Станишев: Аргументите на президента Радев срещу Конвенцията са стряскащи!

Джендър е какво може да прави жената и какво не, каква е ролята ѝ в семейството – дали е равноправна или е подчинена

Сергей Станишев: Аргументите на президента Радев срещу Конвенцията са стряскащи!

18366 | 3 февр. 2018 | 09:51

.Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази Конвенция, фиксирането върху страхове хипотетични загърбва реалния проблем”, подчерта Станишев


Лидерът на ПЕС Сергей Станишев обяви в ефира на БиТиВи, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел категорично заяви, че Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира: „Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен – освен че държавата не си върши работата в тази сфера”, подчерта Станишев.

 

Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие. Крайно време е политическите партии в България, както и институциите да спрат да си затварят очите пред този проблем и да организират мащабна обществена кампания срещу насилието над жени и деца". Това заяви в студиото на „Тази събота“ президентът на ПЕС. В ефира на БТВ той разказа за вчерашното си посещение в центъра на Фондация П.У.Л.С , където се срещна с жени, претърпели насилие.

 

"Изкривеният дебат за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие запуши устите на жертвите, надигна вълна от насилие и демотивира и малкото хора, които доброволно помагат на тези жени.", подчерта Станишев.

 

Той посочи: "Дадохме абсолютно погрешен сигнал на жертви и насилници – че като общество толерираме това. Политиците трябва да внесат спокойствие и разум в дебата, а не да истеризират и да се възползват от страховете на хората. В противен случай ще трябва да понесат отговорността за насилието в семействата – над жени и деца, в детските градини, в училищата, над лекари, по улиците.", каза още лидерът на ПЕС

 

Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази Конвенция, фиксирането върху хипотетични страхове загърбва реалния проблем. Заради разделението, започнало още вътре в правителството, е блокирана националната програма, от която зависи функционирането на кризисните центрове и телефонните линии за жертви на насилие.“

 

На въпрос на водещата Марияна Викилска защо е необходима ратификацията на Конвенцията, Станишев отговори, че: „Тя е най-всеобхватният международен договор, чрез който 45 от 47 държави в Съвета на Европа поемат ангажименти за борба с насилието над жени и домашното насилие. По този начин това няма да е въпрос на конюктура – на една партия това е приоритет, за друга – не е и постоянно променяме законодателството. С конвенцията България ще поеме ангажимент да се бори с насилието, да финансира центрове за жертви на насилие, както и да отделя средства за програми за жертвите и работа с извършителите на тези деяния. Ще се опростят процедурите и най-вече – ще се говори за това, за да не се толерира насилието и така да постигнем здраво общество, изградено от здрави и щастливи семейства. Конвенцията съдържа философията на борбата с насилието и най-добрите международни практики. Промяна в законодателството не може да постигне този обхват и ангажименти.“

 

Марияна Викилска цитира Декларация на Съвета на Европа, в която изрично се посочва, че Истанбулската конвенция не въвежда задължение за държавите да въвеждат обучение за сексуалната ориентация на децата в училище, нито еднополовите бракове, нито тълкуването на т.нар. „трети пол“.

 

Станишев посочи, че далеч по-консервативни държави като Турция, Грузия (в която са забранени еднополовите бракове), Македония, Албания и Черна гора са ратифицирали конвенцията. „Разбира се, че социалните роли на мъжа и жената се променят. Преди 100 години жените нямаха право да гласуват, право на развод или дори да носят панталон. Днес е различно.“

 

„Човешкото достойнство е фундаментално човешко право. Още през 70-те години в документа от Хелзинки държавите се съгласяват, че въпросите за човешките права не са въпрос на вътрешна политика. Затова съм притеснен от реакцията на президента Радев. Тезата, че домашното насилие е работа на полицията е несъстоятелна. А позицията, че видите ли ще се дадат могъщи функции на НПО-тата не отговаря на истината. И в момента те са единствените, които водят борбата с насилието и се грижат за жертвите, държавата е абдикирала от темата.“

 

Станишев  беше категоричен, че у нас документът е станал обект на „безумни интерпретации” и в него ги няма нито „третия пол”, нито „еднополовите бракове”, които разгневиха консервативни кръгове в политиката и обществото.

