сн: Епицентър

Ако се следваха традиционни разбирания на Църквата, жените и до ден-днешен може би нямаше да могат да гласуват

Сергей Станишев: Не съм съгласен с позицията на президента! Истанбулската конвенция е полезна!

27438 | 2 февр. 2018 | 19:53

Разговорите между БСП и ПЕС няма да приключат. Това не е еднолично мое решение. Това е моя убедена позиция, както и позиция на моето политическо семейство в Европа и на всички партии в нашето политическо семейство.

сн: Епицентър-1517584413.jpgсн: Епицентър-1517584404.jpgсн: Епицентър-1517584130.jpgсн: Епицентър-1517584113.jpg

"Представата, че ЕС иска да наложи нещо, което ще разруши българските семейства, е невярна. Никой не мисли да прави това нещо“.

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев след като посети Рехабилитационния център за пострадали от домашно насилие жени и деца на Фондация „П.У.Л.С“ в Перник.

 

Преди да отговори на въпроси на журналистите Станишев подчерта:

 

"Смисълът на тази конвенция е да има общ законодателен стандарт, общи политики и инструменти и този стандарт да бъде прилаган от всички страни-членки на Съвета на Европа и да не зависи конюнктура, от смяна на власт. Много често и съзнателно се подменя целта ѝ. Искам да призова политическите сили, това е тяхна отговорност, да успокояват дебата, да не го изтеризират, защото хората се доверяват на своите политически партии - чуят една или друга крайна позиция от самите партии и си казват: Ами, да, разбира се, готвят ни ужаси!"

 

 - Г-н Станишев, как си обяснявате позицията на БСП? Верни ли са слуховете, че това застрашава замразяване на членството на БСП в ПЕС?

- Бях изненадан от позицията, която беше заета още в началото на януари. И съм го споделил пред ръководството на БСП и пред Националния съвет с всички мои аргументи. Това, което се случи тогава, предизвика реакция от страна на ПЕС Жени - то нямаше как да не предизвика, и от страна на групата на социалистите, и от страна на редица партии в ПЕС. Това не е въпрос между мен, като Сергей Станишев, макар и председател на Европейските социалисти, и БСП. Това е въпрос, който поставят всички останали 33 партии и организации, които членуват в нашето семейство. Защото тази полика на социалистите за защита на жените е приоритет не от януари, не от декември, когато беше прогласувана резолюция за бъдещето на Европаq в която има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. Това е политика в продължение на десетилетия, защото прогресивните сили винаги са били в защита на жените – икономически, социално - винаги сме разчупвали, ако щете, стеротипа и представите за жените. Тя е изведена с множество позиции на европейското социалдемократическо семейство и БСП е част от тази политика. Сега реакцията е емоционална повече от необходимото, дори е спонтанна. Иска ми се в БСП да се вслушат в гласовете на членовете на нашето семейство, защото ПЕС не е Коминтерн, както чух. И това обръщане в позицията на БСП е необяснимо, другите не доумяват. Разбирам притесненията на обществото, в това число и на БСП, чух ги по време на Националния съвет, когато изложих моите аргументи. Но споделих и пред Съвета, че позиции и гласувания, които засягат човешки права, особено права на жените, се разглеждат с особена чуствителност от страна на нашето семейство. Най-малкото, което следва като развитие, е подкопаване на доверието в БСП, отношението към моята партия. Казвам го с голяма болка, защото БСП от 1989-та година положи огромни усилия да се докаже като европейската социалистическа левица. Че може да бъде достоен член по ценности на това семейство - не заради конюктура, защото това ни трябва за международна легитимация и да бъдем успешни управляващи - а защото там принадлежим. И сега там задават въпроса и на мен: Защо го правят? Не го разбират!

 

- Защо не поканите г-жа Нинова да посети този кризисен център. Чувствате ли се разочарован от позицията на Деница Златева и Корнелия Нинова срещу конвенцията?

