Ерата „Меркел“ приключва както в Германия, така и в Европа, подчертава той

Станишев: С новото лидерство на Шолц Европа има шанс да излезе от кризата

3625 | 27 септ. 2021 | 15:37

Хората търсят социални и зелени политики, десните и националистите бележат срив, смята лидерът на ПЕС


„Германия гласува за промяна. Това е историческа победа за немските социалисти и срив за десните партии и за националистите. Ерата „Меркел“ приключва както в Германия, така и в Европа. Хората търсят социални и зелени, устойчиви политики. Само допреди няколко месеца, проучванията отреждаха трето място за ГСДП. Левите обаче успяха да представят убедителна алтернатива и да заложат на автентичността на кандидата и на посланията си. С достойно поведение и респект към избирателя те победиха, което още веднъж доказва, че няма предварително спечелени или загубени избори. Коалиционните преговори ще бъдат трудни, но левицата ще бъде най-голямата фракция в Бундестага, а Олаф Шолц е най-вероятният следващ канцлер на Германия.“

„Още в кампанията беше ясно, че социалистите имат много допирни точки със зелените и либералите като потенциални съюзници по широк кръг от политики. Последователното поведение на ГСДП, съчетано с автентични леви послания и широкото одобрение за Олаф Шолц, откриват пътя за коалиция, водена от левите.“

Така лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев коментира резултатите от федералните избори в Германия. В неделя 25,7% от гласувалите избраха социалистите, срещу 24,1% за десните от ХДС/ХСС.

„Немските избиратели ясно показаха, че искат повече социална справедливост и по-решителни действия по отношение на климатичните политики. Това бяха основните теми в кампанията. Правителство, водено от ГСДП, ще донесе осезаем напредък по тези теми – както в Германия, така и в Европа. Бих казал даже, че с новото лидерство на Шолц Европа има много по-голям шанс бързо да излезе от кризата.“, допълни Станишев.

Това е поредната добра новина за лявото политическо семейство в Европа от последните седмици, след като Работническата партия спечели изборите в Норвегия. Там също дебатът беше доминиран от климатичните политики, и то в страната, която е най-големият производител и износител на петрол и газ в Северна Европа. Левоцентристкият блок ще разполага с подкрепата на 100 депутати в 169-местния парламент.

През юни, в навечерието на кампанията за федералните избори, Станишев беше домакин на мащабно събитие на ПЕС в Берлин, посветено на бъдещето на Европа. Лидерът на европейската левица събра в немската столица премиери и еврокомисари в подкрепа на Олаф Шолц. Тогава кандидатът за канцлер се обяви за „силна и овластена Европа“, която се грижи за доходите на хората, по-добри условия на труд и социални стандарти, особено в контекста на зеления и цифров преход. Лидерът на ПЕС очерта подхода на левите за справяне с настоящата криза – повече социални мерки в защита на работата и доходите на хората. Той посочи, че постигнатото в голяма степен се дължи на усилията на социалистите на национално и европейско равнище.

„Доволен съм, че този подход и последователността на левите в Европа се оценяват от избирателите. Предстои да работим заедно с ГСДП по много теми – от Зелената сделка и данъчното облагане, до външната политика. Общата визия за социално, справедливо и устойчиво развитие, продължава да ни обединява, а този изборен резултат е новият шанс за леви прогресивни политики в Германия и в Европа.“, заключи Станишев.


От категорията

Черен рекорд за България! 5861 са новите ковид-заразени, 243 са починали за 24 часа!

Черен рекорд за България! 5861 са новите случаи на ковид-зараззени, 243 са починали за 24 часа!-1635189526.jpg

Битката с вируса са загубили 243 души за последните 24 часа, което е кошмарен ...

26 окт. 2021 | 00:26

Димитровден е! Зимата чука на вратата

Димитровден е! Зимата чука на вратата-1635194806.jpg

Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат ...

25 окт. 2021 | 00:01

Борисов: Пословичната активност на българина да инвестира е уплашена от служебното правителство
(Видео)

-1635238989.png

Говори се за локдаун, като в Москва, а сме в ЕС и НАТО, подчертава бившият ...

26 окт. 2021 | 12:02

Николай Нанков към строителите: Честит празник! Свети Димитър да ви закриля!
(Видео)

Николай Нанков-1624620804.png

Днес строителите посрещат професионалния си празник в смутни времена - с ...

26 окт. 2021 | 12:00