 

По думите му Истанбулската конвенция „не е някаква конвенция на османския султан”, а най-мащабният международен договор за превенция и борба с насилието, в който са заложени ангажименти на държавите и инструменти за защита на жените, които в момента в нашето законодателство просто отсъстват. Станишев припомни, че у нас тормозената от мъжа си жена трябва да доказва, че е жертва.

 

За така спорния термин „джендър” лидерът на ПЕС даде своя превод: „Означава социалните роли, които са били различни в различните общества и се променят в хилядолетията. Преди 100 г. жените не са имали право да гласуват, социалната роля на жените е била да си стоят вкъщи”.

 

Съветът на Европа реагира на медийната и политическа истерия в България със специална декларация, в която се подчертава, че Конвенцията не въвеждат сексуално образование в училище, еднополови бракове и подобни. На пленума на БСП тази декларация е била раздадена на участниците, но, по думите на Станишев, „не беше чута”.

 

Той отново даде да се разбере, че социалистическата партия е подкрепяла на по-ранен етап конвенцията на международни форуми и затова сегашната й позиция се възприема като 180-градусов завой.

 

„В политиката често има конюнктурни съображения, има страхове. Отговорността на политиците е да мислят с главите си дългосрочно”, заяви Сергей Станишев.

 

Лидерът на ПЕС призна, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел се обяви срещу Истанбулската конвенция: „Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен – освен че държавата не си върши работата в тази сфера”.

 

Той се възпротиви и срещу твърдението, че борбата с насилието над жените е работа само на полицията: „Това е комплексен обществен проблем, който започва от създаването на културни нагласи за ролята на жената. Това означава „джендър” – какво може да прави жената, какво не може, каква е ролята в семейството – дали е равноправна, дали е подчинена”.


От категорията

Цецка Цачева: Държавата е дала 4 млн. лева за сигурността на Търговския регистър само за 2017 година

Цецка Цачева:Държавата е дала 4 млн. лева за сигурността на Търговския регистър само за 2017 година-1534485043.jpg

В рамките на дни съм реагирала, изцяло съм подкрепила предписаните мерки от ...

17 авг. 2018 | 08:48

Доц. Златогор Минчев: Невъзможно е да изчезне целият Търговски регистър!

Доц. Златогор Минчев. Снимка БНТ-1534426543.jpg

Технологично може да дефектират не 4, а 40 диска, но има решения, които да ...

16 авг. 2018 | 16:33

Намерено е тялото и на второто момче, пометено на вълнолома

-1534410813.jpg

Тялото на по-малкото от двете момчета - Мариян, беше открито извадено вчера ...

17 авг. 2018 | 09:34

Остър сблъсък

Мниистър Ангелкова: Ще заведа дело за клевета срещу Бранимир Ботев

Мниистър Ангелкова: Ще заведа дело за клевета срещу Бранимир Ботев-1534487496.jpg

В отговор на твърденията на бившия министър на туризма Бранимор Ботев, че ...

17 авг. 2018 | 09:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Заузе


5 февр. 2018 | 15:47



Г н Станишев, можете да "изправите" дискусията, като коментирате сл. цел, съдържаща се в документ ("Toolkit..."), приет от ЕС през юни 2010 г.: "Include the human rights enjoyed by LGBT people when the CoE develops human rights protection, such as the draft Convention on Violence against Women."