- Първо, аз самият съм поканен тук. Второ, говорил съм с много организации, които в продължение на доста време се опитват да направят контакт с моята партия и не успяват. Така ми казаха. Трето, ще се радвам, ако имаме покана от друг център, да отидем заедно с г-жа Нинова или с когото и да било от БСП. Много ще се радвам с представители на БСП да чуем мнението на хора от тези организации.

 

- Водите ли кампания срещу БСП и освен гневни писма от страна на ПЕС, ще има ли и друга реакция?

- Кампания не водим срещу никого от нашето политическо семейство. Тези разговори няма да приключат, днес има среща на ръководството на ПЕС Жени със зам.-председателя на БСП, аз не участвам в тази среша, няма как и не е редно, но там взаимно ще се изслушат.

 

- Вярно ли е, че в ПЕС само БСП е против Конвенцията?

- Вярно е, за съжаление.

 

- Как ще коментирате позицията на президента Радев? Той е категорично против Конвенцията! И се аргументира.

- С позицията, която чух вчера от президента Радев, не съм съгласен. Защото, аз съм убеден, че тази Конвенция е полезена. Това е  цялостен инструмент за много по-ефективни действия от страна на държавата, не на НПО-тата, за борба с насилие над жени или защита на жени от подобно явление. Защо е такава позицията на президента - няма да коментирам. Изразявам съжаление за това. И аргументът, ако правилно съм разбрал, че ще ни съдят, ако приемем Конвенцията, не е обективен, дори тревожен. Да, затова са конвенциите на Съвета на Европа - за да може правата на гражданите да бъдат защитени от потенциален произвол в своята държава. Ако държавата не си върши достатъчно добре работата в различни сфери, тези хора трябва да има към кого да се обърнат, като изчерпат, разбира се, националните процедури. Тази дискусия се истеризира до степен, че се превърна в културна война, загуби се рационалното и гласът на разума. Породи се толкова голяма омраза в тази културна война, че се създава опасен фронт в обществото. Затова  призовах политическите сили в България и институциите да се държат по начин, който да рационализира този дебат. Дори, когато говорим за референдум, което е една красива идея по принцип.  Аз съм минал по този път с един много благороден за мен референдум, който инициира БСП - за бъдещето на АЕЦ "Белене". И видях тогава как една кампания за насаждане на страх, продължила няколко месеца, обърна общественото мнение. И като съотношение пак беше 60 „за”, 40 „против”, което се отразява в общественото мнение, но тази кампания на страх отказа много хора да гласуват, насади им фалшиви идеи и тези. И се опасявам, че и сега в тази изкривена среда резултатът от референдума също ще бъде изкривен от реалния проблем.

 

- Как ще коментирате позицията на всички вероизповедания в България? И те ли са подведени от "изкривения" дебат? И те ли са популисти?

- Уважавам всяко вероизповедание. Те имат право на своето мнение. Уважавам много Православната църква, аз самият съм православен християнин. Но Българската държава е отделена от Църквата и ако се следваха традиционни разбирания, в много отношения жените и до ден-днешен може би нямаше да могат да гласуват. Защото обществото се променя, променя се и стандартът за това кое е традиционно и кое е нормално като отношение към ролята на жената, както и за отношенията между мъже и жени. Кой може да го отрече - ами преди 100 години е било скандално жена да носи панталон, защото е било предизвикателство към традиционното разбиране за ролята на жената в обществото. Това е съвсем елементарен външен признак, но има множество други изрази. Тук всеки трябва да заеме своята позиция.

 

- Приемането на Конвенцията или отхвърлянето ѝ свързано ли е с Вашето преизбиране за лидер на ПЕС?  Ще се случи ли нещо драматично с кариерата Ви в ПЕС, ако БСП не промени позицията си?

- Моята кариера е най-малкият проблем за това, което ще се случи.

 

- А какво ще се случи, ако Нинова не промени позицията си?

