение за честноста на изборите или коалиция с ГЕРБ

9149 | 27 ян. 2021 | 13:34

Слушайки прогнозите за ниска активност, за битка на твърдите ядра, у нас все повече се надига съмнението за честността на вота на 4 април, пише лидерът на европейската левица във Фейсбук


През 2013-а БСП, ДПС, ДСБ, Атака и ДБГ се обединиха да бранят честността на вота. Политическите лидери преглътнаха егото си, напомня в пост във Фейсбук президентът на ПЕС Сергей Станишев.

 

"За съжаление изборният процес у нас е под подозрение още от Алеково време. Но слушайки прогнозите за ниска избирателна активност, за битка на твърдите ядра, за липсата на политически платформи и невъзможността за оригинална политическа кампания, у нас все повече се надига съмнението за честността на вота на 4 април.
Нещо повече, сякаш ни се намеква: важното е, че сте живи и здрави, гражданските ви права ще почакат. А демокрацията ще се отложи. Не е толкова страшно! Я колко по-страшни неща вилнеят по света! В тази връзка ни се съобщава и почти точна дата за “посещението” на британския щам в България. Странно, тъкмо в самата кампания", пише във Фейсбук Станишев.

 

Ето и пълният текст на публикацията му в социалната мрежа:

 

Харесвам Людмил Станев. И чувството му за хумор харесвам. Днес прочетох текст за него и за заслужена литературна награда. На въпрос какво го разсмива в момента, той отговаря мигновено: “Организацията на изборите в условия на коронавирус.”

 

Изненадани ли сте? Не, разбира се! За съжаление изборният процес у нас е под подозрение още от Алеково време. Но слушайки прогнозите за ниска избирателна активност, за битка на твърдите ядра, за липсата на политически платформи и невъзможността за оригинална политическа кампания, у нас все повече се надига съмнението за честността на вота на 4 април.

 

Нещо повече, сякаш ни се намеква: важното е, че сте живи и здрави, гражданските ви права ще почакат. А демокрацията ще се отложи. Не е толкова страшно! Я колко по-страшни неща вилнеят по света! В тази връзка ни се съобщава и почти точна дата за “посещението” на британския щам в България. Странно, тъкмо в самата кампания.

 

Следя с интерес предложенията на някои от опозиционните лидери за гарантиране на честността на вота. Дали идеите са добри няма как да разберем. Заради разноговоренето, нежеланието за общ фронт срещу злоупотребите с вота на българските граждани и всъщност срамежливото (за да не се види съвсем) заиграване с управляващите: ами то, с тях коалицията е най-възможна и издръжлива. Повечето покани за разговори между партиите бяха отправени така, че да предизвикат отказ от поканените.

 

В ситуация на коронавирус, както и толкова близо до изборите, няма време за политически иновации. Можем да ползваме опита. А такъв има и отляво, и отдясно - с ГИСДИ и Българското сдружение за честни избори. Питайте Юрий Асланов и Miroslav Petrov Sevlievski.

 

Не е възможно да мобилизираме толкова доброволци в условия на пандемия, ще кажат партиите. Така е, ако всеки се опитва да го прави поединично. Но помним и по-пресен пример.

 

Годината е 2013. Властта на ГЕРБ е безгранична, а подслушването е мярка за нормалност. За никого не беше тайна какво щеше да се случи на изборите. Защо не се случи? Защото:

 

1️⃣ Политическите лидери преглътнаха егото и желанието си за авторство и оригиналност. По инициатива на най-голямата парламентарна опозиция, пет партии се обединиха да бранят честността на изборите - БСП, ДПС, ДСБ, Атака и ДБГ. Членовете и симпатизантите им бяха най-мощната армия от пазители на вота - в практически всяка от близо 12 000 секции.

 

2️⃣ В публично споразумение поехме организационни и финансови ангажименти. Да, защитата на демокрацията струва пари. И тези средства бяха най-добрата инвестиция. Имаше ясен принцип на разпределението на финансовата тежест. Ще кажете: сега е криза, намалена е субсидията, няма хора за изборните секции. Така е! Но точно заради това някой да храни илюзии какво ще се случи в изборната нощ?

 

3️⃣ Беше наета европейска фирма с безспорна репутация, която да организира паралелно преброяване. Нейните резултати бяха почти равни на тези на ЦИК!

 

4️⃣ Anton Kutev и Milen Marchev Pes направиха филм “Как да спечелим избори в България?”, в който показаха цялата палитра от нарушения на местния вот през 2011 г. Kristian Vigenin / Кристиан Вигенин и Ивайло Калфин - Ivailo Kalfin го представиха на евродепутати и журналисти в Страсбург. И той послужи за основание да поканим международни наблюдатели в страна-членка на #ЕС! 105 наблюдатели, в това число и евродепутати, дойдоха по линия на #ПЕС в #България и посетиха различни части на страната.

 

5️⃣ Kristian Vigenin / Кристиан Вигенин и Михаил Мирчев свършиха огромна работа по координирането и организирането на целия процес. Същото се отнася и за депутатите и организаторите в другите четири партии. Опитът го има. Хората - също.

 

6️⃣ Идеята за отстояване на честността на изборите привлече вниманието на медиите и така българите разбраха, че вотът им няма да отиде напразно. Че няма да бъде откраднат или пропуснат в броенето. Че въпреки очакваните нарушения, ще има кой да брани техния глас и тяхното право да избират кой да ги управлява.

 

7️⃣ И не на последно място - това обединение около кауза като честността на изборите, показа на сънародниците ни, че единният фронт срещу модела и начина на управление в България е възможен. Страхът се пропука. И българите излязоха да гласуват. Избирателната активност беше 51.33%.

 

По време на консултациите при президента всички партии (извън управляващите) заявиха, че искат гаранции за честното провеждане на изборите. От кого? Точно те са тези, които трябва да го постигнат.

 

Заедно!

 

И през 2013-та не беше лесно. Няма да е и сега. Но приемането на моята идея тогава от другите лидери беше ясен знак за определянето им спрямо ГЕРБ. И всички безусловно застанаха на страната на демокрацията.

 

Е, това ще е и днешният тест. Ако няма единни действия, ще има обединение. Но с ГЕРБ.

 

 


От категорията

Отново висок брой на ковид-заразени - 2 403, ръст на пациентетите в болници - 5 009 души

-1611182783.jpg

Излекуваните общо са 208 411 души. Хоспитализирани са 5 009 души, 423 са в ...

3 март 2021 | 00:37

В София увеличават ковид-леглата в болниците, наесен може да ни се наложи реимунизация с трета доза

В София увеличават ковид-леглата в болниците, наесен може да ни се наложи реимунизация с трета доза-1614716436.jpg

По-рано днес д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в ...

2 март 2021 | 22:14

След гневната реакция на Йотова, доц.Кунчев: Тържественият ритуал на Шиипка ще бъде проведен.

След гневната реакция на Йотова, доц.Кунчев: Тържественият ритуал на Шиипка ще бъде проведен.-1614716973.jpg

Тържествата на Шипка са отменени, за да се ограничи президента, а не за да ...

2 март 2021 | 22:27

Радев търси компании за финансовото укрепването на фонда на „Три морета“

Радев търси компаниии за финансоовото укрепването на фонда на „Три морета“-1614715410.jpg

Ролята на инвестиционния съветник е важна за намиране на работещи и ефективни ...

2 март 2021 | 22:02