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


4 февр. 2018 | 07:28



Вие от БСП защо не използвате настроението сред хората срещу ЕК и под ваша егида да започне събиране на подписи "ПРОТИВ" тази конвенция. Разберете се и с ОП нека и те започнат събиране на подписи или още по добре хората да се подписват в едни и същи тетрадки срещу джендърите. Мисля, че в хода на тази акция ГЕРБ ще клекне; ще клекне и СерГей Станишев.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


4 февр. 2018 | 01:40



Стряскащ е начинът, по който се бориш за стола си, серджейко!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terasea


4 февр. 2018 | 00:36



Е много ниско падна !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Михаил Апостолов


3 февр. 2018 | 23:21



Бойко Джендъра се присмиваше преди години на серГей и ето ги двамцата лика прилика Чоко и Боко Джендърите, Хърбел и Щърбел....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


D-r D


3 февр. 2018 | 23:12



От провален национален политик става единствено национален предател.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Михаил Апостолов


3 февр. 2018 | 23:12



Млъкни бе серГей предател мръсен. За парички и положение си готов всичко да си продадеш. Ами оставай си в Содомландия и не се връщай повече у нас. От Украйна май почти само помия идва и ти си поредното доказателство. Пфу


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Георги Александров Атанасов


3 февр. 2018 | 22:00



СерГЕЙЧО, ако баща ти ще се обърне в гроба си! Какви ги бръщолевиш за всеобхватна и безотказна защита на жените, децата и т.н. от насилие благодарение на шибаната Истанбулска Конвенция.Що не вземеш да си изпотиш мозъкът от вътре та да пръкнеш инициатива за забрана на насилието между държавите. Да вземат да си унищожат оръжията най напред най силно въолражените и да приемат Световна конвенция за разрешаването на споровете само чрез диалог. А дупе шиляво. Ама ще те вземат за луд и ще ти отсекат клончето брюкселско и лапачката за кракоклатене. Ще трябва да обикаляш мазета и тавани та да описваш и други военни, освен руските, униформи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


3 февр. 2018 | 21:10



Пътят на Истанбулската Конвенция започва с изработването на Инструмент за насърчаване и защита на упражняването на всички човешки права от лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните лица (ЛГБТ) 17 юни 2010г., от Работна група Права на човека , адресирана до Комитет по политика и сигурност към Съвета на Европа. (http: data.consilium.europa.eu doc document ST 11179 2010 INIT bg pdf)___________ ЦЕЛТА на документа е ЕС да реагира активно на НАРУШАВАНЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НА ЛГБТ____________ Документът сочи, че ЛГБТ са уязвима група и продължават да бъдат ЖЕРТВИ НА дискриминация, преследване, тежко малтретиране, често придружени с крайни форми на насилие.___________ Ето защо, ЕС твърдо подкрепя правото на ВСИЧКИ ЛИЦА да упражняват без дискриминация пълния набор от права на човека.__________ И последва Истанбулската конФекция подписана на 11.05.2011г.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


3 февр. 2018 | 20:26



Дано разнасяш чай в турски затвор!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борисов


4 февр. 2018 | 01:09



Може и други услуги да прави там. Без ръце.


krismin


3 февр. 2018 | 19:38



Някой журналист ще се разрови ли дълбоко из дейността на GREVIO да видим за какво става въпрос. Кой го управлява, колко пари харчат. Ще бъде много интересно


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


3 февр. 2018 | 18:22



ПеДеРаСт!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дръндорков


3 февр. 2018 | 17:55



Абе я се скрий... От Брюксел на всички, дето вегетирате там ви се струва, че ние тук доматите ги ядем с колците. Още не сте ни зомбирали напълно, не че не се напъвате от 30 г.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


3 февр. 2018 | 17:34



Сергей, Сергей не акцентирай върху явното а върху скритото в тази конвенция. Като сте толкова чистички просто премахнете спорните текстове и въпросът е решен. Но не Вие и вас подобните се държите като тези който защитавате!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


3 февр. 2018 | 16:03



мило сер ГЕЙДЖЕНДЪРЧЕ ела ми по близичко , по близичко миличък, обичам те ела,ала,ала ТВОЙТА МАМА ОТКЪДЕ СА ПРЪКНА ИЗЧАДИЕ АДОВО , ела ми миличък, по близичко,ела,ела,алаааа


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.