- Това не е еднолично мое решение. Това е моя убедена позиция, както и позиция на моето политическо семейство в Европа и на всички партии в нашето политическо семейство. Това е организация, в която членуват 34 партии и организации, всяка със свое мнение и глас.

 

- В поведението на БСП виждате ли опит да се сближи с ОП и да се дистанцира от ДПС?

- Самият съм изразявал позиция, че БСП трябва да се отдалечи от ДПС, предвид опита, който имахме в последното съвместно управление с тях, който беше по-скоро негативен. Но не смятам, че това е полето, на което това трябва да се свърши сега. За мен притеснителното е, че нашата партия в аргументацията си като че ли се плъзга по тези, наложени от националистите, за които темата за правата на човека никога не е била важна. В контекста на тази Конвенция, аргументът беше, че ирански травестити ще идват тук като бежанци. Това беше манипулиране публично от вицепремиера (Каракачанов - б.р.)

Разговарям с мои колеги в Европарламента и в ЕС, че представата у нас е, че ЕС иска да ни наложи нещо, което ще разруши нашето общество, че целта е агресия към България, за да ни унищожи семейството – ами в ЕС никой не го разбира така и не мислят това да го правят. Получи се наистина изкривена дискусия, чувам и неща, които ме учудват – че Турция е ратифицирала тази Конвенция, защото това е тежък, дълбок заговор на исляма срещу християнска Европа.

Интерпретацията, че тази Конвенция ни кара да въведем еднополови бракове, не отговаря на истината – за мен поне това е очевидно.

Разбирам страховете на много хора, не ги подминавам - за нашите ценности разбирам като родител, че не бива да се инженерства в главите на децата. Но не това е предметът на Истанбулската конвенция.

 

(Б.А.Използвани са въпроси и на други медии)


От категорията

Румен Радев - различният президент, който стреля с думи

Радев-1547827663.jpg

На „Дондуков“ 2 генералът от ВВС се превърна в алтернативен център на власт, ...

21 ян. 2019 | 07:31

Елми Азири: Албанците трябва да бъдат равни с македонците в нашата държава

Елми Азири, заместник-председател на партия „Съюз за албанците” -1547898637.jpg

България, като страна член на НАТО и ЕС, със своя опит играе важна роля в ...

19 ян. 2019 | 13:49

Живко Георгиев: Радев не пропуска да коригира управляващите, без да води война между институциите!

-1427719914.jpg

Къде виждате спад в рейтинга на президента?! Той е по-голям от сумарното ...

22 ян. 2019 | 14:16

Две години Румен Радев на "Дондуков" 2

Радева не само че не беше крачка назад, а редом до Радев-1548159017.jpg

Спорна бе новогодишната му реч, дала повод от ГЕРБ отново да уличат Радев, че е ...

22 ян. 2019 | 14:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Михаил Апостолов


5 февр. 2018 | 22:35Млъкни бе серГей платен предател мръсен, содомска подлога, украйнски боклук. Само това ли взел от тази земя, попил си всичката помия да ни тровиш тука нас. бойко и серГей лика прилика мишоци содомски


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


5 февр. 2018 | 13:45джендърче съединителче(за незапознати с устройството на автомобила съединителят е долен ляв педал)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Заузе


5 февр. 2018 | 13:30Г н Станишев, преди да предавате БСП на джендър инквизицията на ПЕС, попитайте защо представители на техните държави в Съвета на Европа яростно отказваха да приемат консенсусна дефиниция за термина "gender" при съгласуване на текста на конвенцията през 2011 г. Когато получите ясно, "транспарентно" обяснение, съобщете го на съгражданите си. Едва след това бихте имали евентуално повод да коментирате реакцията на мнозинството българи (и не само), както и позицията на президента на България.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Щерю Щерев


3 февр. 2018 | 17:54Ей Станишев ти си бил по голям измекяр отколкото те мислех..Жертвите са единствено в нежната ти главичка и докато ни баламосваш с Истанбулската конвенция предполагам няма да пропуснеш да се насладиш на джендър другарчето си Вигенин в Брюксел, нали тарикатско е , а ? Добре че беше Нинова за да върне лицето и достойнството на БСП !! Както е тръгнало с глупотевините които ръсиш със сигурност няма да бъдеш преизбран за Шеф на ПЕС , но млъкни сърце , няма да се учудя ако накрая те изхвърлят и от БСП .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


3 февр. 2018 | 12:36Грешите г н неуважаеми Станишев !Четете между редовете на ИК и не бъдете найвник !Толкова ли лесно ще предадете България и Европа на мъдрите замисли на конвенцивта под паравана на думите за насилието!За тази идентичност хиляди живота са си давали ,а вие с лека ръка се хващате на въдицата на признавам коварни,но мъдри автори на текстовете !Хората имат природен усет за истината и за доброто и злото ,който вие вече сте загубили и нямате !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


3 февр. 2018 | 10:08като не си съгласен поемай за брюксел!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


3 февр. 2018 | 08:08ТИКВЕНИК 2 февр. 2018 | 16:58 нередност "Не водим кампания срещу никого от нашето политическо семейство" _______КОЕ СЕМЕЙСТВО бе СерГЕЙ?______ОБЩОТО СЕМЕЙСТВО на лесбийки, гейове, травестити и други подобни боклуци ли,към което ти принадлежиш?______Време е Нинова да те изхвърли като мръсен парцал от БСП, защото ти досега освен поразии, друго не си сътворил ! Облагодетелства банките и богаташите с 10% си данък, целува се с Местан на мегдана и деляхте баницата с него, докато майките ни и бащите ни ровеха в казаните за боклук, за една бройка не пробута Дебелян в ДАНС и още, и още. И сега ще ми плещиш разно простотии, за да си осигуриш пореден мандат на ХРАНИЛКАТА НА СОРОС. ______Ти си един мръсен цирей, който Нинова трябва да изреже до живо месо, иначе гине и тя, и БСП.______СерГЕЙ, РЕКЛАМНОТО ЛИЦЕ НА СОЦИАЛНИЯ ПОЛ. БОКЛУК !!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


3 февр. 2018 | 06:56Синът на бившия ръководител комуняга Станишев да престане да се вглежда в Нинова и ген.Радев, а да си гледа ПЕС, защото предаде и ЕП на некадърниците от ЕНП. Ген.Радев има достатъчно ум да не изпитва симпатии към ПП у нас и на първо място да поставя народа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Желязко Стоменов


2 февр. 2018 | 23:09Чихуахуа


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


2 февр. 2018 | 22:42Поведението и изказът на станишев са на пасивен педераст. Не трябва да се обръща никакво внимание на думите му. Те са отявлена гей пропаганда, никакви жени, никакво насилие. Тоя абсолютно не се усеща.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


2 февр. 2018 | 22:39гадюха смрадлива откъде пак изпълзя и кой ти дава дума?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


2 февр. 2018 | 22:20Тоя сукин син колко пъти повтаря за някакво негово си семейство, ПЕС бес, намкво си. Всеки жалък ренегат и родоотстъпник се пъчи колко бил лоялен към ония, които ни дупят нон стоп...аман от такива нищожества еничари, които са насъсквани против собствения си Народ! Айде да си събира парцали, и повече да не се мярка тука...нямаме нужда джендери, евнуси и станишевци и всякакви комуняшки капути да ни учат на морал, да ни назидават, и да ни дават акъл. На тоя баша му е бил коминтерновски предател, и тая круша по далеч от дървото си не падна.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


2 февр. 2018 | 21:02Прочетох му интервюто. Арогантно, неспособно номенклатурно леке! Презирам го от сърце и сигурно не съм сама! Отвратителен плазмодий!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


2 февр. 2018 | 20:58Чудно ми е как живее тоя екскремент знаейки, че е най мразения НЕчовек в държавата ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


2 февр. 2018 | 20:55Тоя съсел пак изпълзя отнякъде! Отврат!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.